Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metilmercurul si sarcina

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Metilmercurul si sarcina

Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este metilmercurul?

Metilmercurul este o forma de mercur care exista in apa, sol, plante si animale. Metilmercurul (mercurul organic) este diferit de mercurul elementar (care se gaseste in termometru, amalgam dentar).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Surse de metilmercur
  3. Consumul de peste in timpul sarcinii
  4. Efectele asupra fatului
  5. Procrearea la barbati si metilmercurul
  6. Dozarea metilmercurului in organism
  7. Alaptarea si metilmercurul
  8. Citeste pe aceeasi tema

Surse de metilmercur

Sus

De unde provine metilmercurul?

Mercurul se gaseste in aer si provine dintr-o serie de surse naturale si artificiale (poluare industriala). Atunci cand mercurul strabate lacuri, rauri sau izvoare, se transforma in metilmecur.

Cum pot fi expus la metilmercur?

Se poate produce contaminare cu metilmercur prin consumul de peste contaminat. Pestele absoarbe metilmercur prin intermediul apei de-a lungul branhiilor si prin intermediul hranei.

Majoritatea pestilor contin cel putin cantitati minore de metilmercur. Metilmercurul in cantitati mici nu este periculos pentru oameni, dar cantitati mai mari sunt toxice pentru oameni.

Exista anumite categorii de peste care contin cantitati mai mari de metilmercur in contrast cu altii? La ce tip de peste ar trebui sa fiu atenta?

In general, consumul de peste este o parte importanta a unei diete sanatoase. Cu toate acestea, Asociatia Alimentelor si Medicamentelor recomanda femeilor care urmeaza sa ramana insarcinate peste un an, femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si copiilor sub 6 ani sa evite consumul de peste care contine cantitati importante de metilmercur.

Pestele de dimensiuni mari si cel care traieste mai mult prezinta un risc mai ridicat  de a contine metilmercur, comparativ cu cel de dimensiuni mai mici. Printre pestii cu cea mai mare cantitate de mercur se afla: rechinii, pestele-spada si scrumbia.

Consumul de peste in timpul sarcinii

Sus

Sunt insarcinata si imi place foarte mult pestele. Ce fel de peste pot sa mananc si ce cantitate este considerata sigura?

O cantitate sigura de peste este intre 90-180g. Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate sau care sunt insarcinate, Asociatia Drogurilor si Alimentelor, recomanda consumul de maxim 360g de peste pe saptamana, din categoria pestelui care se gateste, incluzand pestele oceanic mic, cumparat de la supermarket sau cel din crescatorii (somon, merlan), crustacee (crab, crevete) sau ton. Pestele sub forma de fastfood este in general preparat din peste cu continut scazut in metilmercur.

Pot consuma peste prins de catre membrii familiei din raurile locale?

Acest tip de peste poate contine cantitati importante de metilmercur si nu este recomandat pentru consum. Se pot consulta agentiile locale pentru verificarea sigurantei consumului pestelui din apele regionale.

Pestele de apa dulce si cel de apa sarata poate contine cantitati mari de metilmercur, iar cantitatile existente in acest tip de peste pot fi mai mari decat nivelul existent in apele normale.

Obisnuiam sa consum peste de cateva ori pe saptamana. Cat de mult persista metilmercurul in organism?

Acesta este eliminat lent prin urina, fecale si laptele matern. In cazul in care pestele se consuma inainte ca femeia sa ramana insarcinata sau in timpul sarcinii, copilul in dezvoltare poate fi expus la metilmercurul care s-a acumulat la nivelul tesuturilor si organelor mamei. Perioada necesara pentru eliminarea unei jumatati din cantitatea de metilmercur al corpului este de aproximativ 70 de zile.

Ce se intampla daca mananc mai mult decat cantitatea recomandata de peste intr-o saptamana in timpul sarcinii?

Daca se consuma in exces numai intr-o saptamana, nivelul de mercur din sange nu se modifica foarte mult. In acest caz se recomanda limitarea consumului de peste in urmatoarele saptamani.

Efectele asupra fatului

Sus

Ar putea metilmercurul sa afecteze dezvoltarea copilului?

Da, la niveluri foarte inalte, metilmercurul traverseaza placenta si poate fi evidentiat in sistemul sanguin al copilului la niveluri mai mari decat cele ale mamei. Sistemul cerebral al copilului este cel mai sensibil la efectele expunerii la metilmercur.

Creierul se dezvolta pe toata perioada sarcinii, deci expunerea in orice moment al sarcinii ar putea fi periculoasa.

Femeile expuse la niveluri crescute de metilmercur in timpul sarcinii au nascut copii ce prezentau crize convulsive minore, paralizie cerebrala si pierderea controlului muscular, precum si intarziere in dezvoltare.

Femeile din USA, care sunt insarcinate sau urmeaza sa ramana insarcinate si cele care nu isi asigura necesarul zilnic de proteine prin consumul de peste nu au aceasta problema, insa se recomanda respectarea normelor Asociatiei Alimentelor si Medicamentelor in legatura cu metilmercurul.

Procrearea la barbati si metilmercurul

Sus

Este vreo problema in cazul in care tatal copilului este expus la metilmercur?

Studiile pe animale de laborator au aratat ca metilmercurul poate modifica forma si miscarea spermatozoizilor. Efectele asupra oamenilor nu sunt cunoscute.

Unele studii au sugerat ca niveluri crescute de mercur pot produce infertilitate, alte studii nu au aratat acest lucru. Nu exista date care sa arate ca expunerea barbatilor la metilmercur ar putea cauza defecte congenitale de cord sau retard mental la copiii acestora.

Dozarea metilmercurului in organism

Sus

Se pot efectua teste pentru a depista nivelul crescut de metilmercur in organism?
Da. Se poate determina nivelul metilmercurului in sange sau in firele de par. Acestea trebuie efectuate imediat dupa expunere. Detectarea la nivelul firelor de par pot diagnostica expunerea cronica. Cu toate acestea, aceste teste sunt greu de interpretat. Testele urinare nu pot detecta metilmercurul.

Ar trebui consultat medicul pentru a stabili daca aceste teste sunt necesare. Cu toate acestea, nu exista recomandari standard pentru screeningul femeilor inainte si in timpul sarcinii a nivelurilor de metilmercur.

Alaptarea si metilmercurul

Sus

Este periculos consumul de peste in timpul perioadei de alaptare? Ce se intampla in cazul in care testele sanguine arata niveluri crescute de metilmercur?

Femeile care alapteaza ar trebui sa respecte recomandarile Asociatiei Alimentelor si Medicamentelor descrise mai sus in legatura cu consumul de peste.

Au fost efectuate foarte putine studii pe copiii alaptati la san ai caror mame prezentau niveluri crescute de metilmercur. Cu toate acestea, in cazul in care testarile mamei din timpul sarcinii sau dupa nastere au aratat niveluri crescute de metilmercur in sange, se recomanda consultul medicului specialist.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate