Eruptia dentara – dintii temporari si permanenti
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusDintii reprezinta structuri dure ce se localizeaza in cavitatea bucala si variaza ca dimensiune, forma si asezare. Aceste diferente permit dintilor sa functioneze impreuna pentru a ajuta la mestecat, vorbit si chiar zambit. Ei ajuta, de asemenea, la structura formei fetei.
La nastere, oamenii au, in mod normal, 20 de dinti primari care incep sa erupa la varsta de aproximativ 6 luni. Cu toate acestea, dintii nu sunt definitivi si incep sa cada in momente diferite ale copilariei, urmand ca in jurul varstei de 20de ani, toti cei 32 de dinti permanenti sa fie prezenti.
Dintii sunt cele mai dure structuri din corpul uman si au urmatoarea structura:
Smalt partea cea mai dura a dintelui. Se regaseste la exterior si ofera culoarea alba a dintilor. Smaltul este alcatuit in principal din fosfat de calciu, un mineral foarte tare si rezistent.
Dentina reprezinta stratul situat sub smalt. Este un tesut dur care contine multiple canale microscopice. Atunci cand smaltul este deteriorat, agentii termici pot patrunde in dinte prin aceste canale si pot provoca sensibilitate sau durere.
Pulpa partea cea mai moale a dintelui. Vasele sangvine si nervii trec prin acest nivel.
Cement reprezinta un strat de tesut conjunctiv care leaga radacinile dintilor de gingie si de maxilar.
Ligament (membrana) periodontala reprezinta tesutul care ajuta la fixarea dintilor in maxilar.
Cuprins articol
Dintii temporari
SusPrimii dinti ai unui copil incep sa apara in jurul varstei de 6 luni, in timp ce dintii permanenti incep sa apara la aproximativ 6 ani. De asemenea, primii dinti poarta si denumirea de dinti de lapte si sunt deja formati sub gingii inainte de nastere.
Cu toate acestea, formarea radacinilor dintilor este un proces nefinalizat pana la varsta de 3-5 ani.
Primii dinti temporari care erup sunt, de obicei, incisivii inferiori centrali. Desi exista variatii naturale, varsta medie de eruptie este de sapte luni. Ocazional, unul sau mai multi dinti pot fi prezenti la nastere sau pot erupe in prima luna de viata.
In cazul in care acesti dinti nu fac parte din structura normala, poate fi necesara extractia lor. Acest lucru se realizeaza din cauza pericolului de detasare si inhalare, a ranirii limbii si a dificultatilor de hranire.
In general, eruptia dintilor temporari, dar si a celor permanenti se face in perechi. De asemenea, un copil ar trebui sa isi piarda dintii de lapte incepand cu varsta de 6-7 ani.
Chiar daca dintii temporari vor fi pierduti este extrem de importanta igiena lor, deoarece acestia tin locul celor permanenti. Dintii temporari dau aspectul facial al copilului, ajuta la vorbire si permit urmarea unei diete cu alimente variate si echilibrate.
Dintii temporari de la nivelul arcadei superioare erup si cad astfel:
- Incisivii centrali – erup la 8-12 luni si cad la 6-7 ani;
- Incisivii laterali – erup la 9-13 luni si cad la 7-8 ani;
- Caninii – erup la 16-22 de luni si se pierd la 10-12 ani;
- Primii molari – apar la 13-19 luni si se pierd la 9-11 ani;
- Molarii secundari – apar la 25-33 de luni si cad la 10-12 ani.
De asemenea, dintii temporari de la nivelul arcadei dentare inferioare erup si cad in urmatorul fel:
- Incisivii centrali – erup la 6-10 luni si cad la 6-7 ani;
- Incisivii laterali – apar la 10-16 luni si cad la 7-8 ani;
- Caninii – erup la 17-23 de luni si cad la 9-12 ani;
- Primii molari – apar la 14-18 luni si se pierd la 9-11 ani;
- Molarii secundari – apar la 23-31 de luni si cad la 10-12 ani.
O alta regula generala consta in faptul ca pentru 6 luni de viata vor erupe 4 dinti noi. In general, dintii fetelor erup mai rapid decat ai baietilor.
Eruptia dintilor de lapte poate fi extrem de stresanta pentru copil, dar si pentru parintii acestuia. Acest lucru se datoreaza simptomelor provocate de eruptia dentara.
Simptomatologia cuprinde:
• Durere;
• Febra;
• Inflamatie;
• Stare generala alterata;
• Tulburari de somn;
• Inrosirea fetei;
• Sialoree (salivare excesiva);
• Tulburari gastro-intestinale, inclusiv diaree;
• Pierderea poftei de mancare.
Copiii mici vor avea tendinta de a introduce obiecte in gura pentru a le musca. In acest fel ei isi ating gingiile si incearca sa diminueze durerea. Totusi, trebuie stiut ca exista variatii considerabile cu privire la absenta sau prezenta simptomelor.
Ele difera de la copil la copil, unii putand experimenta o varietate de simptome, in timp ce altii pot avea doar unul singur.
Atunci cand dintii temporari sunt prezenti, multe mame renunta la hranirea copilului la san. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea exclusiva a copilului la san pana la 6 luni.
Ulterior, pana la 2 ani, se recomanda hranirea la san in mod alternativ cu alimentatia diversificata. Eruptia dintilor nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru oprirea alaptarii.
In mod normal, in timpul suptului, limba acopera dintii inferiori, astfel incat este imposibil ca un copil sa muste. Totusi, daca un copil musca, acest lucru se intampla din alte motive, precum schimbarea brusca a pozitiei.
Dintii permanenti
SusLa unii copii, primii dinti permanenti care apar sunt molarii. In cazul altora, primii dinti permanenti pot fi incisivii. Cu toate acestea, pana la varsta de 13 ani, majoritatea dintilor permanenti ar trebui sa apara, astfel incat in cavitatea bucala sa fie 28 de dinti.
Pentru a ajunge la numarul total de 32 de dinti, de obicei, intre 17 si 21 de ani mai apar 1-4 molari sau masele de minte. De foarte multe ori, medicii stomatologi recomanda extractia molarilor de minte, acestia putand sa provoace complicatii.
Pe arcada dentara superioara, dintii permanenti apar astfel:
- Incisivii centrali – apar la 7-8 ani;
- Incisivii laterali – apar la 8-9 ani;
- Caninii – apar la 11-12 ani;
- Primii premolari – apar la 10-12 ani;
- Premolarii secundari – apar la 10-12 ani;
- Primii molari – erup la 6-7 ani;
- Molarii secundari – erup la 12-13 ani;
- Molarii de minte – erup la 17-21 de ani.
Pe arcada dentara inferioara, dintii permanenti apar in modul urmator:
- Primii molari – apar la 6-7 ani;
- Incisivii centrali – apar la 6-7 ani;
- Incisivii laterali – apar la 7-8 ani;
- Caninii – apar la 9-10 ani;
- Primii premolari – apar la 10-12 ani;
- Premolarii secundari – apar la 11-12 ani;
- Molarii secundari – apar la 11-13 ani;
- Molarii de minte – apar la 17-21 de ani.
Perioada de eruptie dentara, totusi, nu o sa fie la fel la toti copiii. Exista anumiti factori, printre care si ereditatea, care pot influenta varstele la care dintii sa erupa.
Metode de ingrijire
SusChiar daca sunt duri, dintii nu sunt indestructibili. Exista numeroase afectiuni ale lor ce pot produce simptome extrem de neplacute. Cateva exemple de boli ce pot afecta dintii sunt reprezentate de:
• Carii – igiena dentara precara permite bacteriilor sa distruga smaltul si structurile mai profunde ale dintilor. Cele mai multe carii apar pe molari si premolari;
• Parodontita – reprezinta inflamatia structurilor profunde ale dintilor;
• Gingivita – reprezinta inflamatia gingiilor, in jurul coroanelor dentare;
• Placa bacteriana – reprezinta o pelicula lipicioasa, incolora, formata din bacterii si substante secretate de acestea. Placa se dezvolta rapid pe dinti dupa consumul de alimente dulci, dar poate fi usor curatata;
• Tartru – reprezinta o substanta mai tare decat placa si este rezultatul igienei precare. Placa neindepartata se amesteca cu minerale si devine tartru.
• Sensibilitate dentara – cand unul sau mai multi dinti devin sensibili la variatii de temperatura, este posibil ca dentina sa fie expusa.
Metodele de ingrijire si tratament ale dintilor includ:
• Periajul dintilor – perierea zilnica a dintilor elimina placa si ajuta la prevenirea cariilor;
• Utilizarea atei dentare ata dentara este utilizata pentru curatarea zonelor in care nu se poate ajunge cu simplul periaj dentar;
• Apa de gura – clatirea zilnica cu o apa de gura antiseptica ajuta la eliminarea bacteriilor ce provoaca o respiratie urata si afectiuni ale gingiilor.
• Curatarea profesionala a dintilor – periajul profesional la fiecare 6 luni poate ajuta la prevenirea bolilor dentare si gingivale;
• Plombarea cariilor – eliminarea zonelor distruse din dinte si plombarea acestuia impiedica extinderea cariei si distructia completa a dintelui;
• Tratamentul de canal – pulpa profunda a unui dinte este curatata si umpluta. Acest tratament se face atunci cand pulpa este afectata;
• Extractia dentara – daca un dinte este prea deteriorat pentru a fi reparat, acesta poate fi indepartat;
• Aparatul dentar reprezinta un dispozitiv care pune dintii sub tensiune pentru o perioada de timp, astfel incat acestia sa se indrepte.
Concluzii
SusDintii reprezinta structuri dure ce incep sa erupa la varsta de aproximativ 6 luni. Initial erup dintii temporari, urmand ca apoi sa cada si sa apara cei permanenti.
Indiferent de tipul dintilor, acestia trebuie ingrijiti extrem de bine, in caz contrar putand sa apara complicatii foarte neplacute.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Ingrijirea dentitiei de lapte
- STOP cariilor dentare
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Beneficiile sigilarii dentare la copii si la adulti
- De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Afectiuni genetice rare
- Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea?
- Igiena corecta a dintilor