Pruritul inotatorului
Definitie
SusPruritul inotatorului, cunoscut sub denumirea de dermatita cercariala, este o eruptie pruriginoasa produsa de un parazit care locuieste in mod obisnuit pe pasarile de apa sau pe melcii de apa dulce. In zilele calduroase, insorite, mai ales in apele linistite ale lacurilor cu apa dulce sau in iazuri.
Acesti paraziti pot fi eliberati in apa. In timp ce inotam, acest parazit poate patrunde in piele. Ei mor foarte repede si produc o eruptie pruriginoasa.
Pruritul inotatorului a fost raportat in tari din lumea intreaga, avand denumiri diferite, cu modificari nationale sau regionale. Inotatorii de pe coasta din New Jersey il mai denumesc cu pseudonimul de viermele cufundatorului. Oamenii din tarile asiatice folosesc termenul de pruritul lanului de orez.
Desi inconfortabil, pruritul inotatorului este de scurta durata. Eruptia se curata de la sine in cateva zile. Intre timp, poate fi controlat pruritul cu medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusPruritul inotatorului se caracterizeaza prin zone rosii, elevate, pruriginoase la nivel cutanat.
Pruritul inotatorului afecteaza de obicei numai zonele expuse - tegumentele neacoperite de costumul de inot, cizmele de pescuit sau costumul de scafandru. Nu afecteaza fata, palmele sau plantele. Eruptia poate aparea pana la 48 de ore de la inot in ape infestate. Daca exista o reexpunere la acelasi parazit, eruptia poate fi mai severa.
Etiologia
Pruritul inotatorului este cauzat de un parazit care migreaza de la melci la rate, gaste, pescarusi, lebede, sobolani si castori. Ulterior parazitul revine in apa prin intermediul fecalelor si oualelor infectate.
Pruritul inotatorului nu este contagios. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei lua boala de la cineva care prezinta eruptie de acest fel.
Factori de risc
SusRiscul de a contacta pruritul inotatorului depinde de o serie de factori de mediu:
- Temperatura aerului si a apei care sunt suficient de calde pentru ca melcii sa se reproduca si sa creasca, de exemplu in lunile tarzii de vara, in multe parti ale lumii.;
- Intoarcerea pasarilor migratoare infectate cu paraziti;
- Regiunile apelor care contin paraziti, mai ales de-a lungul malului sau al zonelor putin adanci.
Cu cat petreci mai mult timp in apele infectate, cu atat exista un risc mai mare de a contracta pruritul inotatorului. Copiii prezinta cel mai mare risc deoarece au tendinta de a petrece mai mult timp in apele putin adanci si de a se usca folosind un prosop.
Unele persoane sunt mai sensibile la pruritul inotatorului comparativ cu altele. Cu toate acestea, sensibilitatea fiecaruia poate creste cu fiecare expunere.
Cand se recomanda consult medical
SusSe recomanda consult medical, in cazul in care eruptia aparuta dupa inot persista peste trei zile.
Se recomanda consult la medicul dermatolog.
Teste si diagnostic
Diagnosticul pruritului inotatorului poate fi o provocare. Eruptia din pruritul inotatorului seamana cu intoxicatia cu iedera, varicela, dermatita, impetigo sau chiar herpesul. T
estele cutanate sau sanguine nu depisteaza parazitul, de aceea este foarte important sa comunicati medicului faptul ca eruptia a aparut dupa inot sau daca alte persoane au dezvoltat o eruptie asemanatoare dupa ce au inotat in aceeasi apa.
Complicatii
Pruritul inotatorului cauzeaza foarte rar complicatii. Cu toate acestea, poate aparea infectie dupa gratajul agresiv al leziunilor.
Tratament si medicamente
SusPruritul inotatorului dispare de obicei de la sine in cateva zile, desi in anumite cazuri eruptia poate persista pana la o saptamana. Intre timp, poti controla pruritul cu antihistaminic si creme antipruriginoase, de exemplu cele care contin calamina. Daca pruritul este sever, medicul ar putea recomanda un tratament.
Preventie
SusPentru a evita contactarea bolii se recomanda:
Alegerea cu atentie a locului unde inotati. Evitarea locurilor de inot unde se cunoaste ca pruritul inotatorului este o problema sau daca exista atentionari privind o posibila contaminare. De asemenea, se recomanda evitarea inotului sau a scufundatului in zone mlastinoase unde exista frecvent melci de apa dulce.
Evitarea malurilor - daca esti un inotator priceput, se recomanda sa inoti in ape mai adanci.
Spalarea pielii imediat dupa inot - se recomanda spalarea tegumentelor cu apa proaspata imediat dupa inot, apoi uscarea energica cu un prosop.
Spalarea frecventa a costumului de baie. De asemenea, poti alterna intre diferite costume de baie.
Evitati hranirea pasarilor pe langa bazine sau alte locuri de inot.
Ingrijirea piscinei proprii - daca ai o piscina, mentineti-o clorinata si curata.
Remedii pentru ingrijirea la domiciliu si stilul de viata
SusOricat de mult ati fi tentati, nu va scarpinati! Pe langa o crema sau un medicament care calmeaza pruritul, ar putea fi utila:
- Acoperirea ariilor afectate cu un pansament curat, umed;
- Bai cu saruri Epson, bicarbonat de sodiu sau faina de ovaz;
- Amestecarea apei cu bicarbonat de sodiu pana se formeaza o pasta, apoi aplicarea acesteia pe ariile afectate.
Daca pruritul este intens, se recomanda consultul medicului pentru calmarea simptomatologiei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Pericolele frecventarii piscinelor publice
- Piscina si afectiunile pe care le poate provoca
- Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate
- Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de ...
- SOS pielea ultra uscata
- Ciuperca piciorului - generalitati
- 9 metode de a-ti evalua sanatatea
- Dermatita alergica de contact