Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 semne ale diabetului la copii

Actualizat la data de: 04 Iulie 2022
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Simptome ale diabetului

Sus
10 semne ale diabetului la copii

La copii, primele simptome ale diabetului de tip 1 si tip 2 pot fi uneori usor de ratat, de aceea va vom prezenta 10 semne pe care trebuie sa le urmariti, potrivit expertilor in sanatate.

Potrivit Asociatiei Americane de Diabet aproximativ 283.000 de persoane cu varsta sub 20 de ani au primit un diagnostic de diabet, iar numarul este intr-o continua crestere. Exista doua tipuri de diabet (tip 1 si tip 2), fiecare avand cauze, factori de risc si complicatii diferite.

Cuprins articol

  1. Simptome ale diabetului
  2. Diabetul de tip 1
  3. Diabetul de tip 2
  4. Semne ale diabetului la copii
  5. 10 semne ale diabetului la copii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Diabetul de tip 1

Sus

Diabetul de tip 1 este o tulburare autoimuna care determina sistemul imunitar sa atace celulele din pancreas, oprind astfel productia naturala de insulina. Insulina este foarte importanta pentru organism deoarece aceasta ajuta zaharul (cunoscut sub numele de glucoza) din fluxul sanguin sa intre in celulele corpului, unde este utilizat pentru energie.

Acumularea in sange a glucozei in lipsa insulinei poate duce la consecinte grave.
Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, adolescenti si adulti tineri. Cauzele exacte ale diabetului de tip 1 nu sunt bine cunoscute, insa genetica si factorii de mediu joaca un rol foarte important in aparitia acestei boli.

Diabetul de tip 2

Sus

Desi diabetul de tip 2 nu este frecvent la tineri, diagnosticarea cu acest tip de diabet este in crestere odata cu aparitia epidemiei de obezitate in curs de desfasurare in randul tinerilor. Diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul nu raspunde la insulina care este produsa.

Potrivit CDC, “organismul nu utilizeaza corespunzator insulina si nu poate mentine glucoza din sange la niveluri normale”. Pe langa obezitate, alti factori de risc pentru aparitia diabetului de tip 2 includ: inactivitatea, antecedentele familiale, prediabetul diagnosticat si multe altele.

In acest articol am identificat cateva simptome usor de identificat ale diabetului la copii in functie de aport si productie, aportul reprezentand ceea ce copilul consuma, iar productia la ceea ce copilul dumneavoastra secreta si elibereaza din corpul sau.

Semne ale diabetului la copii

Sus

Multe semne ale diabetului de tip 1 si tip 2 se suprapun la copii si pot fi cu usurinta confundate. O diferenta majora este reprezentata de prezentarea simptomelor.
Potrivit CDC, diabetul de tip 1 se poate dezvolta rapid (in cateva saptamani sau luni) si poate fi sever. Parintii observa deseori o schimbare a starii generale a copilului, dar nu pot identifica cu exactitate motivul. Simptomele pot fi usor asociate cu dureri normale de crestere.

Pe de alta parte, diabetul de tip 2 tinde sa se dezvolte lent in timp si multi copii nu prezinta deloc simptome. Diabetul de tip 2 este adesea diagnosticat in timpul unui control sau al unei programari care nu are legatura cu un posibil diagnostic.

10 semne ale diabetului la copii

Sus

Retineti faptul ca aceasta lista nu este una completa. Discutati intotdeauna cu medicul copilului despre orice nelamurire.

1. Schimbari ale alimentatiei si ale programului de somn

Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, persoanele cu diabet au tendinta de a bea mai multa apa decat de obicei.
Starea de sanatate va poate crea senzatia de sete sau foame, indiferent de aportul de mancare si lichide.

2. Fluctuatii ale greutatii

Modificarile in greutate sunt frecvent intalnite inainte de diagnosticarea diabetului zaharat - in special pierderea semnificativa in greutate in cazul diabetul de tip 1 sau cresterea lenta si excesiva in greutate in diabetul de tip 2.

3. Modificari ale frecventei urinare

O crestere a frecventei urinare la copilul dumneavoastra are o corelatie directa cu o crestere brusca a aportului de apa si ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare.
Schimbarile vizibile ale urinarii si ale continutului de scaun reprezinta, de asemenea motive de ingrijorare.

4. Modificarea nivelului de energie si oboseala excesiva

Oboseala extrema si schimbarea nivelului de energie reprezinta motive serioase de ingrijorare, mai ales in cazul in care copilul dumneavoastra se simte mai obosit si mai lent decat de obicei.

Aceste simptome sunt asemanatoare cu cele ce apar si in cazul adultilor, insa la copii, letargia este mai accentuata, iar nivelul de energie poate fluctua.

5. Probleme cu stomacul

Persoanele cu diabet pot prezenta greata, varsaturi sau dureri de stomac. Aceste simptome gastrointestinale tind sa fie mai frecvente in cazul diabetului de tip 1.

6. Tulburari de vedere si echilibru

Nivelul ridicat de glucoza din sange poate cauza umflarea cristalinului, ceea ce duce la vedere incetosata. Ca urmare, copiii pot prezenta alterarea echilibrului si incapabilitatea de a se concentra.

7. Amorteala sau furnicaturi

Nivelul ridicat de glucoza din sange poate provoca neuropatie diabetica, care este o forma de afectare a nervilor. Se poate prezenta sub multe forme diferite, inclusiv senzaia de „ace” in maini sau picioare.

8. Rani greu vindecabile

In cazul in care copilul dumneavoastra are o rana sau o infectie, iar perioada de vindecare dureaza mai mult decat in mod normal, acest fapt ar putea fi un semn al diabetului de tip 2.

Cresterea timpului de vindecare poate fi determinata de factori precum glicemia crescuta, neuropatia diabetica si scaderea circulatiei.

9. Zonele intunecate ale pielii

Persoanele cu diabet pot observa intunecarea pliurilor pielii, cum ar fi axilele si regiunea gatului. Acest simptom, numit acanthosis nigricans, nu arata neaparat ca niste vanatai si poate avea o textura catifelata. Acest lucru este cauzat de rezistenta la insulina produsa in mod natural si este asociat cu diabetul de tip 2.

10. Respiratie fructata

Copiii pot dezvolta o respiratie ce prezinta un miros fructat. Acest simptom care poate pune viata copilului in pericol ar putea indica cetoacidoza diabetica si, de obicei, este prezent doar pentru diabetul de tip 1.

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta simptome de diabet tip 1 sau tip 2 este recomandata programarea unei consultatii la medicul pediatru pentru un posibil diagnostic.

Copiii cu diabet ar trebui sa inceapa terapia cu insulina cat mai curand posibil pentru a preveni problemele permanente ale vederii si ale nervilor.
Nivelul ridicat de glucoza din sange poate afecta, de asemenea, vasele de sange, determinand astfel boli de rinichi, accident vascular cerebral si atac de cord.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate