Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eczema numulara

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2011

Generalitati

Sus
Eczema numulara

Dermatita numulara eczematoasa (eczema numulara sau dermatita numulara) este denumirea unei eruptii sub forma unei monede rotunde, care apare sub forma unor iritatii acoperite de cruste si scuame.

Pe masura trecerii timpului, leziunile devin curate in centru sau solzoase, fiind asemanatoare cu psoriazisul. Conditia este cronica, avand perioade in care manifestarile sunt mai accentuate sau estompate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauza
  3. Recomandari pentru ameliorarea eczemei numulare
  4. Simptome
  5. Investigatii si diagnostic
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauza

Sus

Cauza aparitiei eczemei este necunoscuta, desi ocazional poate fi asocitata cu alergia la un medicament. Eczema numulara apare mai frecvent in timpul iernii si este deseori asociata cu pielea uscata. Temperaturile extreme si anumite tipuri de alergii amplifica simptomele eczemei numulare.

Acest tip de eczema nu trebuie confundata cu dermatita atopica, o problema intalnita mult mai frecvent la nivelul pielii, care poate fi de natura alergica. Din pacate, nu exista vreun remediu pentru tratarea eczemei numulare. Cu toate acestea exista modalitati eficiente pentru controlul acesteia.

Printre acestea cea mai buna alternativa ar fi unguentele care contin cortizon, eliberate cu prescriptie medicala. Atunci cand o persoana utilizeaza medicamentul o perioada indelungata de timp sau pe suprafete mari ale corpului sunt necesare examenele periodice dermatologice.

Cremele care contin o cantitate importanta de cortizon se vor aplica local prin masare, in strat subtire si nu ar trebui aplicate pe ten, axila, in zona inghinala sau rectala. In cele mai multe dintre cazuri este suficienta administrarea unguentului o singura data pe zi.

Daca eczema numulara solzoasa nu se amelioreaza in acest mod, se recomanda adaugarea gudronului de carbune in crema care contine cortizon. Intrucat zonele in care se manifesta eczema numulara sunt predispuse la infectii (mai ales stafilococice), astfel ca utilizarea pe cale orala o saptamana sau doua a antibioticelor poate fi eficienta.

Crizele persistente de mancarime pot fi controlate cu tratament cu lumina ultravioleta, la cabinetul medicului dermatolog.

Recomandari pentru ameliorarea eczemei numulare

Sus

In general, pielea trebuie sa fie lubrifiata prin aplicarea de ulei de corp, dupa dus. Acelasi efect benefic il are si vaselina, daca nu este prea grasa. Nu se va face baie sau dus mai mult de o data pe zi si se va evita folosirea apei fierbinti. Pentru uscare, nu se va freca pielea cu prosopul, ci se va tampona usor pana cand apa va fi inlaturata.

Recomandabil ar fi sa nu se foloseasca sapun decat in zona fetei, axilelor, zonei genitale si picioarelor. Persoanele care sufera de eczema numulara au adesea pielea uscata si chiar usor iritata.

Se va evita imbracamintea aspra fiind recomandata cea care are in compozite bumbac 100%. Nu se va folosi balsam pentru improspatarea rufelor, iar detergentul de rufe va fi fara parfum. Pentru controlul eczemei numulare, important este ca toate aceste masuri de precautie sa devina o rutina.

Simptome

Sus

Principalele simptome ale eczemei numulare sunt:
- leziuni ale pielii sub forma unor monezi localizate pe brate si picioare, uneori raspandite si pe trunchi
- prezenta crustelor si a scuamelor
- mancarime
- inrosirea si inflamarea locala a pielii

Investigatii si diagnostic

Sus

Medicul va diagnostica aceasta conditie pe baza examinarii pielii pacientului si a raspunsurilor obtinute de la pacient la intrebarile legate de istoricul familial medical. Pentru excluderea unor conditii similare poate fi necesara biopsia.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate