Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tulburarile afective sezoniere

Publicat la data de: 21 Decembrie 2015
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati

Sus
Tulburarile afective sezoniere

Tulburarile afective sezoniere (depresia de iarna) reprezinta un tip de depresie care este legata de schimbarea anotimpurilor, care incepe si se termina la aproximativ aceeasi data in fiecare an.

Majoritatea oamenilor ce sufera de aceasta depresie au simptome ce incep in anotimpul de toamna si continua pana in lunile de iarna, astfel ca veti fi mai mereu indispus.

In cele mai multe cazuri, simptomele depresiei de iarna apar in timpul toamnei tarzii sau la inceputul iernii si dispar in zilele insorite de primavara sau vara.

Cu toate acestea, unele persoane au simptome ce incep primavara sau vara. In ambele cazuri, simptomele pot incepe usor si devin mai severe odata ce sezonul progreseaza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Depresia majora
  3. Factorii ce pot creste riscul de aparitie a tulburarilor afective sezoniere
  4. Diagnosticarea tulburarilor afective sezoniere
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Depresia majora

Sus

Tulburarile afective sezoniere sunt un subtip de depresie majora care vin si pleaca in functie de anotimp.

Simptomele depresiei majore:

a. O stare de depresie intreaga zi, aproape in fiecare zi;
b. Consum redus de energie;
c. Pierderea interesului de a face unele activitati;
d. Probleme cu somnul;
e. Modificari ale apetitului sau ale greutatii;
f. Senzatie de agitatie;
g. Dificultati de concentrare;
h. Ganduri frecvente de moarte sau sinucidere.

Simptome din timpul toamnei si al iernii. Aceste simptome specifice in mare parte regasite odata cu anotimpul de iarna includ:

a. Iritabilitate;
b. Oboseala sau reducere a energiei;
c. Hipersensibilitate la respingere;
d. Dormit prea mult;
e. Pofta de mancare se schimba, in special o pofta de alimente bogate in carbohidrati;
f. Crestere in greutate;

Simptome din timpul primaverii si al verii. Simptomele specifice acestor doua sezoane, numite simptome ale depresiei de vara, includ:

a. Iritabilitate;
b. Probleme cu somnul (insomnie);
c. Scadere in greutate;
d. Apetit general scazut;
e. Agitatie sau anxietate;

La unele persoane cu tulburari bipolare, primavara si vara pot aduce simptome de manie sau o forma mai putin intensa de manie (hipomanie), astfel ca si toamna si iarna pot exista momente de depresie.

Este normal sa aveti cateva zile libere atunci cand nu va simtiti deloc bine. In cazul in care simtiti aceste simptome si nu puteti obtine motivatia necesara de a face diverse activitati si sa va bucurati in mod normal de viata, consultati un medic. Acest lucru este important mai ales in cazul in care modul de a dormi si pofta de mancare s-au schimbat sau daca va simtiti fara speranta, va ganditi uneori la sinucidere.

Cauza specifica a tulburarilor afective sezoniere ramane necunoscuta. Unii factori care pot fi luati in considerare sunt:

1. Ceasul biologic (ritmul circadian) – nivelul redus de lumina a soarelui din timpul toamnei sau al iernii poate provoca un debut al acestei depresii. Aceasta scadere de lumina a soarelui poate perturba ceasul intern al corpului dumneavoastra, ducand la aparitia sentimentelor de depresie.

2. Nivelul serotoninei – o scadere a serotoninei, o substanta chimica a creierului (neurotransmitatoare) poate afecta starea de spirit. Lumina redusa a soarelui poate duce la o scadere a serotoninei, putand declansa depresia de iarna.

3. Nivelul melatoninei – schimbarea sezonului poate perturba echilibrul la nivelul corpului de melatonina, ce joaca un rol important in starea de spirit si de somn a oricarei persoane.

Factorii ce pot creste riscul de aparitie a tulburarilor afective sezoniere

Sus

1. Sexul feminin – aceasta depresie este diagnosticata mai frecvent la femei decat la barbati, insa sexul masculin poate avea simptome mai severe;

2. Varsta – tinerii au risc mai pronuntat de a dezvolta o depresie de iarna, in timp ce pentru persoanele varstnice este mai putin probabila aparitia unei astfel de depresii;

3. Istoricul familial – persoanele cu aceste tulburari pot fi mai susceptibile de a avea rude ce prezinta aceasta depresie;

Luati semnele si simptomele de tulburare sezoniera in serios. Ca si in cazul altor tipuri de depresie, situatia se poate inrautati, ajungand la probleme netratabile. Acestea pot include, spre exemplu: gandurile sau comportamentele suicidale, retragerea sociala, probleme la scoala sau la serviciu, abuzul de diverse substante. Tratamentul poate ajuta la prevenirea complicatiilor, in special daca depresia este diagnosticata si tratata inainte ca simptomele sa se inrautateasca.

Diagnosticarea tulburarilor afective sezoniere

Sus

Pentru a ajuta la diagnosticarea tulburarilor afective sezoniere, medicul dumneavoastra va face o evaluare completa ce include in general:

1. Un examen fizic – medicul va poate face un examen fizic si va adreseaza intrebari detaliate despre sanatatea dumneavoastra. In unele cazuri, depresia poate fi legata de o problema de baza a sanatatii fizice.

2. Teste de laborator – de exemplu, medicul poate cere un test de sange sau un test asupra tiroidei pentru a se asigura daca totul functioneaza in mod corespunzator.

3. O evaluare psihologica – pentru a verifica semnele de depresie, medicul va intreaba despre diversele simptome, ganduri, sentimente si modele de comportament. E posibil sa fiti pus sa completati si un chestionar.

Tulburarile afective sezoniere sunt considerate un subtip de depresie majora sau o tulburare bipolara. Chiar si cu o evaluare completa, aceasta depresie poate fi identificata uneori cu greu de un medic, deoarece alte tipuri de depresie sau alte afectiuni de sanatate mintala pot provoca simptome similare.

Tratament

Sus

Tratamentul pentru depresia de iarna poate include o terapie cu lumina, medicamente sau psihoterapie. Daca aveti tulburari bipolare, spuneti medicului dumneavoastra, deoarece acest lucru este important pentru ca el sa stie ce trebuie prescris. Aceste tratamente pot declansa un potential episod maniacal.

Terapia cu lumina. Numita si fototerapie, aceasta procedura presupune sa stati la cativa pasi de o cutie speciala de terapie cu lumina, astfel incat sa fiti expus la o lumina puternica. Acest tip de terapie este unul dintre primele tratamente pentru un debut al depresiei de iarna.

Se poate face cateva zile si provoaca putine efecte secundare. Cercetarile privind terapia cu lumina sunt limitate, dar se pare ca este eficace pentru majoritatea oamenilor in ameliorarea simptomelor depresiei de iarna. Inainte de a achizitiona o caseta de terapie cu lumina, discutati cu medicul dumneavoastra despre ce este cel mai potrivit, astfel incat sa fiti familiarizat cu varietatea de caracteristici si optiuni, asa ca este foarte important sa cumparati un produs de inalta calitate, sigur si eficient.

Medicamentele. O versiune cu eliberare prelungita a bupropinului antidepresiv poate ajuta la prevenirea episoadelor de depresie de iarna. Alte antidepresive pot fi utilizate pentru a trata depresia. Medicul va poate recomanda sa incepeti un tratament cu un antidepresiv inainte ca simptomele sa inceapa de obicei in fiecare an. Retineti ca tratamentul cu medicamente poate dura mai multe saptamani pentru a observa beneficiile complete de la un antidepresiv. In plus, este posibil sa aveti nevoie sa incercati mai multe medicamente inainte de a gasi unul care sa functioneze bine si sa aiba mai putine efecte secundare.

Psihoterapia. Aceasta este o alta optiune pentru a trata depresia de iarna. Psihoterapia va poate ajuta sa identificati si sa va schimbati gandurile negative sau comportamentele ce va pot face sa va simtiti rau, sa invatati diverse modalitati sanatoase de a face fata unei astfel de depresii si, nu in ultimul rand, sa aflati cum puteti gestiona stresul.

In plus, fata de tratamentul pentru tulburarile afective sezoniere, incercati si:

1. Gasirea unui mediu insorit si luminos – jaluzelele deschise, taiatul crengilor care blocheaza lumina soarelui sunt cateva sfaturi ce le puteti folosi. Stati aproape de ferestre luminoase in timp ce sunteti acasa sau la locul de munca.

2. Plimbari – faceti miscare in fiecare zi, mancati masa de pranz intr-un parc, sau pur si simplu stati pe o banca si bucurati-va de soare. Chiar si in zilele reci sau cu nori, lumina de afara va poate ajuta.

3. Faceti sport regulat – exercitiile si alte tipuri de activitati fizice va pot scuti de stres si, de asemenea, de anxietate, ambele putand creste aparitia simptomelor de depresie sezoniera. Faceti orice lucru doriti care sa va imbunatateasca starea de spirit.

Unele persoane ce sufera de depresia de iarna sunt interesati sa incerce medicina alternativa (o abordare neconventionala in loc de medicina conventionala) sau medicina complementara (o abordare neconventionala utilizata impreuna cu medicina conventionala). Anumite plante, suplimente sau tehnici minte-corp sunt uneori folosite pentru a incerca ameliorarea simptomelor de depresie, desi nu este foarte clar cat de eficiente sunt aceste tratamente impotriva tulburarilor afective sezoniere.

Tineti minte, doar tratamentele alternative nu sunt suficiente pentru a calma simptomele. Unele tratamente alternative nu pot fi sigure in cazul in care aveti alte conditii de sanatate sau daca luati alte medicamente.

Suplimentele. Unii oameni isi aleg un supliment pentru a trata depresia, precum:

a. Sunatoarea. Este un tratament popular mai ales in Europa. Acest supliment va este de ajutor daca aveti depresie usoara sau moderata, dar sunatoarea trebuie utilizata cu precautie. Aceasta poate interfera cu un numar de medicamente, inclusiv antidepresive, medicamente impotriva HIV si SIDA, medicamente pentru prevenirea respingerii organului dupa de un transplant de organe.

b. Melatonina – acest supliment alimentar este o forma sintetica a unui hormon natural din organism, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit. O schimbare in sezonul cu mai putina lumina poate modifica nivelul de melatonina din organism. Luand melatonina puteti reduce debutul depresiilor. In ceea ce priveste siguranta pentru copii sau utilizarea pe un termen mai lung, aceasta nu a fost inca determinata.

c. Omega-3 si acizii grasi. Aceste grasimi sanatoase se gasesc in pestele de apa rece, semintele de in, uleiul de in, nuci si alte cateva alimente. Suplimentele de omega-3 sunt studiate ca un posibil tratament pentru depresie. Doze mari de omega-3 pot interactiona cu alte medicamente. Este necesara intensificarea cercetarilor pentru a determina consumul de alimente ce contin acizi grasi si omega-3 ce pot ajuta la ameliorarea depresiei.

d. Terapiile minte-corp – pot ajuta la ameliorarea depresiei, incluzand: acupunctura, yoga, meditatia, terapia prin masaj.

Tineti minte ca produsele nutritive si dietetice nu sunt monitorizate de diversele organizatii de reglementare a alimentatiei. Nu puteti fi mereu sigur daca ceea ce va administrati este intotdeauna de calitate si sigur. De asemenea, pentru ca unele suplimente pe baza de plante pot interfera cu medicamentele prescrise sau pot provoca interactiuni periculoase, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa luati orice tip de supliment.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate