Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusPentru multe decenii, diabetul de tip 2 a fost considerat a fi doar o afectiune a adultului. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat al adultilor.
Totusi, trebuie stiut ca ceea ce a fost odata o boala cu care se confruntau doar adultii, acum devine din ce in ce mai frecventa la copii.
Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, adica glucoza. Studiile au demonstrat ca doar intre anii 2011 si 2012, 23% din cazurile noi de diabet zaharat de tip 2 au aparut la copii.
Pana in 2001, diabetul de tip 2 a reprezentat mai putin de 3% din cazurile noi de diabet la copil. Astazi, se estimeaza ca diabetul de tip 2 la copii reprezinta aproximativ 40-45% din cazurile de diabet.
Cuprins articol
Cauze
SusEste bine cunoscut faptul ca excesul de greutate este strans legat de dezvoltarea diabetului de tip 2. Copiii supraponderali au o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistenta la insulina.
Pe masura ce organismul se lupta sa regleze nivelul ridicat de zahar din sange, pot sa apara numeroase probleme de sanatate potential grave.
De asemenea, genetica poate juca un rol foarte important in dezvoltarea acestei afectiuni. Riscul de diabet zaharat de tip 2 creste in cazul in care unul sau ambii parinti au aceasta afectiune.
Simptomatologie
SusSimptomele diabetului de tip 2 la copii nu sunt intotdeauna usor de observat. In cele mai multe cazuri boala se dezvolta treptat, facand dificila detectarea simptomelor.
Adesea, simptomele lipsesc sau sunt minore.
Urmatoarele simptome ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru parinti cu privire la copiii lor:
• Oboseala excesiva daca un copil pare foarte obosit sau somnoros, motivul poate consta in afectarea nivelului de zahar din sange. Acest lucru poate duce la scaderea nivelului de energie;
• Urinare frecventa – nivelurile excesive de zahar din sange pot duce la cresterea nivelurilor de zahar din urina. Urinarile frecvente pot fi observate deseori la copiii cu diabet zaharat;
• Sete excesiva - pierderile de lichide prin urinare pot provoca sete. Copiii cu sete exagerata pot avea niveluri ridicate de zahar din sange;
• Cresterea poftei de mancare – copiii cu diabet zaharat nu au suficienta insulina pentru a furniza combustibil pentru buna functionare a celulelor lor.
Astfel, alimentele devin cea mai buna sursa de energie, iar copiii experimenteaza senzatia de foame mult mai frecvent. Acest simptom este cunoscut din punct de vedere medical sub denumirea de polifagie sau hiperfagie;
• Tulburari de vedere – deseori, copilul poate acuza incetosarea vederii. Acest lucru este cauzat de valori prea mari ale glicemiei si poate provoca si pierderea concentrarii;
• Vindecare lenta – ranile sau infectiile care nu se vindeca sau se vindeca lent reprezinta unul din semnele diabetului de tip 2;
• Hiperpigmentarea pielii – rezistenta la insulina poate determina inchiderea la culoare a pielii, cel mai frecvent in zona gatului si a axilelor. Aceasta afectiune este numita acanthosis nigricans.
Aceste simptome trebuie sa fie analizate de un medic, ulterior fiind necesare investigatii suplimentare, precum testarea glucozei in urina si in sange, testul de toleranta la glucoza si dozarea hemoglobinei glicate (Hb A1c).
Trebuie stiut ca, uneori, sunt necesare chiar si cateva luni pentru a obtine diagnosticul de diabet de tip 2.
Factori de risc
SusRiscul de diabet de tip 2 la copil creste daca sunt asociati urmatorii factori:
- Existenta unei rude apropiate cu diabet de tip 2;
- Rezistenta la insulina;
- Sedentarismul;
- Greutatea scazuta la nastere;
- Diabetul diagnosticat al mamei pe perioada sarcinii (diabet gestational);
- Supraponderabilitate sau obezitate.
Copiii cu un indice de masa corporala mare au un risc de 4 ori mai crescut de a dezvolta diabet zahar de tip 2. Se recomanda ca toti copiii supraponderali sau obezi sa fie testati periodic pentru depistarea diabetului.
De asemenea, riscul de diabet zaharat creste pentru persoanele asiatice, africane si native americane. Copiii si tinerii cu varste intre 10 si 19 ani au cel mai mare risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Tratament
SusTratamentul copiilor cu diabet zaharat de tip 2 este similar cu cel al adultilor. Planul de tratament va varia in functie de nevoile de crestere si de aspectele personale ale copilului.
Profesorii si orice alte persoane care supravegheaza copilul, trebuie instruiti despre tratamentul acestuia. Controlul glicemiei poate fi realizat prin utilizarea unor medicamente special destinate, precum metformina.
Medicamententele poate ajuta la scaderea in greutate a copilului, dar trebuie stiut ca pot avea efecte secundare, precum greata, diareea si durerile de cap. Nu se indica administrarea de metformina la persoanele cu insuficienta hepatica, renala sau cardiaca.
In unele cazuri, medicul poate recomanda tratamentul cu insulina. Cu toate acestea, tratamentul este indicat doar pana la reglarea valorilor glicemiei, ulterior diabetul fiind controlat prin administrarea de metformina si prin modificarile stilului de viata.
Monitorizarea zilnica a glicemiei este foarte importanta pentru a putea urmari nivelul de zahar din sange, dar si raspunsul organismului la tratament.
Pentru acest lucru se foloseste un dispozitiv special numit glucometru, ce va realiza o mica intepatura in degetul copilului, astfel incat sa poata fi prelevata o picatura de sange pentru analiza.
Medicul poate recomanda un regim alimentar adecvat nevoilor copilului, dar si exercitii fizice, pentru a mentine starea de sanatate. Mentinerea masei corporale intr-un interval optim diminueaza efectele negative ale diabetului zaharat de tip 2.
Complicatii potentiale
SusCopiii cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un risc mai mare pentru a dezvolta probleme grave de sanatate pe masura ce inainteaza in varsta. Problemele vasculare, precum bolile cardiace, reprezinta complicatii frecvente ale acestei boli in cazul copiilor.
Alte complicatii, cum ar fi problemele de vedere sau alt afectiuni oculare si leziunile nervilor, pot sa apara si sa progreseze mai rapid la copiii cu diabet zaharat de tip 2 decat la cei cu diabet zaharat de tip 1.
Hipertensiunea arteriala, cresterea in greutate, hipoglicemia, tulburarile de vedere si afectiunile renale reprezinta alte complicatii ce pot sa apara la copiii cu diabet zaharat.
Preventie
SusCopiii pot evita diabetul daca adopta urmatoarele sfaturi:
• Adoptarea unui regim alimentar sanatos – copiii care mananca mese bine echilibrate si isi limiteaza aportul de zahar si de carbohidrati rafinati sunt mai putin susceptibili de a deveni supraponderali si de a dezvolta diabet;
• Activitatile fizice – miscarea regulata este foarte importanta in prevenirea diabetului. Sporturile organizate sau simpla joaca cu ceilalti copii reprezinta modalitati excelente prin care copiii se pot misca si pot ramane activi.
Copiii trebuie incurajati sa petreaca mult timp facand miscare si sa evite statul in pat sau la calculator si televizor pentru perioade lungi de timp;
• Mentinerea unei greutati sanatoase – dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea unei greutati optime.
Adultii trebuie sa tina cont de faptul ca ei reprezinta exemplele pentru copii, acestia imitandu-i. Obiceiurile bune trebuie incurajate, iar parintii trebuie sa fie activi impreuna cu copiii lor.
Concluzii
SusDin moment ce diabetul este o afectiune greu de diagnosticat si de tratat, perspectiva pentru copiii cu diabet zaharat de tip 2 nu este usor de prezis.
Diabetul de tip 2 la copii apare din ce in ce mai frecvent, reprezentand o problema relativ noua in medicina. Cercetarea cauzelor, a rezultatelor si a strategiilor de tratament este inca in curs de desfasurare.
Pentru a putea analiza consecintele pe termen lung ale diabetului de tip 2 la copii sunt necesare studii suplimentare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului
- Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere
- Secretul unghiilor frumoase
- Zaharul din fructe: bun sau rau?
- Diabet
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 10 semne ale diabetului la copii
- Zaharul in alimentatia copiilor
- Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei
Citeste pe aceeasi tema
- Diabetul zaharat gestational (de sarcina)
- Boli asociate diabetului zaharat
- Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii
- Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni
- Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung