Modalitati de a combate depresia sezoniera
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusTulburarea afectiva sezoniera face parte din specificatorii tulburarilor afective reprezentata printr-o ciclicitate a episoadelor depresive, mai ales in lunile reci. Poate include ambele tipuri de tulburari afective, atat depresia cat si tulburarea bipolara.
Cauzele implicate in dezvoltarea acestei tulburari sunt multiple, dar incomplet elucidate. Cea mai importanta este reducerea luminii solare in perioada de iarna, care ar scadea activitatea generala, ar stimula sedentarismul, s-ar modifica stilul de viata si multe altele.
Cuprins articol
Fototerapia - terapia cu lumina
SusCercetarile au aratat ca terapia cu lumina este eficienta in tratamentul depresiei sezoniere. Exista doua tipuri de fototerapie:
- tratamentul cu lumina intensa, in care pacientul este asezat in fata unei lampi pentru o anumita perioada de timp (de obicei dimineata); - si simularea rasaritului, efectuata in timpul somnului. In cazul simularii rasaritului de soare se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa programata sa porneasca la o anumita ora, dimineata, treptat pana ajunge la intensitatea maxima, inainte de trezirea pacientului.
Lampile sunt disponibile pe piata si folosesc lumina fluorescenta, care este mai stralucitoare decat cea de interior, dar mai putin intensa dacat lumina solara. Lumina ultravioleta, lumina cu spectru complet, lampile pentru bronzat si lampile ce degaja caldura nu ar trebui folosite.
Sursa de lumina trebuie pozitionata la o anumita distanta de biroul sau in fata scaunului folosit pentru activitatile zilnice.
Fototerapia se recomanda a se folosi in sedinte de 30 minute pana la 2 ore zilnic, in functie de intensitatea luminii. Unii pacienti prefera terapia de simulare a zorilor deoarece aceasta functioneaza in timpul somnului.
Terapia cu lumina, considerata a fi eficienta daca este folosita dimineata, poate fi mai putin potrivita celor care au un program foarte incarcat. Unele studii au aratat ca simularea zorilor nu este la fel de eficienta ca terapia cu lumina intensa. Pacientii raspund favorabil la fototerapie dupa 3 pana la 5 zile sau, uneori, chiar pana la 2 saptamani.
Oprirea acestui tratament duce la recidiva depresiei sezoniere. Fototerapia reseteaza “ceasul biologic” (ritmul circadian) ce controleaza somnul si trezirea.
In cazul persoanelor care au probleme oftalmologice sau care iau medicamente ce dau fotosensibilitate, terapia cu lumina trebuie recomandata de un medic. Fototerapia trebuie continuata pe toata perioada prezentei depresiei. Cei care intrerup tratamentul experimenteaza recidivarea acestei afectiuni.
Antidepresivele
SusAntidepresivele trateaza eficient episoadele de depresie ce apar la cei cu tulburari afective sezoniere. Ele pot fi folosite singure sau asociate cu fototerapia. Cele mai folosite antidepresive in tratamentul depresiei sezoniere includ:
- inhibitori selectivi de refacere a serotoninei, de exemplu escitalopramul, citalopramul, fluoxetina, paroxetina sau sertalina
- alte antidepresive, de exemplu desipramina, tranilcipromina sau venlafaxina.
Inhibitorii selectivi de refacere a serotoninei reprezinta prima linie de antidepresive folosite in tratarea depresiei sezoniere. Acestia au cele mai putine efecte secundare din gama antidepresivelor, si necesita o perioada de 3 pana la 4 saptamani pana efectele vor fi vizibile. Toate antidepresivele se administreaza in doze progresiv crescande si se opresc in doze progresiv scazande, pentru a evita aparitia efectelor secundare.
Efectele secundare cele mai frecvente date de medicatia antidepresiva sunt:
- greata, pierderea apetitului sau diaree;
- anxietate sau nervozitate;
- tulburari de somn sau somnolenta;
- pierderea libidoului sau impotenta;
- dureri de cap.
Psihoterapia sau consilierea
SusTerapiile psihologice (psihoterapiile), precum terapia interpersonala si terapia cognitiv-comportamentala, pot fi eficiente in tratamentul tulburarilor afective sezoniere. Aceasta se poate efectua individual, cu grupuri de consiliere sau in familie.
Pe durata consilierii pacientul va fi instruit in ceea ce priveste afectiunea de care sufera, cum sa gestioneze simptomele si cum sa previna viitoarele episoade de depresie. Familia poate juca un rol important in terapia depresiei sezoniere prin recunosterea si acceptarea simptomelor bolii.
Ca forma individuala de psihoterapie in depresia sezoniera se foloseste in special psihoterapia cognitiv-comportamentala; se folosesc insa si alte forme de psihoterapie, de grup sau psihoterapie de familie.
De altfel, indiferent de forma de psihoterapie aleasa in depresia sezoniera familia poate juca un rol important in terapia acesteia prin recunoasterea la timp a simptomelor acestei afectiuni si prin sprijinul acordat celui suferind de depresie sezoniera.
In depresia sezoniera psihoterapia poate ajuta la identificarea si schimbarea gandurilor care conduc la depresie si mentin cercul vicios al depresiei.
Activitatea fizica
SusO activitate fizica intensa pe parcursul zilei si in special dimineata devreme ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor depresive. Exercitiile fizice usoare, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati bune pentru a incepe o noua zi:
- se va incepe treptat: daca pacientul a fost inactiv pentru o perioada mai lunga se va incepe cu sedinte de 10 sau 15 minute zilnic, crescand cu 1 minut pe sedinta la 3 sau 4 zile pana cand se va ajunge la sesiuni de 20 sau 30 de minute
- exercitiile trebuie efectuate zilnic sau cat mai des posibil
- efortul depus trebuie crescut progresiv; daca pacientul a fost inactiv poate obosi rapid, si va renunta la exercitii.
Inainte de a incepe un program de exercitii trebuie consultat un medic.
O dieta sanatoasa
SusO dieta sanatoasa si echilibrata ajuta in tratamentul oricarei forme de depresie.
Initial, cercetarile au sugerat ca folosirea unor tratamente complementare poate fi de ajutor in terapia tulburarilor afective sezoniere, desi deocamdata nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze eficacitatea acestora:
- exista unele dovezi care atesta ca sunatoarea ajuta la eliminarea simptomelor de depresie
- melatonina este un hormon ce ajuta la reglarea ceasului biologic (ritmului circadian); sunt necesare doze foarte mici de melatonina administrate la anumite ore pentru a deveni eficienta.
Aceste terapii complementare pot interfera cu tratamentul propriu-zis al depresiei sezoniere, astfel incat este necesar sa se informeze medicul curant inainte de inceperea lor.
Sunatoarea nu trebuie consumata concomitent cu antidepresivele. De asemenea, aceasta poate determina aparitia fotosensibilitatii. Daca se foloseste fototerapia, aceasta planta nu ar trebui consumata fara recomandarea medicului. Alte tratamente eficiente pentru tulburarile afective sezoniere sunt in curs de cercetare.
Sfaturi pentru anturaj
SusUneori, membrii familiei si prietenii nu stiu cum sa ajute o persoana cu depresie sezoniera. Urmatoarele sfaturi ar putea fi de ajutor:
- petrecerea timpului liber cu persoana iubita, chiar daca aceasta este retrasa si tacuta
- oferirea ajutorului in indeplinirea activitatilor zilnice; nu este indicat ca acestea sa fie preluate integral de altcineva, deoarece in acest caz depresia se poate accentua
- efectuarea exercitiilor fizice impreuna cu persoana iubita; mersul pe jos la prima ora a diminetii poate fi de ajutor
- ajutarea persoanei in cauza sa nu isi intrerupa tratamentul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia
- Consumul de nuci inlatura depresia
- Locul de munca influenteaza depresia?
- Tristetea nu inseamna depresie!
- Depresia - optiuni terapeutice
- Depresia la barbati
- Depresia la adolescenti
- Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)
- Recunoasteti simptomele depresiei