Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Terapii alternative pentru depresie

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2023

Ce sunt terapiile alternative pentru depresie

Sus
Terapii alternative pentru depresie

Un tratament ce nu este clasificat ca un tratament medical clasic este un tratament numit alternativ, complementar sau integrativ. Terapiile alternative sunt prezente in numeroase domenii si contexte patologice, fiind terapii ce tin de stilul de viata, terapii specializate sau suplimente alimentare naturale.

Cuprins articol

  1. Ce sunt terapiile alternative pentru depresie
  2. Cum se manifesta depresia
  3. Tipuri de terapie alternativa
  4. Riscuri si complicatii
  5. Prognostic
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta depresia

Sus

Depresia clinica sau depresia majora este o patologie mentala caracterizata prin senzatii puternice de disperare, sentiment de inutilitate, lipsa de speranta si senzatie de ,,gol’’.

Depresia clinica interfereaza cu munca, relatiile sociale, activitatile zilnice, obiceiuri vitale precum somnul si alimentatia si multe altele. Depresia este cauzata de dezechilibrele moleculare, nivelurile ridicate de stres, experientele traumatice, tranzitii importante si altele, insa deseori nu se poate identifica o cauza pentru depresie.

Psihoterapia si tratamentul medicamentos sunt cele mai comune doua tratamente utilizate la pacientii cu depresie. Desi acestea pot fi foarte eficiente, exista numerosi pacienti cu un raspuns prea mic la acestea sau chiar fara raspuns. Acesta este momentul in care acesti pacienti pot lua in considerare terapiile alternative.

Cele mai comune terapii alternative includ:
• Remediile pe baza de plante
• Acupunctura
• Reflexologia
• Exercitiile fizice
• Meditatia
• Masajele de diferite tipuri
• Imagistica ghidata
• Yoga

Tipuri de terapie alternativa

Sus

Niciuna dintre aceste terapii nu este garantata impotriva depresiei, insa este demonstrat in studii ca acestea pot ajuta, grabind procesul de vindecare. Este esential sa va consultati cu medicul dumneavoastra psihiatru, inainte de a incerca oricare dintre aceste terapii:

1. Remediile pe baza de plante.

Exista ingrediente naturale cu proprietati anti-depresive, insa chiar si acestea ar trebui recomandate si administrate doar sub supravegherea medicului.
2. Acupunctura.

Acupunctura este o terapie veche din cultura chinezeasca, fiind o metoda frecvent utilizata de acestia pentru a trata diverse afectiuni. Acupunctura presupune atingerea unor puncte cheie cu ajutorul unor ace fine, puncte pe care specialistii practicanti le cunosc, inducand astfel o stare profunda de relaxare fizica, dar si mentala. Inteparea acestor puncte va stimula abilitatea corpului de a rezista, de a lupta si de a depasi o afectiune. In urma acupuncturii, organismul produce substante chimice ce amelioreaza durerea fizica sau psihogena. Studiile au demonstrat ca cele mai bune rezultate apar la 3 luni de terapie. Apelati intotdeauna la specialisti avizati, pentru a evita riscurile.

3. Reflexologia.

Pentru acest tratament, un specialist in reflexe va aplica presiune in diferite puncte de la nivelul picioarelor, mainilor, urechilor si fetei. Terminatiile nervoase de la nivelul acestor zone sunt conectate catre diverse regiuni din organism, motiv pentru care reflexologii considera ca orice proces de vindecare ar trebui sa includa stimularea acestor puncte. Pacientii care au practicat reflexologie au avut o stare de spirit imbunatatita, un somn mai odihnitor si niveluri mai scazute de stres.

4. Exercitiile fizice.

Aceasta terapie nu ar trebui sa lipseasca din viata pacientilor cu depresie (si nu numai), intrucat endorfinele si neurotransmitatorii eliberati in urma efortului fizic pot imbunatati considerabil starea mentala a acestora. Sportul de orice fel este o metoda foarte usoara de a ameliora simptomele depresiei si de a grabi vindecarea ei. Un studiu recent a sugerat ca 150 de minute de sport moderat pe saptamana va reduce simptomele depresiei si anxietatii la toti pacientii.

5. Meditatia.

O forma profunda de relaxare si introspectie, diversele tehnici de meditatie s-au dovedit utile in evolutia pacientilor cu depresie. Pentru ca meditatia sa devina eficienta este nevoie de 10 minute/zi, zilnic, de meditatie realizata corect. Exista multiple surse de unde va puteti prelua tehnicile de meditatie, invatand sa le faceti corect si placut pentru dumneavoastra.

6. Masajele de relaxare.

Masajele promoveaza scaderea tensiunii din corp, a stresului si pot ajuta pacientii cu gestionarea afectiunii. Masajele intaresc conexiunea dintre minte si corp, facandu-ne mai alerti de ceea ce se intampla in organism. Alte variante de masaj ce pot fi eficiente sun tehnicile de masaj suedez, Reiki, aromaterapia si terapia craniosacrata.

7. Yoga.

Un tip de exercitii fizice ce pune accent pe respiratie, frecvent utilizat si recomandat de catre psihoterapeuti. Exercitiile de tip Yoga va pot energiza sau calma atunci cand aveti nevoie.

8. Exercitii de respiratie.

Pentru pacientii cu depresie clinica, respiratiile profunde si lente, cu concentrare asupra miscarilor respiratorii, pot face diferente semnificative

Riscuri si complicatii

Sus

Majoritatea acestor terapii sunt inofensive, cu o singura conditie: realizarea de catre specialisti avizati, care realizeaza corect tehnicile. Pentru o siguranta maxima, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice terapie. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot avea riscuri mai mari.

Pentru remediile naturale, consultati medicul pentru a evita interactiunile cu medicamentele pe care deja le luati. Unele suplimente pe baza de plante ar putea accentua, diminua sau anula efectul medicamentelor, cu risc mai mare de efecte secundare.

Acupunctura, masajele si reflexologia sunt terapii ce pot avea riscuri atunci cand nu sunt realizate corect. Practicienii trebuie sa atinga puncte cheie fara insa sa lezeze orice structura, iar cand vine vorba de folosirea acelor din acupunctura, riscurile sunt legate si de sterilitatea acelor. Pentru a evita riscurile, apelati intotdeauna la persoane acreditate pentru aceste terapii.

Efortul fizic si yoga sunt benefice oricarui pacient si sunt cel mai usor de realizat, precum si meditatia. Asigurati-va insa ca nu incepeti sporturi extreme, extenuante sau cu pericol de accidentare, in special daca sunteti incepatori. Apelati la antrenori personali, daca simtiti nevoia.

Prognostic

Sus

Prognosticul pacientilor cu depresie este dictat in primul rand de patologie, severitatea acesteia si vointa pacientului de a se vindeca. Combinatiile dintre psihoterapie, tratament medicamentos si terapii alternative functioneaza cel mai bine, de regula. Atunci cand vine vorba de terapiile alternative, pacientii impreuna cu medicul si cu persoanele apropiate trebuie sa descopere ce functioneaza cel mai bine, fiind uneori nevoie sa incercati multiple variante.

Daca terapiile nu functioneaza dupa perioade mai lungi, renuntati la ele si urmati in continuare recomandarile medicului.

Vindecarea depresiei este un proces care arata diferit pentru fiecare pacient, astfel ca nu exista o perioada limitata de timp in care aceasta afectiune dispare. Pastrati o relatie apropiata cu medicul psihiatru, psihoterapeutul si membrii familiei si ai cercului apropiat dumneavoastra, pe tot parcursul evolutiei bolii.

Concluzie

Sus

Depresia clinica este o patologie complexa, ce presupune intelegere, efort si tratament uneori indelungat pentru a se vindeca. Terapiile alternative reprezinta o varianta de tratament deseori eficient, atunci cand sunt adaugate tratamentelor conventionale. Discutati cu medicul dumneavoastra si incercati mai multe terapii, pana cand gasiti ceva ce functioneaza si va usureaza aceasta afectiune.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9303-depression-alternative-therapies
https://www.choosingtherapy.com/alternative-treatment-for-depression/


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate