Care sunt semnele incipiente ale depresiei
Faptul ca avem tot mai multe sarcini de indeplinit, unele probleme de sanatate, o slaba calitate a vietii, dar si alte nemultumiri, ne pot duce catre drumul depresiei.
Este o afectiune care se instaleaza treptat, ale carei semne sunt greu de observat, insa care poate lasa urme adanci.
De aceea, trebuie tratata de la primele simptome. Diagnosticarea din timp face ca depresia sa fie vindecata mai usor, astfel incat persoanei care a fost diagnosticata cu aceasta boala sa ii revina pofta de viata.
Semne si simptome
Este greu sa intelegem pe deplin ce este depresia, insa ceea ce stim este ca persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune se confrunta cu simptome neplacute, care le acapareaza treptat viata. Manifestarile bolii pot sa difere de la persoana la persoana, dar sunt cateva semne timpurii ale instalarii acesteia, care trebuie sa iti dea de gandit.
Este vorba, in primul rand, de simptome care afecteaza starea de spirit si psihicul. Astfel, cel in cauza se confrunta cu stari de iritabilitate si lipsa puterii de concentrare, fiindu-i tot mai greu sa se concentreze la sarcinile zilnice.
Simte ca orice ar face nu va reusi sa o scoata la capat si nu mai reuseste apoape deloc sa se bucure de viata. Depresia poate transforma o persoana sociabila intr-una care fuge de socializare, chiar si de intalnirile cu prietenii, intalniri care odinioara ii incarcau bateriile.
Unei persoane care sufera de depresie ii este din ce in ce mai greu sa ia decizii si se confrunta cu schimbari bruste de dispozitie. Acum plange, iar peste cinci minute poate sa rada.
Lipsa increderii in sine face un om depresiv sa nu mai dea randament la serviciu, dar ii poate afecta si relatia cu partenerul de cuplu, acesta fiind tot timpul apatic, nemultumit, fara chef de viata.
Victimizarea in exces este un alt simptom al depresiei. Crizele de plans pot fi si ele la ordinea zilei.
Simptomele pot include si manifestari fizice: pot aparea dureri de oase, o scadere a apetitului sau, din contra, o pofta de mancare excesiva. De asemenea, cei care sufera de depresie se pot confrunta si cu slabiciune musculara, dar si cu oboseala accentuata si letargia. Insomniile sunt si ele prezente la o mare parte din suferinzi.
Sentimente de tristete profunda
Depresia se caracterizeaza si prin tristete profunda, care duce la incapacitatea unei persoane de a se mai simti motivata de ceva. In stadii avansate ale afectiunii apar tot mai des sentimentele de neputinta si disperare.
De obicei, in cazul in care durata acestor semne si simptome este cuprinsa intre sase luni si un an, acest lucru este un indicator clar al existentei depresiei.
In cazul in care in familie exista cazuri de persoane diagnosticate cu depresie, la urmasi exista o predispozitie mai mare catre aceasta afectiune.
In ce consta tratamentul depresiei
In tratarea depresiei este nevoie atat de tratament medicamentos, cat si de o abordare psihologica. Psihoterapia este de foarte mare ajutor in vindecarea acestei afectiuni.
Pe toata durata tratamentului este foarte important sprijinul prietenilor si al familiei. Un pacient depresiv are nevoie de mult suport emotional, de suport si de incurajare, insa nu trebuie sa simta ca unei persoane ii este mila de el.
Nu este incurajatoare nici o grija excesiva aratata de anturaj, trebuie ca acestia sa il sustina fara sa il faca pe cel depresiv sa se simta sufocat.
Depresia nu trebuie lasata netratata caci poate duce la sinucidere, la aparitia unor afectiuni ale inimii, cat si la diabet si osteoporoza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
- 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie
- 7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii
- Simptome cancer de plamani
- Limfomul non-Hodgkin
- Ejaculare precoce
- Sanatatea femeii - vulnerabilitati
- Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului
- Modalitati de a preveni depresia prenatala