Depresia: sprijinirea persoanei iubite
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Sfaturi utile
SusCand depresia loveste, persoana depresiva nu este singura afectata. Toti cei din jurul ei/lui: familie, prieteni, colegi - simt impactul.
Sprijinirea persoanei depresive poate fi cheia recuperarii sale, insa nu intotdeauna acest lucru este usor de realizat.
Chiar daca iti dai toata silinta sa iti ajuti persoana iubita sa treaca peste simptomele depresive, gandurile negative sau sa isi recapete energia, optimismul si pofta de viata, trebuie intotdeauna sa nu te neglijezi pe tine si sa incerci sa mentii un echilibru emotional pe toata perioada acestei recuperari.
Cuprins articol
Intelege depresia
SusTulburarea depresiva este o afectiune serioasa: nu subestima depresia. Tulburarea depresiva (indiferent de intensitate) trebuie tratata cu seriozitate, deoarece aceasta poate sa dreneze toata energia, optimismul si motivatia de a trai dintr-o persoana. Niciodata sa nu consideri ca o persoana iubita care sufera de aceasta tulburare va iesi din ea doar ”pocnind din degete”, printr-un simplu act volitional.
Simptomele depresiei nu sunt cu trimitere catre tine sau catre o alta persoana draga: tulburarea depresiva majora implica, de regula, o imposibilitate de a lega o conexiune emotionala puternica, nici chiar cu cei apropiati sau foarte apropiati.
Uneori, multe cuvinte nepotrivite sunt rostite si furia poate fi o manifestare a depresiei. De aceea, considera ca depresia vorbeste, nu persoana draga!
Ascunderea problemei nu o va face sa dispara: cu toate ca uneori depresia nu este privita in societatea noastra ca o afectiune, ci ca un moft sau o slabiciune, nu trebuie sa ascunzi faptul ca persoana iubita sufera de o tulburare depresiva. Aceasta va impiedica persoana iubita sa ceara ajutor si sa-l primeasca.
Cum sa recunosti semnele depresiei la persoana iubita?
SusPrietenii si familia sunt prima linie de aparare in lupta impotriva depresiei. De aceea este extrem de important sa intelegem semnele si simptomele unei tulburari depresive de orice intensitate.
Chiar daca depresia usoara nu este atat de invalidanta si nu afecteaza functionarea celui drag, este important sa recunoastem din timp simptomele si sa nu lasam aceasta afectiune sa se agraveze. Trebuie sa te ingrijorezi atunci cand persoana iubita:
- Pare sa-si fi pierdut interesul asupra muncii, hobby-urilor, sexului sau altor activitati care inainte ii faceau placere. De asemenea, retragerea sociala este un semn important ca ceva nu e in regula;
- Are o viziune negativa asupra vietii, este neobisnuit de trist, iritabil, irascibil, critic sau schimbator. Vorbeste mai tot timpul de lipsa de speranta, viitor sumbru sau neajutorare;
- Se plange mereu de dureri de cap, de spate, de probleme digestive sau se simte obosit tot timpul;
- Doarme mai putin sau mai mult decat de obicei;
- Nu poate lua decizii, nu se poate concentra, este dezorganizat si uituc;
- Si-a schimbat comportamentul alimentar sau i s-a modificat apetitul;
- Consuma alcool mai mult decat de obicei sau a inceput sa abuzeze si de alte medicamente sau substante, inclusiv analgezice sau somnifere.
Iata cateva sfaturi utile pentru a ajuta o persoana iubita care sufera de depresie:
1. Informeaza-te
Primul si cel mai important pas este informarea cu privire la cauzele si tratamentul aceastei afectiuni.
2. Cere sprijinul celorlalti
Este greu sa reusesti de unul singur; chiar daca, de regula, persoanele depresive vor sa pastreze secretul cu privire la starea lor de spirit, acest lucru nu este sanatos. Incearca sa aduni in jurul ei/lui persoanele foarte apropiate: membrii familiei si/sau prietenii.
3. Discuta cu ea/el
Afla exact cum poti fi de ajutor. Cere-i sa iti sugereze metodele prin care ii poti fi alaturi; afla ce asteapta ea/el de la tine.
Retine: e mult mai important sa stii sa asculti decat sa dai sfaturi. Nu trebuie sa “repari” persoana iubita. Trebuie doar sa-l asculti cu compasiune si sa-l incurajezi sa discute toate problemele deschis.
Nu astepta ca o singura conversatie sa rezolve problema definitiv. Ai nevoie de rabdare, de disponibilitatea de a asculta si de a discuta problemele cu care se confrunta, chiar daca discutia pare sa se repete interminabil.
Cum sa initiezi o conversatie:
- “Am observat recent ca s-a schimbat ceva la tine si voiam sa ma asigur ca esti bine.”
Ce intrebari poti pune:
- “Cand a inceput totul?”; “S-a intamplat ceva?”; “Cum te pot ajuta?”; “Te-ai gandit sa ceri ajutorul cuiva?”
Lucruri pe care le poti spune si care vor ajuta:
- “Nu esti singur. Sunt alaturi de tine!”; “Cand vei simti ca totul se naruie, spune-ti ca trebuie sa mai rezisti inca un minut, o ora sau o zi, cat poti.”
Lucruri pe care nu trebuie sa le spui unei persoane depresive:
- “E doar in capul tau”; “Toti trecem prin asta”; “Priveste partea buna a lucrurilor”; “Ai pentru ce trai, de ce ai vrea sa iti inchei socotelile cu viata?”; “Nu ar fi trebuit sa te simti mai bine pana acum?”
4. Nu incerca sa rezolvi problema de unul singur
Cere sfatul unui profesionist. Depresia este o boala serioasa care nu poata fi tratata fara ajutorul unui specialist, fie el psihiatru sau terapeut.
5. Ofera-ti ajutorul prin lucruri practice
Persoanele depresive sunt usor de demoralizat. Activitatile zilnice - pregatirea copiilor pentru scoala, cumparaturile pentru casa, treburile casnice - pot parea suprasolicitante. Uneori, ajutorul practic poate fi foarte important.
6. Ofera-ti putin timp pentru tine.
Ingrijirea unei persoane depresive poate fi covarsitoare, asa ca acorda-ti putin spatiu. Implica-te inactivitati care te relaxeaza; plimba-te in aer liber, mergi la sala sau iesi la masa cu prietenii.
Este posibil sa te simti vinovat/a sau egoist/a avand in vedere faptul ca persoana iubita traverseaza o perioada mai dificila, insa este crucial sa ai grija de tine. In caz contrar, vei claca, iar acest lucru nu este in interesul niciunuia dintre voi.
7. Cunoaste-ti limitele
Sunt multe lucruri pe care poti sa le faci pentru a-ti ajuta jumatatea, dar nu poti face tu totul; nu poti sa il/o supraveghezi 24 de ore din 24; in cele din urma, este foarte important ca si el/ea sa depuna efort, sa isi doreasca sa depaseasca aceasta perioada.
8. Trateaza problema cu seriozitate
Suicidul este un risc important al depresiei. Daca banuiesti tendinte sinucigase la persoana de langa tine, ia masuri:
- evita situatiile in care el/ea ramane singur/a;
- indeparteaza toate obiectele cu care s-ar putea rani sau medicamentele;
- apeleaza la un terapeut;
- in situatie de criza, nu ezita sa apelezi serviciul de urgenta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine
- Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid
- Violenta sau abuzul domestic
- Importanta vietii sexuale
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale
- Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?
- Modalitati de a preveni depresia prenatala
- Cafeaua previne depresia
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii