Pastele se apropie cu pasi repezi: ce faci cand sarbatorile te deprima?
Mai este putin pana la minivacanta de Paste, insa aceste zile de sarbatoare si de odihna nu sunt sinonime cu fericirea pentru toti.
O persoana depresiva, din trei, va vedea aceste zile ca pe o corvoada, nu va simti niciun motiv de bucurie ci, dimpotriva, o tristete apasatoare.
Acest lucru se intampla din doua motive principale: singuratatea si constrangerile financiare, care nu permit persoanei in cauza sa isi petreaca Sarbatorile in locul in care si-ar dori.
Pentru persoanele depresive, perioadele de vacanta si sarbatorile pot fi un factor declansator al unui episod depresiv, pot genera situatii dificile, stari de anxietate, stres, apatie, spun psihologii.
Singuratatea, incompatibila cu Sarbatorile
Sarbatorile reprezinta un moment in care se acorda o mare importanta familiei si prietenilor, potrivit unui psiholog din Statele Unite ale Americii, Camilo Zacchia.
Dar cand o persoana nu este implicata intr-o relatie sau nu este apropiata de membrii familiei, zilele de sarbatoare nu fac altceva decat sa le "aminteasca" de starea in care se afla.
Iar situatia devine un cerc vicios: oamenii depresivi sunt frecvent izolati de alte persoane, iar singuratatea le acutizeaza starea de depresie, sentimentele de tristete, in timpul perioadelor cand altii se bucura.
Cum se poate evita singuratatea?
In primul rand, persoanele care stiu ca au astfel de probleme in perioada Sarbatorilor ar trebui sa isi raspunda la cateva intrebari: "Ce reprezinta Sarbatorile pentru mine?", " De ce este o perioada dificila?", "Ce pot face ca sa trec mai usor peste aceste zile?"
Apoi, pentru a rupe izolarea, nu trebuie sa faca din acest lucru un obiectiv, ci sa il vada ca pe o strategie sau o activitate, pentru a evita o dezamagire.
"Daca vreau sa-mi gasesc o sotie, nu trebuie sa caut un partener. Mai degraba ies in oras, ma intalnesc cu oamenii. Adesea in urma unor activitati pe care doi oameni le fac impreuna incep sa se cunoasca, apoi devin prieteni si, cine stie, poate iti gasesti sufletul pereche", spune Camilo Zacchia, citat de passeportsante.net.
Asa si in cazul persoanelor care se confrunta cu depresia de Sarbatori: trebuie sa isi gaseasca activitati care sa fie pe placul lor, insa care le ofera si posibilitatea de a cunoaste persoane noi.
"Daca cineva are dificultati in modul de a relationa cu alte persoane, psihoterapia poate ajuta, astfel incat sa dispara anxietatea si teama de a fi judecat si acel om sa inceapa sa aiba incredere in ceilalti," recomanda Camillo Zacchia. De aceea, cateva sedinte la psiholog pot fi de mare ajutor.
Zilele de sarbatoare: oportunitatea de a face un bilant
Este ideal ca sezonul de vacanta sa fie ocazia perfecta de a face un bilant, sa te intrebi ce poti face ca in anul urmator sa nu iti mai petreci Pastele sau Craciunul de unul singur. Este ocazia perfecta sa gasesti solutii, in loc sa te lamentezi. Astfel, vei avea toate sansele sa imbunatatesti urmatorul Paste sau urmatorul Revelion.
Este important, de asemenea, sa gasesti activitati care te relaxeaza: poti face meditatie, plimbari in aer liber. In loc sa vezi partea goala a paharului, priveste-o pe cea plina: ai timp sa faci ceea ce iti place, doar pentru tine. Si exercitiile fizice sunt de ajutor.
De asemenea, poti lua tu initiativa si poti invita pe cineva sa petreceti Sarbatorile impreuna, fie ca este vorba despre o ruda sau despre un amic. Nu trebuie sa astepti ca alte persoane sa te invite pe tine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- 8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival
- 10 moduri prin care puteti renunta la unele obiceiuri daunatoare
- Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
- Cum abordam si gestionam atacul de panica? de vorba cu psihoterapeut Lavinia ...
- De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog?
- Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
- Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
- Cum alegem o pasta buna de dinti?
- Consumul de paste si mentinerea siluetei