Cum iti afecteaza diabetul organismul
Diabetul este o afectiune care trebuie sa fie tinuta sub control. In caz contrar, pot aparea complicatii serioase.
In Romania, peste doua milioane de persoane cu varsta intre 20 si 79 de ani sufera de aceasta boala.
Pentru a preveni aparitia complicatiilor, suferinzii trebuie sa mearga periodic la control medical, trebuie sa tina un regim alimentar adecvat, sa faca miscare, sa isi monitorizeze glicemia si sa faca toate analizele indicate de catre medicul curant.
Afectiuni ale inimii
Problemele cardiovasculare sunt destul de frecvente la cei care nu reusesc sa tina diabetul sub control pentru ca nu urmeaza tratamentul prescris de medic. Diabeticii sunt de doua ori mai predispusi la afectiuni ale inimii si la accident vascular cerebral.
Pot avea de suferit si vasele de sange, fiind afectata in special circulatia periferica. Cea mai intalnita afectiune cardiovasculara la diabetici este hipertensiunea arteriala.
Probleme cu vederea
Diabetul este una dintre principalele cauze ale bolilor oculare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 74 de ani. Lasata netratata, aceasta afectiune poate sa favorizeze aparitia unor afectiuni oculare precum glaucomul, retionpatia diabetica si cataracta.
Vestea buna este ca studiile au aratat ca un control periodic la medicul oftalmolog si tratamentul adecvat in cazul in care exista o boala oculara previn cu pana la 90% pierderea vederii.
Afectiuni renale
Diabetul necontrolat poate duce, in timp, la aparitia insuficientei renale. Rinichii nu mai functioneaza corect, aparand simptome precum umflarea picioarelor, senzatie de ameteala, dureri de cap, productie scazuta de urina. Analizele de sange si de urina efectuate la intervale regulate de timp sunt importante, daca ai riscul de a dezvolta aceasta afectiune.
Infectii dentare
O alta complicatie data de diabetul zaharat lasat netratat o reprezinta infectiile dentare, cariile si afectiunile gingivale. Gingiile sangereaza des si sunt, de cele mai multe ori, umflate si rosii.
Insa cu un control la medicul dentist la fiecare sase luni, cu o igiena dentara riguroasa si cu respectarea tratamentului prescris de medicul diabetolog poti preveni aparitia acestor afectiuni orale.
Neuropatia diabetica
Diabetul poate duce la aparitia neuropatiei diabetice, care afecteaza nervii din intregul corp. Boala se manifesta prin scaderea sensibilitatii tactile, prin dureri si inflamatii ale articulatiilor, furincaturi la nivelul membrelor inferioare si superioare, cat si prin scaderea sensibilitatii.
Tot din cauza diabetului pot aparea si afectiuni dermatologice, printe cele mai frecvente fiind foliculita. Si unghiile pot avea de suferit din cauza acestei afectiuni. Neuropatia diabetica este de mai multe feluri (europatie periferica, focala si autonoma) si de dezvolta pe parcursul mai multor ani, la persoanele care nu urmeaza tratament contra diabetului.
O alta complicatie care poate aparea in urma diabetului este disfunctia erectila. O persoana diagnosticata cu diabet, care nu urmeaza tratament, poate sa dezvolte una sau mai multe complicatii ale bolii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase
- Cum iti modifica viata diabetul - principalele complicatii
- Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efecte ...
- Patru boli care iti pot afecta rinichii
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
- Genetica diabetului