Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat

Este foarte posibil sa traiti sanatos, chiar daca aveti diabet zaharat. Nu trebuie sa credeti ca dupa diagnosticarea cu diabet zaharat, sanatatea dumneavoastra se va deteriora in mod automat.

In prezent, exista aparate eficiente de monitorizare a nivelului de zahar din sange, medicatie si produse alimentare special concepute pentru diabetici. Puteti merge la cumparaturi oriunde, pentru ca in aproape orice magazin alimentar exista produse cu ingrediente speciale pentru cei cu diabet zaharat.

Nu conteaza care este tipul de diabet zaharat de care suferiti. Indiferent de acesta, va puteti bucura de viata. Dimpotriva, nu exista niciun motiv sa nu mancati destul sau sa nu faceti miscare. Printr-o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate, nu doar ca veti tine diabetul zaharat sub control, ci veti putea evita si alte complicatii comune ale acestei conditii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Testati-va in mod regulat glicemia
  3. Mentineti tensiunea arteriala si colesterolul sub control
  4. Faceti exercitii fizice
  5. Utilizati insulina
  6. Citeste pe aceeasi tema

Testati-va in mod regulat glicemia

Sus

Verificati in mod constant nivelul de glucoza din sange. Unul dintre cele mai importante masuri pentru controlul diabetului zaharat este masurarea valorilor glucozei din sange de mai multe ori pe zi.

Dupa ce ati fost diagnosticati cu diabet, vi se va face un program de testare de catre un medic - program care va avea la baza mentinerea sanatatii individuale. In acest fel, in cazul in care nivelul de zahar din sange este prea mic sau prea mare, se pot lua masuri pentru ca acesta sa fie corectat inainte de aparitia complicatiilor.

Mentineti tensiunea arteriala si colesterolul sub control

Sus

De-a lungul timpului, valorile crescute de zahar din sange pot afecta vasele de sange si mari riscul aparitiei bolilor de inima pentu cei cu diabet zaharat. Este crucial sa se evite hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat. Tensiunea arteriala ar trebui sa fie mentinuta sub 12/180 mmHg, iar valoarea colesterolului rau sub 100, iar a colesterolui bun peste 40.

Faceti exercitii fizice

Sus

Exercitiile fizice regulate sunt extrem de importante in incercarea de a trai bine, pentru cei care au diabet zaharat. Antrenamentele regulate pastreaza greutatea corporala in limite normale si pot reduce valorile de glucoza din sange. Medicul va poate recomanda tipuri de exercitii fizice special concepute pentru diabetici si adecvate starii dumneavoastra de sanatate.

Deoarece activitatea fizica afecteaza nivelul de zahar din sange, este important sa testati modul in care organismul raspunde la antrenamente, inainte si dupa efectuarea exercitiilor. Opriti-va din antrenament daca simtiti senzatia de ameteala brusca, va simtiti slabiti sau transpirati mai mult decat de obicei, iar pulsul se accelereaza prea tare. Este bine sa aveti la indemana o sursa de carbohidrati care se descompun rapid, in cazul in care nivelul de glucoza din sange scade prea mult.

Utilizati insulina

Sus

Daca este nevoie sa folositi insulina in tratamentul diabetului zaharat, nu va ganditi ca puteti consuma orice aliment doriti. Pentru a trai sanatos, trebuie sa mancati alimente cu un continut scazut de zahar. Ceea ce multi diabetici nu inteleg, este nevoia sa masoare in mod constant cantitatea de insulina din sange, pentru a contracara actiunea zaharului consumat, astfel incat sa nu existe efecte negative asupra sanatatii lor.

Atunci cand nu exista suficienta cantitate de zahar pentru celule, se poate ajunge la scaderea nedorita in greutate. Trebuie sa fiti siguri ca gasiti un echilibru intre ceea ce mancati si cantitatea de insulina utilizata.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate