Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusTulburarea afectiva sezoniera reprezinta o forma de depresie cunoscuta si sub denumirea de depresie sezoniera. Persoanele cu tulburare afectiva sezoniera prezinta frecvent schimbari de dispozitie si simptome ce sunt asemanatoare cu cele ale depresiei.
Simptomatologia apare de obicei in timpul lunilor reci, adica la sfarsitul toamnei si in lunile de iarna, cand exista mai putina lumina solara. Simptomele tind sa se amelioreze odata cu sosirea primaverii. Cu toate acestea, unele persoane experimenteaza forme ale depresiei sezoniere chiar si in timpul verii.
Simptomatologia poate fi stresanta si coplesitoare si poate interfera cu activitatile normale de zi cu zi. Cu toate acestea, afectiunea poate fi tratata.
Studiile au corelat tulburarea afectiva sezoniera cu un dezechilibru biochimic ce are loc la nivelul creierului, acest dezechilibru fiind determinat de durata mai scurta a zilei si de lumina solara mai putina.
Odata cu schimbarea anotimpurilor, in ceasul biologic al fiecarui om sau in ritmul circadian au loc modificari ce ajuta la adaptare. In unele cazuri, aceste modificari nu sunt satisfacatoare si poate sa apara afectiunea.
Cel mai frecvent, tulburarea afectiva sezoniera apare la persoanele care locuiesc cel mai departe de ecuator, unde ziua este cea mai scurta.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusSimptomele cele mai comune ale depresiei sezoniere includ oboseala, cu o durata prea mare a somnului, asociata cu cresterea in greutate din cauza excesului alimentar si a poftei de mancare crescute.
Simptomatologia poate varia de la usoara la severa si poate include multe simptome comune cu cele ale depresiei, cum ar fi:
• Senzatie de tristete si melancolie;
• Pierderea marcata a interesului sau a placerii pentru activitatile de odinioara;
• Modificari ale apetitului, caracterizate prin exces alimentar si ingestie crescuta de carbohidrati;
• Modificari de somn, caracterizate prin perioade lungi de somn;
• Pierderea energiei si cresterea senzatiei de oboseala, in ciuda orelor de somn crescute;
• Incetinirea gesturilor si a limbajului;
• Senzatie de vinovatie;
• Ganduri suicidale sau tentative de sinucidere.
Tulburarea afectiva sezoniera poate sa apara la orice varsta, dar se manifesta cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. De asemenea, se estimeaza ca este mult mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor.
Optiuni de tratament
SusTulburarea afectiva sezoniera poate fi tratata in mod eficient in mai multe moduri, acestea incluzand terapia cu lumina, medicamente antidepresive, terapie prin conversatie sau o combinatie a acestora.
In timp ce simptomatologia se va imbunatati, in general, pe cont propriu, odata cu schimbarea sezonului, simptomele se pot remite mai usor si mai rapid cu tratament corespunzator.
Terapia cu lumina implica asezarea pacientului in fata unui dispozitiv care emite raze puternice de lumina, filtrandu-le pe cele daunatoare.
De obicei, sunt necesare minimum 20 de minute pe zi, iar terapia este indicata sa se faca dimineata, pe tot parcursul iernii. Majoritatea oamenilor observa imbunatatirile oferite de terapia cu lumina in decurs de una sau doua saptamani de la inceperea tratamentului.
Pentru a mentine beneficiile si pentru a preveni recidiva, tratamentul este, de obicei, continuat toata iarna. Din cauza revenirii anticipate a simptomelor odata cu sfarsitul toamnei, unii oameni pot incepe terapia cu lumina la inceputul acestui anotimp pentru a preveni simptomele.
Terapia prin vorbire (psihoterapia), in special terapia cognitiv-comportamentala, poate trata in mod eficient tulburarea afectiva sezoniera. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt tipul de antidepresiv cel mai utilizat pentru a trata depresia sezoniera.
Pentru unii oameni, expunerea crescuta la lumina soarelui poate contribui la ameliorarea simptomelor tulburarii. Petrecerea timpului afara sau activitatile ce implica statul la fereastra in timpul zilei reprezinta metode prin care o persoana se poate expune la lumina solara.
Daca o persoana constata ca poate avea simptomele tulburarii afective sezoniere, aceasta trebuie sa caute ajutorul unui medic specialist. Acest lucru se aplica si in cazul altor forme de depresie.
De asemenea, este foarte importanta asigurarea faptului ca simptomatologia nu este provocata de o alta stare medicala, de exemplu hipotiroidism, hipoglicemie, mononucleoza infectioasa etc.
Medicul reprezinta singura persoana avizata care poate oferi tratament adecvat, depresia sezoniera fiind o afectiune relativ usor de gestionat.
Este tulburarea afectiva sezoniera un mit?
SusCu toate argumentele prezentate anterior, unii cercetatori considera ca tulburarea afectiva sezoniera este un mit. De asemenea, acestia afirma ca modificarile sezoniere nu au efect asupra depresiei.
Intr-un studiu ce afirma ca depresia sezoniera este un mit, cercetatorii au preluat date printr-un sondaj telefonic de la aproximativ 35.000 de oameni. Cercetatorii au vrut sa observe daca schimbarea sezonului, latitudinea si expunerea la lumina solara au avut asocieri semnificative cu simptomatologia depresiei.
Pentru a realiza studiul, cercetatorii au solicitat varsta, rasa, sexul, nivelul educational al subiectilor, starea civila a acestora si locul de munca. De asemenea, clasificarea depresiei a fost facuta utilizand o adaptare a scalei depresiei PHQ-8.
Acestia nu au gasit asocieri, clasificand aceasta tulburare ca fiind un mit. Cu toate acestea, sondajele telefonice nu reprezinta un instrument bun pentru a ajunge la o concluzie si nu pot inlocui diagnosticul stabilit de un medic specialist.
Tulburarea afectiva sezoniera apare doar iarna
Un alt mit despre tulburarea afectiva sezoniera consta in faptul ca aceasta se petrece doar in timpul iernii. Studiile au demonstrat ca aproximativ 10% dintre persoanele cu aceasta tulburare s-au imbolnavit vara.
In loc sa se simta deprimate si triste, aceste persoane au fost mai agitate, iritate si nervoase. De asemenea, persoanele care au dezvoltat depresie sezoniera vara au avut probleme cu concentrarea si au luptat cu insomnia.
Apetitul acestora a scazut si au pierdut in greutate. Din aceste puncte de vedere, simptomatologia din timpul verii a fost diferita de cea din timpul iernii.
Pentru persoanele ce dezvolta vara depresie sezoniera, acest anotimp este deosebit de frustrant, deoarece toata lumea este fericita si relaxata, temperaturile sunt ridicate, iar soarele este prezent mereu. Aceste persoane se simt foarte singure si gresit intelese.
O anumita teorie subliniaza ca prea multa lumina solara este de vina pentru aparitia acestei tulburari. Prea multa lumina poate afecta productia de melatonina, melatonina fiind un hormon care este implicat in reglarea somnului.
De asemenea, se considera ca oamenii se culca mai tarziu vara, acest lucru afectand ritmul circadian.
Tulburarea afectiva sezoniera poate fi depasita usor fara tratament
Cu toate ca exista strategii de auto-ajutorare si auto-ingrijire care pot fi benefice, nu toate cazurile de depresie sezoniera se rezolva usor si fara tratament.
O persoana nu se poate vindeca spontan, doar gandindu-se ca nu mai doreste sa fie in depresie. Consultul unui medic este cel mai indicat, acesta putand recomanda cele mai bune metode de tratament.
Concluzii
SusTulburarea afectiva sezoniera este un tip de depresie ce apare intr-un anumit sezon, cel mai frecvent iarna. Simptomele pot fi de la usoare la severe, putand avea un impact semnificativ asupra activitatilor de zi cu zi.
Cu toate acestea, tratarea este relativ usoara, medicul fiind cel care poate indica cea mai buna metoda de tratament.
Tulburarea afectiva sezoniera este o afectiune pe care unele persoane o considera ca fiind un mit. De asemenea, exista anumite mituri despre aceasta afectiune, dar parerile sunt impartite.
Totusi, daca o persoana resimte simptomatologia depresiei sezoniere, se indica vizita la medic si solicitarea parerii avizate a acestuia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Care sunt primele semne ale bolii Parkinson
- Cum poti invinge ciuperca unghiei
- Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni?
- Depresia sezoniera
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Tulburarea bipolara
- Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia
- Distimia