Cum iti modifica viata diabetul - principalele complicatii
Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet
Clinica: Clinicile RITMICO
Ce este diabetul zaharat
SusDiabetul zaharat este o boala cronica care nu se transmite, o tulburare a metabolismului care apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate folosi insulina in mod eficient, corect.
Diabetul zaharat tip 1 sau insulino-dependent apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa distruga celulele beta din pancreas.
Aceste celule produc insulina necesara organismului pentru a metaboliza glucidele din alimentele consumate, iar in lipsa lor apare acest tip de diabet zaharat.
Diabetul zaharat de tip 2 cuprinde 85% din totalul cazurilor si este de regula asociat cu obezitatea.
Daca la debut acest tip de diabet poate fi tinut sub control doar prin regim alimentar, cu timpul, pacientii trec pe insulinoterapie. In lipsa tratamentului se ajunge repede la complicatii severe.
Principalele complicatii
SusHiperglicemia are loc atunci cand corpul nu dispune de suficienta insulina sau cand organismul nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina. Principalele simptome sunt: un nivel crescut de glucoza in sange sau in urina, sete excesiva si urinare frecventa.
Daca nu este tratata corect, hiperglicemia poate determina coma diabetica, numita si cetoacidoza. Cetoacidoza este o afectiune foarte periculoasa, care impune tratament de urgenta, la spital.
Retinopatia diabetica este o alta complicatie a diabetului zaharat, care afecteaza ochii si care este determinata de lezarea vaselor de sange ale retinei. Principalele simptome sunt: vedere incetosata, fluctuatii ale calitatii vederii si aparitia punctelor in campul vederii.
De regula, retinopatia este rara in primii ani de la instalarea diabetui zaharat de tip 1. In cazul diabetului zaharat tip 2 insa, aceasta complicatie poate sa fie deja instalata la diagnosticarea diabetului.
Afectarea oculara in diabetul zaharat are o evolutie lenta si progresiva - de la stadiul initial, care e asimptomatic, pana la pierderea totala si ireversibila a vederii.
Unicul mijloc de a incetini aceasta evolutie este controlul adecvat al bolii, prin mentinerea continua a valorilor glicemiei in limite normale, dar si prin examinarea periodica a fundului de ochi, care poate depista eventualele leziuni oculare.
Nefropatia diabetica este boala renala cronica, progresiva, care apare la aproximativ o treime dintre pacientii cu diabet zaharat, de aceea este esential sa fie depistata si tratata la timp.
Nefropatia diabetica determina cel mai adesea insuficienta renala cronica, care aduce cu sine dializa si, in cele din urma, transplantul renal. Mentinerea glicemiei la un nivel de siguranta incetineste progresia nefropatiei.
Neuropatia diabetica este o complicatie cronica a diabetului zaharat. In Romania, 65% dintre persoanele cu diabet au neuropatie diabetica.
De regula, neuropatia diabetica se manifesta la nivelul membrelor inferioare, prin deteriorarea fibrelor nervoase pana in punctul in care pacientul isi pierde sensibilitatea periferica.
In cazul in care anumite rani sau infectii localizate la nivelul membrelor inferioare nu sunt diagnosticate la timp, are loc cresterea riscului de ulceratii si amputatii.
Trebuie sa retinem ca neuropatia diabetica nu se trateaza, iar tratamentul vizeaza incetinirea progresului afectiunii, ameliorarea simptomelor si reducerea riscului de aparitie a piciorului diabetic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Consumul de alcool si diabetul zaharat
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent ...
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-depen ...
- Diabet zaharat - informatii generale
- Tratamente naturiste in diabetul zaharat
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat