Dermatozele profesionale - tipologie, simptome si preventie
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Ce este dermatoza?
SusDermatita de contact sau dermatoza a fost definita de catre Societatea Europeana de Dermatita de Contact ca fiind o reactie inflamatorie locala eczematoasa, care este determinata de expunerile in mod direct si repetat la suprafete, obiecte sau substante chimice daunatoare, iar in functie de locul unde a actionat agentul extern, pot aparea oriunde pe corp.
Cuprins articol
Cum apare?
SusFiind cel mai mare organ al corpului uman, pielea este expusa la o gama variata de stimuli din mediul extern.
Conform statisticilor, bolile de piele sunt cele mai frecvente afectiuni dobandite in mediul in care se desfasoara munca.
Dermatita de contact iritativa este cea mai comuna forma a dermatitei de contact si este considerata o reactie inflamatorie locala, care nu necesita o sensibilizare anterioara a sistemului imunitar, ci este determinata de o expunere unica sau repetata la un agent iritant, care poate fi atat fizic, cat si chimic si care este capabil sa determine un raspuns imun daca este aplicat in concentratia potrivita si intr-un interval de timp suficient.
Tipologie
SusAstfel, dermatozele profesionale reprezinta un spectru de boli cu prezentari clinice si etiologice variabile.
Entitatile clinice au fost impartite atat pe baza modului de debut, cat si tinand cont de morfologie in 7 fenotipuri:
• dermatozele profesionale acute
• dermatozele profesionale acute intarziate
• reactii iritante
• dermatozele profesionale cronice
• dermatozele profesionale traumatice
• dermatozele profesionale acneiforme
• dermatozele profesionale de frecare.
Cauze
SusDermatozele profesionale au fost asociate cu expunerea la diferite substante chimice, uleiuri solubile folosite la prelucrarea metalelor de catre metalurgisti si masinisti, lucrul in mediu umed, munca in constructii, expunerea la plante, pesticide si anumite ingrediente alimentare, folosirea detergentilor de catre personalul de menaj, purtarea excesiva a manusilor si frecarea mecanica.
Cel mai frecvent, acestea sunt cauzate de munca in mediu umed asociata personalului din domeniul medical, celor din sectorul curateniei, angajatilor din saloanele de coafura.
Criteriile pentru a defini munca in mediul umed nu sunt bine standardizate la nivel international.
Totusi, in anul 1996 a fost formulate caracteristicile sale, fiind reprezentate de desfasurarea muncii mai mult de 2 ore pe zi intr-un mediu umed, cu mainile expuse la umezeala, utilizarea regulata a manusilor sau spalarea frecventa a mainilor (de aproximativ 20 de ori pe zi).
Semne si simptome
SusDin punct de vedere clinic, dermatoza acuta are un aspect variabil, fiind intalnita sub forma de eritem la nivelul pielii, papule, vezicule, bule, scuame sau cruste, eroziuni, iar forma cronica poate prezenta eritem persistent, fisuri, eroziuni, hiperkeratoza sau descuamare.
In ambele situatii poate fi intalnit prurit (mancarime) variabil ca intensitate.
Dermatita de contact afecteaza cel mai frecvent mainile, urmate de incheieturi, antebrate si fata.
Avand in vedere ca se caracterizeaza printr-o inflamatie localizata la nivelul stratului superificial al pielii-epidermul, vindecarea se face fara cicatrici.
Diagnostic
SusPentru a se stabili diagnosticul este necesar consultul unui medic specialist de medicina muncii si se finalizeaza prin completarea unei fise de semnalizare care se va trimite mai departe catre autoritatea de sanatate publica judeteana sau teritoriala.
Declararea persoanelor care au fost anterior semnalate ca avand boala profesionala si pornirea procedurii de cercetare a bolii este obligatia Directiei de Sanatate Publica, iar dosarul de cercetare trebuie sa fie intocmit de catre medicul de medicina muncii al clinicii din care face parte.
Investigarea bolilor profesionale se desfasoara in sediul societatii, fiind facuta de catre o comisie de cercetare alcatuita dintr-un inginer care se ocupa de conditiile de munca, un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Munca, medicul de medicina muncii din Directia de Sanatate Publica si medicul de medicina muncii al clinicii cu care colaboreaza angajatorul.
Diagnosticul de dermatita profesionala corespunde indeplinirii a cel putin 4 din urmatoarele criterii:
• aspect clinic caracteristic dermatitei de contact
• identificarea la locul de munca a agentilor iritanti sau a alergenilor cutanati potential cauzatori ai manifestarii clinice
• distributia anatomica a leziunilor cutanate corespunde cu suprafata expusa la locul de munca
• existenta unei asocieri temporale intre expunere si debutul simptomatologiei
• excluderea expunerilor non-profesionale drept posibile cauze ale dermatitei
• exacerbarea manifestarilor cutanate in momentul in care se frecventeaza locul de munca si ameliorarea odata cu lipsa din mediul de munca
• testarea cutanata Patch pozitiva la agentul suspectat
In cele mai multe cazuri, investigatiile suplimentare nu vor fi necesare, diagnosticul bazandu-se pe anamneza si pe examenul clinic.
Ghidurile recomanda ca toate persoanele cu dermatita de contact sa fie indrumate catre un specialist pentru testarea Patch sau testul Prick.
Tratament
SusTratamentul consta in evitarea contactului cu agentul etiologic, folosirea manusilor de protectie cu captuseala din bumbac, care absoarbe umezeala intretinuta de manusi, purtarea echipamentului de protectie conform reglementarilor legale in vigoare si folosirea unor creme emoliente sau a corticosteroizilor topici.
In cazul in care masurile anterioare esueaza, se recomanda schimbarea locului de munca.
Preventie
SusPentru a minimiza riscul aparitiei dermatozelor profesionale se recomanda:
- utilizarea echipamentului de protectie corespunzator,
- educarea permanenta a lucratorilor cu privire la posibilele riscuri si modul de protectie impotriva acestora,
- adoptarea unor masuri stricte de igiena bazate pe respectarea unor protocoale in cazul contactului cu agentii iritanti,
- adaptarea sarcinilor desfasurate la locul de munca pentru a reduce expunerea la substante,
- substitutia agentilor iritanti cu alternative mai sigure ori de cate ori acest lucru este posibil.
Impactul asupra calitatii vietii
SusConsecintele dermatozelor profesionale au rasunet in mai multe domenii precum personal, profesional, social si economic.
Din punct de vedere personal, pe langa prurit, durere si disconfortul permanent, dermatitele pot asocia anxietate, stres si tulburari de somn.
Profesional, se remarca o scadere a productivitatii, necesitatea unei recalificari profesionale in situatia in care afectiunea nu raspunde la tratament si implicit costuri mai mari pentru angajator.
Ca urmare a aspectului cutanat modificat, impactul social consta in izolare sociala, stigmatizare si probleme in relatiile interpersonale.
Din cauza afectarii capacitatii de munca ce antreneaza o scadere a veniturilor lunare si a cheltuielilor medicale, economic se remarca, de asemenea, consecinte.
Concluzii
SusDermatozele profesionale reprezinta o afectiune care poate avea manifestari variabile la nivel cutanat, insa consecintele sunt semnificative atat pentru personalul afectat si familia sa, cat si pentru angajator.
Prevenirea si tratarea acestor afectiuni reprezinta o contributie importanta la sanatatea publica avand in vedere incidenta crescuta in diverse industrii.
Pentru a se adopta strategii eficiente de preventie este important sa se elaboreze ghiduri si protocoale cat mai ample pentru protectia angajatilor.
Bibliografie:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8006117/#Sec18
https://www.healthline.com/health/dermatoses
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12750608/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Bolile de piele
- Dermatita herpetiforma
- Cele mai comune boli profesionale
- Tratamentul dermatitei de contact
- Dieta pentru combaterea acneei
- Dermatita periorala: cauzele aparitiei
- Dermatita periorala
- La ce riscuri va expun manichiurile profesionale si unghiile false
- Dezinfectantii pot duce la dermatite de contact sau alte afectiuni ale pielii?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament
- Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare
- Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii