Tratamentul greturilor matinale
Generalitati
SusPentru multe femei, cea mai grea parte a primului trimestru de sarcina este reprezentata de aparitia greturilor matinale. Senzatia de greata si varsaturile sunt simptome care indeamna femeile gravide sa gaseasca o metoda sigura de tratament care sa le amelioreze aceste simptome.
Cea mai buna metoda de tratament este reprezentata de tratamentul la domiciliu, masurile luate in acest caz fiind:
- schimbari in continutul dietei, al orelor de mancare si al cantitatii de alimente
- adaugarea la dieta a unor suplimente nutritive care au efect in reducerea senzatiei de greata
- evitarea alimentelor care prin gust sau miros provoaca greata
- in unele cazuri este eficienta acupunctura.
Daca greata si varsaturile sunt severe si persistente se recomanda consultul medical de specialitate. In acest caz se pot instala deshidratarea sau malnutritia, care uneori necesita prescrierea de medicamente sau internarea in spital.
Greturile matinale sunt stari de greata care pot fi usoare, ocazionale sau severe, continue, invalidante, cu vomismente ulterioare. Simptomatologia este mai puternica dimineata, desi pot aparea in orice moment al zilei.
Desi cauza aparitiei este putin inteleasa, se presupune ca se datoreaza nivelurilor crescute de estrogen, alaturi de schimbarile hormonale de la inceputul sarcinii. Primele simptome apar de obicei in prima luna care urmeaza dupa incetarea ciclului menstrual, cand nivelurile de hormoni cresc.
Femeile care sunt insarcinate cu gemeni sau care au nivele hormonale mult crescute, tind sa aiba simptome mai severe. Din pacate nu se poate aprecia cat vor dura greturile matinale. In medie, senzatia de greata si varsaturile dureaza cam 35 de zile, insa una din 10 femei continua sa prezinte simptome si in saptamana 22 de sarcina.
Cuprins articol
Tratament ambulatoriu
SusGreturile matinale apar in timpul primului trimestru de sarcina, cand fatul este vulnerabil sa dezvolte malformatii congenitale. Din acest motiv, in timpul primului trimestru se recomanda tratamentul la domiciliu pentru greturi si varsaturi, daca medicul nu considera ca trebuie administrate medicamente pentru tratament. In cazul in care gravida prezinta greturi si varsaturi severe, persistente care pot cauza deshidratare sau pierdere in greutate, medicul specialist poate prescrie medicamente care sa nu cauzeze insa probleme fetale.
Urmatoarele metode de tratament s-au dovedit a fi sigure, eficiente in greturile matinale, desi putine femei nu mai au deloc simptome in urma tratamentului:
- doxilamina si vitamina B6, administrate conform indicatiilor medicului
- ghimbirul, luat regulat sub forma de capsule, razuit in apa calda, ceai sau sirop sau sub forma cristalizata, are un efect puternic asupra senzatiei de greata dupa cateva zile de tratament
- vitamina B6 poate scadea greata daca se administreaza conform indicatiilor medicului
- acupunctura scade senzatia de greata la unele gravide.
Exista cateva reguli pentru a minimaliza senzatia de greata si varsaturile, care sunt eficiente daca sunt respectate:
- se recomanda ca cele trei mese ale zilei sa fie inlocuite de mese mai dese si care contin mai putina mancare. Trebuie sa existe in stomac putina mancare in mod constant; un stomac gol poate inrautati senzatia de greata si varsaturile
- in cazul greturilor matinale se recomanda sa se consume cativa biscuiti inainte ca gravida sa se dea jos din pat. Dupa consumul lor, se asteapta cateva minute ca acestia sa se digere si apoi gravida se poate ridica incet din pat
- consumul crescut de lichide.
- consumul crescut de proteine si scaderea consumului de alimente grase
- evitarea mirosurilor sau a mancarilor care provoaca greata. Sucurile de citrice, laptele, cafeaua si ceaiurile puternice inrautatesc de obicei greata
- evitarea suplimentelor de fier care inrautatesc si ele greata
- odihna pentru timp cat mai indelungat. Stresul si oboseala cresc intensitatea greturilor matinale.
Daca varsaturile apar mai mult de 3 ori pe zi si sunt insotite de dureri si febra se recomanda consultul medical de urgenta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii
- Acupunctura si problemele curente in sarcina
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Sarcina si igiena orala
- 8 semne timpurii ale sarcinii
- Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
- Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare