O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusEste binecunoscut faptul ca un stil de viata sanatos nu este benefic doar pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Asadar, unele studii au demonstrat in ultima vreme faptul ca o dieta sanatoasa poate reduce considerabil simptomele provocate de depresie.
Astfel, cercetatorii au aratat faptul ca o dieta saraca poate crea probleme din sfera sanatatii mintale. Atunci cand ne gandim la efectele pe care dieta le are asupra noastra, nu trebuie sa ne gandim doar la inima, stomac sau ficat, ci si la minte.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester, Regatul Unit, au incercat sa gaseasca raspunsuri cu privire la aceasta problema. Acestia au remarcat faptul ca o dieta deficitara poate influenta in mod negativ sanatatea mintala.
Totodata, au subliniat si fapul ca imbunatatirea dietei nu amelioreaza neaparat simptomele depresiei si ale anxietatii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost incluse in studiu aproape 46.000 de persoane pentru a gasi un raspuns cu privire la acest aspect.
Cuprins articol
Mesele bogate in legume si fibre sunt solutia
SusCercetatorii au examinat informatiile disponibile dintr-o serie de baze de date electronice, analizand efectele pe care anuminte comportamente alimentare le genereaza asupra simptomelor de depresie si anxietate.
Analiza a aratat ca orice fel de imbunatatire a dietei scade semnificativ simptomele depresive. Cu toate acestea, modificarile dietetice nu au afectat anxietatea.
Dietele care au ameliorat depresia sunt diete care favorizeaza pierderea in greutate, diete care se bazeaza pe reducerea grasimilor, dar si diete bogate in substante nutritive.
Faptul ca un individ apeleaza la schimbari majore in planul alimentar nu va imbunatati semnificativ sanatatea mintala.
Indicat este sa se faca modificari simple, corecte, care, in timp, se vor demonstra benefice si pentru minte.
Pentru a evita efectele psihologice potential negative ale unei diete, unii specialisti afirma faptul ca este suficient ca o persoana sa consume alimente bogate in fibre si legume si sa reduca, totodata, alimentele de tip fast-food sau cele care au la baza zaharurile rafinate.
Un stil de viata sanatos poate fi un tratament viabil
SusNu numai alimentatia sanatoasa este benefica pentru o stare de bine. Exercitiile fizice sunt si ele un factor important ameliorarea simptomelor provocate de depresie. In primul rand, sportul stimuleaza producerea de endorfine (hormonul fericirii).
Starea pe care endorfinele o induc este una caracterizata de confort, energizare sau euforie.
Totodata, endorfinele inlatura durerea, dar efectele stresului. Asadar, exercitiile fizice executate in mod regulat, aduc o serie de beneficii atat corpului, cat si psihicului.
Exista studii care au demonstrat ca un stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie corecta si activitate fizica moderata, este asemanator folosirii unui antidepresiv eficient, cu avantajul ca procentajul celor care recidiveaza este mai mic in cazul persoanelor care desfasoara o serie de activitati fizice.
O cercetare desfasurata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat faptul ca depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane din intreaga lume.
Cu toate acestea, schimbarea stilului de viata se pare ca a adus mai multe beneficii persoanelor de sex feminin, fapt care pana la ora actuala nu se poate justifica.
De-a lungul anilor, oamenii si-au schimbat obiceiurile alimentare, dar exista teorii care sustin faptul ca organismul nu a reusit sa se adapteze in totalitate la aceste modificari.
O dieta bazata de pe legume si fibre, este indicata, intrucat de la inceputul timpului dieta era formata din legume, seminte, fructe, si ulterior, carne.
Principii alimentare de urmat in cazul depresiei
SusAvand in vedere faptul ca in ziua de astazi numarul dietelor creste semnificativ, este bine sa urmarim doar cateva reguli pentru ca starea sanatatii mintale sa fie imbunatatita. Este foarte important ca dieta sa pastreze un nivel echilibrat al zaharului in sange si totodata, sa furnizeze o cantitate necesara de substante nutritive si calorii.
Substantele nutritive au rolul de a sustine regenerarea organismului, cresterea, dar si starea de bine. Corpul nostru are nevoie de urmatoarele substante nutritive: vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, dar si grasimi. Lipsa acestora conduce la oboseala sau chiar la imbolnavire.
Antioxidantii esentiali combat efectul radicalilor liberi (molecule daunatoare, produse de corpul uman in timpul functionarii, care conduc la imbatranire rapida si la aparitia bolilor), blocandu-le si anulandu-le puterea distructiva.
Putem, asadar, reduce efectul lor daunator prin consumarea unor alimente ce contin antioxidanti, iar aici includem:
- Betacaroten: fructe si legume de culoare rosie, portocalie sau galbena (morcovi, dovleac, portocale, ardei etc.)
- Vitamina C: fructe si legume crude (kiwi, rosii, portocale grepfrut etc.)
- Vitamina E: mazare, fasole lata, nuci si seminte crude
Din dieta nu trebuie eliminati complet carbohidratii, ci trebuie alesi in mod corect. Eliminarea totala a carbohidratilor din dieta poate conduce la o serie de efecte negative, cum ar fi lipsa de energie, oboseala.
Cerealele integrale, fructele, legumele si verdeturile sunt o sursa de carbohidrati sanatosi care trebuie inclusi in orice plan alimentar.
Proteinele trebuie incluse si ele pe lista elementelor care combat depresia, deoarece contin aminoacizi care cresc nivelul dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei in creier, iar asa devii mai energic si mai alert.
Vitamina D este un element la fel de important in vederea stabilirii echilibrului mintal. Expunerea la soare si petrecerea timpului in aer liber sunt doar cateva sugestii pentru a rezolva aceasta carenta.
Omega-3 este acidul gras care are numeroase beneficii asupra sanatatii noastre. Acizii grasi Omega-3 ajuta celulele creierului sa comunice intre ele mai bine.
Acestea sunt doar cateva dintre principiile care, alaturi de exercitii fizice, ajuta la ameliorarea starilor depresive.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -