Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stii diferenta dintre depresie si dispozitie rea? Cand o persoana ar trebui sa apeleze la terapie?

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2022
Stii diferenta dintre depresie si dispozitie rea? Cand o persoana ar trebui sa apeleze la terapie?

Chiar daca atat depresia cat si dispozitia proasta te fac sa te simti destul de rau exista totusi mari diferente intre ele si e bine sa stii sa le deosebesti. Pe de o parte, daca suferi doar de dispozitie mai rea dar totusi te gandesti ca ai depresie, acest gand te va chinui atat de tare incat daca nu iti dai seama la timp de asta, cu usurinta poti ajunge in pragul depresiei. Si invers, daca suferi de depresie dar nu ii dai atentia cuvenita crezand ca de fapt este doar o simpla perioada mai dificila in care nu ai energie si nu prea iti vine a zambi, situatia se poate agrava.

E primordial sa cunosti care este diferenta dintre depresie si dispozitia rea pentru a le aborda corespunzator. Poti apela cu incredere la psihoterapia online pentru a face „curatenie” in ganduri si suflet si a sti exact ce ai de facut mai departe pentru a regasi echilibrul.

Sa le descalcim un pic.

Dispozitia rea (tristetea) este o emotie umana normala pe care fiecare persoana o va experimenta in momente stresante sau sumbre. La aceasta pot contribui o serie de evenimente din viata fiecaruia. Pierderea sau absenta indelungata a unei persoane dragi, divortul, pierderea locului de munca sau a veniturilor, problemele financiare sau problemele de acasa pot afecta starea de spirit intr-un mod negativ.
Cu toate acestea, o persoana care se confrunta cu tristetea poate gasi, de obicei, o cale de usurare fie prin plans sau sa vorbeasca despre problemele sale, frustrarile cu cineva apropiat.  De cele mai multe ori, tristetea are legaturi cu un anumit declansator.

Tristetea trece de obicei cu timpul. Daca nu trece sau daca persoana devine incapabila sa-si reia functia normala, acesta ar putea fi un semn de depresie. Daca starea de spirit se inrautateste sau dureaza mai mult de 2 saptamani, persoana trebuie sa discute cu medicul sau, sa apeleze la un psihoterapeut sau la psihoterapia online. Poate apela si la psihoterapia online disponibila in diferite limbi, chiar si in limba ucraineana pe hedepy.com.ua .

Depresia este o tulburare mentala care are un efect coplesitor asupra multor parti ale vietii. Poate aparea la oameni de orice sex sau varsta si modifica comportamentele si atitudinile.

Simptomele depresiei pot  include:
•       sentimente de descurajare si deznadejde;
•       tristee acuta aparent fara motive;
•       lipsa de motivatie;
•       nostalgie;
•       oboseala;
•       pierdere a interesului pentru activitati pe care persoana candva le considera interesante si placute.

In cazurile severe de depresie, persoana se poate gandi la sinucidere sau poate avea tentativa de a se sinucide. De cele mai multe ori, acestia evita sa petreaca timp cu familia sau prietenii si ar putea inceta sa-si continue hobby-urile sau sa se simta incapabili sa mearga la serviciu sau la scoala.

Daca aceste semne dureaza mai mult de 2 saptamani, un profesionist din domeniul sanatatii poate diagnostica persoana cu tulburare depresiva majora (TDM).

Simptomele tulburarii depresive majore (TDM) sunt mult mai profunde si includ:
•       stare de spirit depresiva zilnica care dureaza cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, cu semne vizibile de deznadejde si tristete;
•       pierdere a interesului pentru activitatile normale pentru o perioada lunga de timp;
•       oboseala si energie scazuta;
•       pierdere sau crestere in greutate semnificativa;
•       incapacitatea de concentrare sau de luare a deciziilor;
•       insomnie sau somn neregulat;
•       sentimente de inutilitate sau de vinovatie excesiva in fiecare zi;
•       ganduri recurente de moarte, ganduri suicidale sau incercari sau planuri de sinucidere.

Daca persoana intruneste cinci dintre aceste simptome pe o perioada mai indelungata de doua saptamani trebuie sa apeleze cu certitudine la un specialist in sanatate mentala pentru ca nicidecum nu este vorba despre doar tristete sau o dispozitie proasta.

Spre deosebire de tristete, depresia poate afecta atat de mult o persoana incat fiecare zi sa fie o adevarata lupta pentru ea. Tristetea este doar un element al depresiei. Dar pentru a preintampina efectele oricareia dintre ele cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ne adresam la timp la un psihoterapeut. 


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.