Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Generalitati

Sus
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global.

Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii.

Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2

Sus

O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe.

Doza zilnica recomandata de fibre pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 este de cel putin 38 de grame pe zi pentru barbati si minimum 25 de grame pentru femei. Chiar si asa, suplimentarea aportului de fibre poate fi benefica pentru diabetici, noteaza un studiu publicat in anul 2004 in Jurnalul de Nutritie Clinica, care a descoperit ca pacientii cu diabet de tip 2 care consuma intre 21 de grame si 50 de grame de fibre zilnic reusesc sa isi mentina nivelul glicemiei si al colesterolului in limite optime. Un aliment bogat in fibre este acela care contine cel putin 5 grame pentru o portie.

Urmatoarele alimente cu un continut ridicat de fibre sunt recomandate in meniul diabeticilor, intrucat fibrele incetinesc procesul de absorbtie a carbohidratilor, prevenind cresterea glicemiei peste pragul critic.

Fasolea

Fasolea creste nivelul glicemic in mod lent, furnizand o combinatie ideala de carbohidrati de calitate, proteine pure si fibre solubile. Consumati fasole neagra, fasole alba, soia etc., toate acestea stabilizand nivelul zaharului in sange si ajutand la instalarea senzatiei de satietate.

Ovazul

Studiile de specialitate arata ca dietele bogate in cereale integrale si fibre previn instalarea diabetului si ajuta la un mai bun control al bolii, daca aceasta s-a dezvoltat deja. Un aliment important in acest sens este ovazul, care furnizeaza din plin fibre solubile care incetinesc absorbtia de glucoza din hrana in sistemul digestiv si care ajuta la inducerea starii de satietate (pentru un mai bun control al greutatii corporale).

Legumele fara amidon

Pline de vitamine, minerale si fibre, legumele fara amidon (precum broccoli-ul, spanacul, ciupercile si ardeii grasi) sunt totodata si surse importante de carbohidrati de calitate. Intrucat contin foarte putine calorii, dar nutrienti din plin, ele sunt o parte integranta foarte importanta in dieta diabeticilor. Legumele fara amidon ajuta la echilibrarea greutatii corporale si la reglarea glicemiei in sange, spun specialistii.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, vaza kale, salata verde si toate celelalte legume cu frunze verzi sunt, de asemenea, recomandate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet de tip doi. Ele sunt sunt surse bogate de fibre solubile, dar si de minerale, vitamine si antioxidanti, care pot preveni complicatiile diverse ale diabetului zaharat. In plus, pot fi consumate in cantitati mari (avand un continut caloric inferior).

Fructele consumate cu coaja

Fructele consumate cu coaja, precum merele sau perele, sunt alte alegeri alimentare inspirate pentru diabetici. Acestea contin, in medie, 5,5 grame de fibre pentru un fruct de marie medie si crud.

Taratele de grau

O singura cana de tarate din grau contine circa 7 grame de fibre. Combinati alimentul cu iaurt degresat si consumati-l la micul dejun, astfel incat sa preveniti oscilatiile glicemiei de-a lungul zilei si sa preintampinati eficient instalarea senzatiei de foame in afara orelor de masa.

Cerealele integrale

Cerealele integrale pentru micul dejun, faina integrala sau orezul brun sunt alimente recomandate in controlul diabetului de tip 2, datorita continutului lor generos de fibre alimentare. Consumati in paralel cantitati bogate de lichide, astfel incat digestia sa aiba loc corespunzator.

Fructele de padure

Fructele de padure, mai ales afinele, zmeura sau capsunile, sunt surse minunate de fibre pentru diabetici, fiind recomandate si din prisma continutului lor scazut in zahar si carbohidrati. Zmeura contine pana la 8 grame de fibre pentru un pahar, afinele furnizeaza circa 3,5 grame de fibre in aceeasi cantitate, iar capsunile pana la 3,3 grame.

Painea de secara

In timp ce painea este restrictionata in consum pentru diabetici, cea de secara poate fi introdusa in meniu fara riscuri, datorita fibrelor pe care le contine (1,9 grame pentru o felie).

Amidonul din secara este unul rezistent in contact cu sucurile gastrice, motiv pentru care el este digerat in colon, nu in stomac. Acest lucru indica faptul ca amidonul din painea de secara ajuta mai mult la mentinerea stabilitatii zaharului din sange.

Nucile

Medicii recomanda diabeticilor o dieta bogata si in proteine, nu doar fibre, iar nucile sunt surse excelente de ambii nutrienti. De pilda, un sfert de cana de seminte crude de floarea soarelui furnizeaza pana la 3,6 grame de fibre. Aproximativ 22 de migdale crude contin pana la 3,3 grame de fibre. Circa 49 de seminte de fistic ofera pana la 2,9 grame de fibre, iar 19 jumatati de nuci pecan furnizeaza 2,7 grame de fibre.

Fructele de avocado

Aceste fructe exotice contin multe grasimi mononesaturate, unele dintre cele mai sanatoase tipuri de grasimi necesare organismului. Cercetatorii au demonstrat in repetate randuri ca acestea, atunci cand se regasesc abundent in dieta, imbunatatesc sensibilitatea la insulina.

Grasimile mononesaturate din fructele de avocado menajeaza si sanatatea cardiaca, o calitate extrem de importanta pentru diabetici, acestia fiind expusi unui risc mai mare de boli cardiovasculare. In plus, ca orice fruct, avocado contine si fibre alimentare, atat de importante in dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate