Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi pentru protejarea dintilor permanenti

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru protejarea dintilor permanenti

Dintii de lapte joaca un rol esential in dezvoltarea danturii permanente. Fara ei, un copil nu poate mesteca alimentele corespunzator si poate intampina dificultati in a rosti cuvintele in mod clar.

Dintii primari sunt, de asemenea, vitali pentru dezvoltarea maxilarului si a mandibulei si pentru ghidarea pozitionarii dintilor permanenti. De aceea, ingrijirea dintilor de lapte este deosebit de importanta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta igienei orale
  3. Cum se realizeaza o igiena orala corecta?
  4. Sigilarea dentara
  5. Citeste pe aceeasi tema

Importanta igienei orale

Sus

Parintii ar trebui sa inceapa sa se ingrijeasca de dintii bebelusului chiar inainte ca primul dinte sa erupa. In acest scop se utilizeaza un tampon moale, curat, cu care se curata gingiile bebelusului pentru a indeparta resturile de mancare si bacteriile acumulate. Pe masura ce incep sa apara dintii copilului, acestia trebuie curatati cu o periuta adaptata varstei acestuia.

Cariile dintilor primari ai unui copil trebuie monitorizate atent pentru a preveni durerea si pentru a ajuta la pastrarea dintilor de lapte pana cand sunt gata sa fie inlocuiti cu cei permanenti.

In timp ce dintii permanenti sunt formati partial la copiii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, eruptia nu se produce pana la aproximativ 6 ani.

Atunci cand incep sa erupa dintii permanenti, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici isi curata si ingrijesc in mod corespunzator dintii. Ingrijirea adecvata a dintilor permanenti este deosebit de importanta pentru igiena orala generala a copilului.

Cum se realizeaza o igiena orala corecta?

Sus

Stabiliti o rutina de ingrijire dentara. Consecventa reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale protejarii dintilor. In prima faza dupa erupere, dintii au suprafete poroase si nu sunt complet mineralizati, fiind mai expusi carierii.

De aceea, e important ca dintii sa fie periati de cel putin doua ori pe zi, timp de doua minute. Asigurati-va ca foloseste o pasta de dinti flourata si o periuta cu peri moi.

Monitorizati-i obiceiurile alimentare. Copiii au nevoie de dinti puternici si sanatosi pentru a mesteca in mod corespunzator si pentru a vorbi. De asemenea, pentru a fi sanatosi, au nevoie de o dieta echilibrata, care include fructe si legume, cereale, lactate si proteine slabe.

Cu toate acestea, majoritatea produselor alimentare, inclusiv fructele, legumele si laptele, contin un anumit tip de zahar, care poate contribui la carierea dintilor.

Este importanta monitorizarea aportului de zahar din alimentatia copilului. De aceea trebuie citite cu atentie etichetele produselor, in special in cazul bauturilor, in care continutul de zahar poate fi foarte ridicat.

Duceti copilul la dentist in mod regulat. Prima vizita la cabinetul stomatologic trebuie facuta dupa implinirea varstei de 1 an. Apoi, dupa varsta de 3 ani, o data la fiecare 6 luni.

Sigilarea dentara

Sus

O igiena orala corecta poate sa nu fie suficienta pentru protejarea danturii. Periajul, oricat de riguros se realizeaza, nu va indeparta intotdeauna resturile alimentare din santuri si fosete. De aceea, specialistii recomanda sigilarea dentara drept o modalitate eficienta de a preveni aparitia cariilor. Aceasta se face imediat dupa aparitia dintilor definitivi.

Sigilarea consta in aplicarea unui material compozit lichid in strat foarte subtire, pentru protejarea santurilor si a fosetelor pe suprafetele ocluzale. Procedura sigilarii dentare este nedureroasa, iar ulterior, pe suprafata dintelui nu se va simti nici o diferenta comparativ cu dintele initial.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate