Menstruatie peste sarcina
Generalitati
SusFie ca sunteti, fie ca nu sunteti insarcinata, ati auzit probabil de alte femei care au menstruatie in timpul sarcinii.
Multe dintre femei pot experimenta episoade de sangerare sau chiar spotting (cateva picaturi de sange) cand sunt insarcinate. Sangerarea este frecvent intalnita pe parcursul primului trimestru si, aproximativ 30% dintre femeile insarcinate pot avea sangerari in acest interval.
Desi tot mai putine femei sangereaza in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, spottingul este inca posibil si nu este neobisnuit. Totusi, chiar daca sangerarea seamana cu menstruatia, este un fenomen cu totul diferit.
Cum se explica menstruatia in timpul sarcinii
SusUnele femei au menstruatie in prima parte a sarcinii si, din greseala, confunda acest lucru cu ciclul menstrual obisnuit. Exista mai multe motive ale spottingului si sangerarii in timpul sarcinii, unele grave si altele mai putin serioase. Daca banuiti ca sunteti insarcinata, dar aveti o sangerare asemanatoare cu menstruatia, contactati medicul.
1. Ciclul menstrual regulat. Unele femei vor experimenta un ciclu menstrual regulat, chiar daca sunt gravide. Situatia este intalnita mai ales atunci cand femeia ramane insarcinata in apropiere de debutul urmatoarei menstruatii. Situatia poate provoca o mare confuzie legata de varsta gestationala, intrucat data la care o femeie trebuie sa nasca si varsta gestationala sunt calculate in functie de data ultimei menstruatii.
2. Sangerare deciduala. Una dintre cele mai frecvent intalnite sangerari din timpul sarcinii este sangerarea deciduala. Uneori, in timpul sarcinii, poate exista o disfunctie hormonala care ar putea provoca desprinderea unor parti din mucoasa uterului. Acest lucru este prezent mai ales in stadiile timpurii ale sarcinii, inainte ca mucoasa sa se ataseze complet la placenta. Sangerarea deciduala nu este considerata o amenintare la adresa sanatatii femeii insarcinate sau a copilului.
3. Exista si alte cauze care pot face sa apara sangerarea in timpul sarcinii. Cele mai multe dintre ele pot prezenta riscuri minore pentru sanatatea fatului si a gravidei. Totusi, sangerarea poate indica uneori si o complicatie a sarcinii. Daca sunteti insarcinata este important sa semnalati medicului orice tip de sangerare anormala.
4. Sarcina extrauterina. O sarcina extrauterina este o situatie destul de grava care poate provoca sangerari asemanatoare cu cele din timpul unui flux menstrual. Acest lucru se poate intampla atunci cand ovulul fertilizat este implantat intr-un alt organ sau intr-o alta zona decat in uter - de obicei in trompele uterine. Deoarece nu exista suficient spatiu pentru cresterea embrionului se poate produce lezarea organelor sau moartea. Daca aveti crampe combinate cu sangerare in primul trimestru de sarcina, este important sa anuntati medicul.
5. Avort spontan. Doar 25% din sarcini ajung la termen. Majoritatea sarcinilor se opresc inainte ca femeia sa stie ca este insarcinata. Daca testul de sarcina este pozitiv si apar crampele si sangerarile, este posibil sa suferiti un avort spontan. Din cauza riscului de sarcina ectopica, ar trebui sa luati legatura cu obstetricianul cat mai repede posibil.
6. Sangerare ca rezultat al implantarii ovulului. Multe femei experimenteaza sangerari usoare in timpul perioadei normale de menstruatie, chiar daca sunt insarcinate. Nu se cunoaste cu exactitate cauza, dar expertii banuiesc ca fenomenul se intampla atunci cand ovulul se implanteaza in mucoasa uterina.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.