Tari in care femeile insarcinate nu trebuie sa calatoreasca
Virusul Zika face ravagii in mai multe tari din America Centrala si de Sud si este o amenintare mai ales pentru femeile insarcinate.
Acest virus, care se raspandeste la oameni prin muscatura de tantari este periculos pentru gravide, caci poate sa provoace malformatii grave fatului. Iata ce trebuie sa stii despre Zika.
Cum se transmite infectia
Infectia cu virusul Zika se transmite prin intepaturi de tantari de tipul Aedes aegypti si tantari tigru (Aedes albopictus). In urma unei intepaturi, persoana care contacteaza virusul ii poate contamina pe cei sanatosi.
In marea majoritate a cazurilor, aproximativ 80%, infectia trece neobservata. Cand se manifesta, cel afectat poate sa confunde simptomele cu cele ale gripei. Asta pentru ca apar febra, durerile de cap, dar si o durere in spatele ochilor. De asemenea, infectia cu virusul Zika se poate manifesta si prin inrosirea ochilor, specifica in cazul conjunctivitei.
Tarile in care nu este recomanda sa calatoreasca o femeie gravida
O femeie insarcinata nu ar trebui sa calatoreasca in state precum Brazilia, Costa Rica, Polinezia Franceza, Mexic, Thailanda, Filipine, Puerto Rico, Guatemala, Venezuela, Columbia, El Salvador, Nicaragua, Honduras, si nici in Paraguay si Insulele Marshall.
Un studiu realizat in Brazilia a aratat ca cele mai mari riscuri de malformatii la bebelusi apar in cazul in care mama a contactat infectia cu virusul Zika in primul trimestru de sarcina.
Reprezentantii Centrului American pentru Controlul si Preventia Bolilor avertizeaza persoanele care calatoresc in zonele afectate sa ia masuri de precautie, si anume: sa poarte tricouri cu maneci lungi si pantaloni lungi, cat si sa foloseasca spray-uri si creme contra tantarilor.
Femeile care sunt insarcinate, cat si cele care planuiesc sa ramana gravide sunt sfatuite sa consulte un medic, inainte de a pleca intr-o calatorie intr-o asemenea zona de risc.
O persoana care este deja bolnava trebuie sa se fereasca, de asemenea, de intepaturile de tantari, pentru ca si acesta este un mod de a opri din transmiterea bolii.
In prezent nu exista niciun vaccin contra acestui virus si niciun tratament specific care sa vindece infectia. Bolnavii primesc calmante pentru a suporta mai usor durerile provocate de infectie.
Virusul Zika a fost semnalat pentru prima data la om in anul 1968
Virusul Zika a fost semnalat pentru prima data in Africa, in Uganda, in anul 1947, la o maimuta. Chiar si numele acestui virus provine de la cel al unei paduri situate in apropierea capitalei Ugandei, Kampala. La om virusul a aparut in anul 1968, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In Brazilia, cea mai afectata tara de epidemia cu virusul Zika, au fost deja anuntate peste 1,5 milioane de cazuri.
Totodata, reprezentantii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii au transmis un avertisment, ei spun ca visrului Zika se va extinde pe tot continentul american. Ei spun ca exceptie vor face Canada si Chile, potrivit AFP.
In Columbia, a doua tara cu cea mai mare raspandire a virusului Zika, femeile au fost sfatuite de care reprezentantii Guvernului sa amane o eventuala sarcina, daca planuiesc sa aiba un copil.
In Columbia autoritatile au anuntat ca din octombrie s-au nascut peste 3.800 de copii cu microcefalie, afectiune cauzata de virusul Zika. In aceasta tara s-au semnalat peste 37.000 de imbolnaviri cu virusul Zika, spun ultimile statistici ale guvernului din aceasta tara situata in America de Sud.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Interferonul - clasificare, utilizare, efecte secundare
- Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari
- Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta
- Sindromul Guillain-Barre: factori de risc, simptome si tratament
- Ce trebuie sa stiti despre microcefalie
- Encefalita: simptome, cauze si tratament
- Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit?
- Beneficiile ananasului
- Plante care va ajuta sa slabiti
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?