7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este diabetul
SusDiabetul poate avea consecinte foarte semnificative asupra vietii si sanatatii pacientilor. Complicatiile legate de boala pot afecta mai multe organe fara discernamant (nervii, inima, arterele, ochii, picioarele, rinichii sau chiar dintii). Astfel, in tarile occidentale, diabetul este cauza principala a orbirii. Din fericire, exista tratamente care permit pacientilor sa traiasca normal.
Totodata, lasata netratata, afectiunea poate avea urmari grave. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma a bolii, afectand in special persoanele trecute de 40 de ani. Organismul diabeticilor fie nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi insulina cum ar trebui, ceea ce determina o acumulare de zaharuri in sange, avand efecte nefaste.
Cuprins articol
Complicatii grave
Sus1. Iti poate afecta inima
Diabetul zaharat dauneaza arterelor, in special cu riscuri grave pentru sanatatea cardiovasculara. Mai ales ca aceasta boala este adesea asociata cu un exces de trigliceride din sange, obezitate, hipertensiune arteriala sau chiar un stil de viata sedentar cu riscul de ateroscleroza rezultat.
De asemenea, atunci cand toate „vasele mari” sunt afectate, este macroangiopatie. Intelegeti ca arterele care iriga inima, dar si picioarele si chiar creierul pacientului sunt afectate.
Cand „arterele mari” sunt afectate (arterele coronare), persoana risca infarct miocardic. In cazul unor leziuni vasculare, macroangiopatia poate duce la arterita la nivelul membrelor inferioare – un risc si mai mare daca fumeaza mult. Si, daca ajunge la creier, un accident vascular cerebral este garantat.
2. Poate crea probleme cu vederea
Dintre complicatiile datorate diabetului, afectarea ochilor este una dintre cele mai cunoscute. Si din motive intemeiate, retinopatia diabetica afecteaza aproape jumatate dintre diabetici.
Daca vasele mici de sange care transporta sangele catre retina sunt deteriorate, acest lucru poate crea micro-anevrisme care, daca se sparg, vor afecta retina si vor crea depozite de material, cauzand probleme de vedere.
Si, in cele mai severe cazuri, daca se formeaza tesut cicatricial, retina se poate desprinde si duce la orbire. Printre celelalte complicatii oftalmologice majore, remarcam si cataracta si edemul macular.
3. Grad ridicat de infectii
Sistemul imunitar slabit este o problema comuna a celor care sufera de diabet, ceea ce inseamna ca aceste persoane sunt mai predispuse la infectii, mai ales la nivelul pielii, precum foliculita si micozele.
Si ranile se pot vindeca mai greu, pentru ca organismul nu are capacitate maxima sa lupte. Diabeticii pot suferi de picior diabetic, ceea ce inseamna ca pot aparea ulcerati la nivelul piciorului, infectii, dar si afectarea treptata a oaselor si articulatiilor de la nivelul piciorului. Lasata netratata, afectiunea poate sa duca pana la amputarea piciorului.
4. Predispozitie la carii
Pe langa infectiile bucale, diabeticii pot suferi de uscaciunea gurii, un efect secundar al multor medicamente antidiabetice, care poate duce la aparitia de leziuni la nivelul gingiilor, o micoza sau chiar un ulcer in gura. Daca aceste leziuni nu se vindeca bine, mai ales din cauza lipsei de oxigen care ajunge la capilarele sanguine ale gingiilor, parodontita este garantata. Dintii se misca, se slabesc si risca sa cada.
Aparitia cariilor dentare este o alta problema de sanatate cu care se pot confrunta persoanele diagnosticate cu diabet. De aceea, este important ca persoanele afectate de aceasta boala sa faca tratamentul cu insulina, pentru a reduce din gradul de risc, de a dezvolta carii.
5. Probleme ale rinichilor
Una dintre cele mai grave complicatii data de diabet este nefropatia diabetica, care se manifesta prin aparitia de leziuni la nivelul rinichilor. Aceasta boala este cauzata de nivelul ridicat de insulina din sange. Boala afecteaza aproximativ o treime dintre diabetici.
Nefropatia diabetica poate sa duca la insuficienta cronica renala, ceea ce inseamna ca poate sa fie nevoie de dializa.
6. Probleme ale sistemului nervos
Alte probleme care apar, la aproximativ 70% din cei diagnosticati cu diabet sunt tulburari ale sistemului nervos. Neuropatia diabetica se instaleaza lent si are consecinte neplacute asupra diabeticilor, carora le scade sensibilitatea nervoasa. Intr-adevar, excesul de zahar din sange perturba nervii atat in functia lor, cat si in structura lor.
Rezultate:--Persoana poate dezvolta insensibilitate la caldura, precum si durere.
Vorbim apoi de neuropatie distala si simetrica.
-Exista riscul de mononeurita care poate duce la paralizie faciala sau vedere dubla.
-In cele din urma, daca sistemul nervos autonom este afectat, persoana poate suferi de probleme digestive sau ale vezicii urinare si probleme cardiace. Leziunile nervoase sunt, de asemenea, cauza complicatiilor la nivelul picioarelor si ochilor.
7. Afectarea sistemului digestiv
Diabetul netratat corespunzator poate sa duca si la complicatii la nivelul sistemului digestiv. Diareea, starile de greata si constipatia sunt cateva dintre manifestarile bolii. Si incidenta infectiilor urinare este mai mare la cei diagnosticati cu diabet.
Alte complicatii ale diabetului:
- Tulburari sexuale- Pe langa infectiile ginecologice, care sunt mai numeroase la persoanele cu diabet, femeile sunt mai predispuse la infectii urinare, infectii vaginale cu candida si uscaciune vaginala; in timp ce barbatii sufera mult mai frecvent de disfunctie erectila. Cauzele: o posibila lipsa de tonus muscular, efectele secundare ale anumitor medicamente, dar mai ales neuropatie diabetica care reduce sensibilitatea si, prin urmare, excitatia in timpul actului sexual si, in consecinta, erectia si dorinta.
- Tulburari de somn-Diabetul poate fi o cauza a tulburarilor de somn prin:Hipoglicemie nocturna care poate provoca treziri nocturne, poliurie indusa de boala (dorinta frecventa de a urina), dureri musculo-scheletale, sindromul picioarelor nelinistite care poate rezulta din neuropatie, retinopatie diabetica care poate duce la perturbarea ritmurilor circadiene sau sindromul de apnee obstructiva in somn, care afecteaza in special diabeticii.
- Dificultati psihologice-Diabetul este o patologie grava si restrictiva in fiecare zi. Mai ales ca, desi boala poate fi tratata, nu se poate vindeca. Persoanele cu diabet zaharat sunt prin urmare mai afectate decat media de tulburari psihologice precum depresia, anxietatea sau chiar oboseala nervoasa.
- Complicatii articulare- Mai putin cunoscute decat celelalte, complicatiile articulare sunt frecvente in randul persoanelor cu diabet. Cauza: hiperglicemia cronica altereaza colagenul, o molecula proteica care contribuie la bunastarea articulatiilor. Printre cele mai frecvente tulburari, regasim cheiroartropatia diabetica, sindromul de tunel carpian, boala Dupuytren, degetul „declansator” si tendinita. Sunt posibile si alte complicatii, cum ar fi sindromul umar-mana si atacurile de guta.
Concluzie
SusComplicatiile nu sunt o consecinta inevitabila a bolii. Ele intervin pentru ca nivelul zaharului din sange a ramas prea mare pentru prea mult timp. Un diabetic care are grija de el insusi si isi controleaza nivelul de zahar din sange in intervalul corect are un risc putin mai mare de astfel de complicatii decat oricine altcineva.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Consumul de alcool si diabetul zaharat
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent ...
- Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-depen ...
- Diabet zaharat - informatii generale
- Tratamente naturiste in diabetul zaharat
- Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
- Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat