Ingrijirea prenatala
Generalitati
SusOrice femeie care doreste sa dea nastere unui copil trebuie sa aiba grija atat de propria sanatate cat si de a copilului sau, iar acest lucru include si ingrjirea prenatala. Pentru a stii cum sa se ingrjieasca inainte de sarcina orice viitoare mama trebuie sa solicite sfatul medicului de familie sau medicului obstetritician.
Sanatatea optima a unei femei inainte de sarcina poate preveni aparitia unor boli grave. Unele femei gravide pot manifesta complicatii cum ar fi diabetul gestational sau preeclampsia, dar chiar si aceste afectiuni pot fi tinute sub control.
In timpul vizitelor prenatale, medicul va calcula perioada aproximativa a nasterii copilului si va recomanda viitoarei mame vaccinurile pe care ar trebui sa le faca. De asemenea, medicul va efectua o serie de teste prenatale pentru a se asigura ca fatul se dezvolta intr-un mod sanatos. Printre aceste investigatii pot fi incluse:
- amniocenteza (depistaza posibilele defecte la nastere)
- prelevarea sau biopsia vilozitatilor corionice (depisteaza posibilele anomalii din nastere)
- analiza glucozei din sange
- screeningul purtatorilor de fibroza chistica.
Cuprins articol
- Generalitati
- Program de ingrijire prenatala
- De ce este necesara ingrijirea prenatala
- Ingrijirea inainte de sarcina
- Masuri de protectie in timpul sarcinii
- Alimente permise si interzise in timpul sarcinii
- Stil de viata
- Alte masuri de protectie
- Importanta administrarii acidului folic
- Cat de frecvente vor fi vizitele la medic in timpul sarcinii?
- Ce se intampla in timpul consultatiei prenatale?
- Sarcina dupa 30 de ani
- Citeste pe aceeasi tema
Program de ingrijire prenatala
SusUn program tipic de ingrijire prenatala cuprinde urmatoarele tipuri de investigatii:
- Primul trimestru. De obicei, prima consultatie la medicul ginecolog va avea loc imediat ce testul de sarcina va fi pozitiv. Ingrijirea prenatala tipica prevede vizita la medic o data la patru saptamani. Exista insa medici care isi programeaza pacientele la o luna si jumatate sau doua. Acest lucru poate determina o stare de anxietate si ingrijorare din partea viitoarei mame care ar trebui sa ii comunice medicului aceste temeri si sa solicite vizite mai dese, iar daca este cazul, viitoare mama poate chiar sa schimbe medicul care ii urmareste sarcina.
Femeia insarcinata trebuie sa consulte medicul obstetrician suplimentar daca are probleme de sanatatate cum ar fi prezenta sangerarii sau a contractiilor. In acest caz vizitele pot varia de la zilnice la saptamanale, in functie de necesitati.
- Al doilea trimestru. De la 13 la 26 saptamani, vizitele prenatale vor avea loc la patru saptamani, daca nu sunt implicate alte probleme de sanatate. Printre analizele uzuale care vor fi recomandate de medic in al doilea trimestru se numara:
- amniocenteza
- ecografia
- masurarea alfaproteinei (in cadrul a triplu test, quad screen etc.)
- Al treilea trimestru. De obcei, in al treilea trimestru (dupa saptamanile 27-28) viitoarea mama va vizita cabinetul medicului obstetrician la o saptamana sau doua. In jurul a 36 de saptamani programarile se vor face saptamanal, pana la nasterea copilului. Daca femeia insarcinata sufera diverse complicatii sau are nevoie de ingrijire speciala poate consulta medicul mai des.
De ce este necesara ingrijirea prenatala
SusIngrijirea prenatala contribuie la mentinerea unei stari optime de sanatate atat a mamei cat si a copilului. Copiii nascuti de mame care nu au beneficiat de ingrijire prenatala au sanse de trei ori mai mari de a avea o greutate mai mica la nastere sau chiar sa inceteze din viata decat cei nascuti de mame care s-au ingrjit prenatal.
Medicii pot depista eventualele probleme de sanatate, inca din faza de debut a acestora daca mamele vor veni la consult in mod regulat. Acest lucru permite specialistilor sa le trateze in timp util. Medicul va informa viitoarea mama ce trebuie sa faca pentru a oferi noului nascut un start sanatos in viata.
Ingrijirea inainte de sarcina
SusOrice femeie care doreste sa devina mama va acorda o atentie deosebita sanatatii sale inainte ca testul de sarcina devina pozitiv. Un rol important il are cunoasterea si constientizarea problemelor sale de sanatate si a factorilor de risc care ar putea afecta atat mama cat si micutul.
De exemplu, unele obiceiuri sau medicamente pot afecta copilul chiar inainte ca acesta sa fie conceput, iar unele probleme de sanatate pot influenta in mod negativ o sarcina. Este esential pentru orice femeie sa discute cu medicul inainte de a ramane gravida pentru a afla ce anume poate face pentru a-si pregati corpul pentru cele noua luni de sarcina.
In mod ideal, perioada de ingrijire trebuie sa debuteze mai devreme cu trei luni ca viitoarea mama sa afle ca este insarcinata. Printre cele mai importante lucruri pe care le poate face o femeie inainte de a ramane gravida sunt:
- sa utilize zilnic 400-800 micrograme (sau 0.4-0.8 mg) de acid folic, cu cel putin trei luni inainte de a ramane insarcinata pentru a reduce riscul aparitiei unor defecte din nastere ale creierului si coloanei vertebrale care apar in stadiile timpurii ale sarcinii, inainte ca testul de sarcina sa se pozitiveze.
- sa renunte la fumat si la consumul de alcool
- sa tina sub control eventualele afectiuni medicale
- sa discute cu medicul legat de folosirea oricaror medicamente eliberate fara prescriptie medicala, indiferent ca este vorba despre suplimente din plante sau alimentare. Nu este recomandata administrarea unora dintre medicamente de acest tip in timpul sarcinii.
- sa evite contactul cu substantele sau materialele toxice sau daunatoare (produse chimice, excremente de pisica sau rozatoare) de la locul de munca sau domiciliu.
Masuri de protectie in timpul sarcinii
SusPentru a avea o stare optima de sanatate, viitoarea mama trebuie:
- sa mearga la vizitele prenatale din timp si in mod constant, deoarece, astfel daca exista vreo problema de sanatate, medicul o va depista rapid si va recomanda tratamentul adecvat.
- sa utilizeze zilnic multivitamine sau vitamine prenatale care vor contine intre 400-800 micrograme, atat inainte de sarcina dar si in timpul sarcinii.
- sa se adreseze medicului inainte sa intrerupa administrarea oricaror medicamente sau sa inceapa folosirea de medicamente noi. Unele medicamente nu sunt recomandate in timpul sarcinii (inclusiv medicalemtele eliberate fara prescriptie medicala sau cele sau pe baza de plante).
- sa evite expunerea la raze X. Daca totusi femeia insarcinata doreste sa finalizeze lucrari dentare sau trebuie sa faca diverse teste de diagnostic, va anunta medicul ca este insarcinata, astfel incat sa se ia masuri suplimentare de protectie.
- sa se vaccineze antigripal. Gripa se poate manifesta destul de virulent la femeile insarcinate si prin vaccinare s-ar putea evita internarea in spital
Alimente permise si interzise in timpul sarcinii
SusFemeia insarcinata trebuie sa consume o varietate de alimente sanatoase precum fructe, legume, cereale intergrale, alimente bogate in calciu si cu un continut scazut de grasimi saturate.
De asemenea, va bea multe lichide, in mod special apa si va incerca sa asimileze prin alimentatie toate elementele nutritive de care are nevoie, in fiecare zi - mai ales fier (pentru a evita aparitia anemiei feriprive). Printr-o dieta diversificata i se vor furniza copilului nutrientii necesari pentru a se dezvolta sanatos.
Se va solicita sfatul medicului legat de utilizarea vitaminelor prenatale sau a suplimentelor cu fier. Pentru a se proteja copilul de boli (toxoplasmoza, listeria) care pot proveni in urma consumului de anumite alimente se vor spala fructele si legumele crude cu atentie, inainte de a le manca si se va gati corespunzator carnea. Se va evita pestele cu un continut ridicat de mercur. Alimentele care nu vor fi imediat consumate se vor pastra in mod corespunzator, la frigider.
Stil de viata
SusViitoarea mama nu trebuie sa acumuleze foarte multe kilograme in tipul sarcinii: medicul ii va oferi informatii inclusiv in aceasta directie. Femeia insarcinata va evita fumatul, alcoolul sau utilizarea drogurilor, care pot afecta copilul pe termen lung sau pot duce chiar si la decesul acestuia. Daca nu va putea renunta la anumite vicii, va solicita ajutorul medicului.
Cu exceptia cazului in care medicul ii va interzice, femeia gravida va face saptamanal intre 30 minute si 2 ore de activitate moderata de aerobic. Intensitatea si tipul exercitiilor fizice vor fi analizate impreuna cu medicul.
Se vor evita baile fierbinti dar si sauna. Important este ca viitoarea mama sa se odihneasca suficient si sa gaseasca modalitati pentru a-si controla stresul. De asemenea, se va cere sfatul medicului referitor la cursurile prenatale care vor implica prezenta atat a femeii insarcinate cat si a partenerului acesteia.
Alte masuri de protectie
SusFemeia insarcinata va evita contactul cu substantele chimice (insecticide, solventi, plumb, mercur, vopsele). Daca nu este sigura ca un anumit produs poate fi folosit in siguranta sau daca anumite substante de la locul de munca provoaca ingrijorare se va adresa medicului inainte de a le utiliza.
Persoanele care au pisici vor evita contactul cu excrementele acestor animale pentru a nu se infecta cu toxoplasomza si vor purta manusi in timpul gradinaritului. Femeile insarcinate se vor feri de contactul cu rozatoare sau excremente de pasare. Rozatoarele pot transporta virusuri daunatoare sau chiar mortale pentru copilul nenascut. De asemenea, este foarte important sa se ia masuri suplimentare de igiena, cum ar fi spalatul frecvent al mainilor.
Importanta administrarii acidului folic
SusMalformatiile congenitale ale creierului si coloanei vertebrale apar in stadiile timpurii ale sarcinii, inainte ca femeia sa stie ca este insarcinata. Cand va afla ca va fi mama, ar putea fi prea tarziu sa previna aceste defecte de nastere. De aceea, toate femeile care doresc sa ramana insarcinate mai devreme sau mai tarziu trebuie sa utilizeze intre 400-800 mcg de acid folic in fiecare zi.
Cat de frecvente vor fi vizitele la medic in timpul sarcinii?
SusMedicul va recomanda fiecarei paciente, in functie de starea sa de sanatate, cand anume trebuie sa revina la consult. Majoritatea expertilor propun ca femeile insarcinate sa consulte medicul astfel:
- o data pe luna intre saptamana 4 si 28
- de doua ori pe luna intre saptamana 28 si 36
- o data pe saptamana incepand cu saptamana 36 de sarcina.
Dupa saptamana 36 de sarcina sau daca sarcina are probleme, probabil ca medicul va fi vizitat mai des.
Ce se intampla in timpul consultatiei prenatale?
SusIn timpul consultatiei prenatale, medicul ar putea solicita pacientei intrebari despre:
- istoricul sau medical, inclusiv boli, operatii sau sarcini anterioare
- istoricul medical familial.
Specialistul va face un examen fizic complet, inclusiv un examen pelvin si un test papanicolau, se vor recolta analize de sange care vor fi trimise la laborator impreuna cu o mostra de urina pentru investigare. Medicul va nota valorile inaltimii si greutatii femeii insarcinate si ii va masura tensiunea arteriala. Obstetricianul ii va putea oferi gravidei informatii legate de data aproximativa a nasterii copilului.
La prima vizita, femeia insarcinata ar trebui sa solicite specialistului raspunsuri la diverse intrebari si sa discute cu acesta orice problema legata de sarcina, sa incerce sa afle cum ar putea sa isi mentina sanatatea sa si a copilului in timpul sarcinii.
Mai tarziu, probabil, vizitele prenatale vor fi mai scurte. Medicul se va asigura ca starea generala a mamei este buna si ca fatul se dezvolta conform varstei gestationale. Cele mai multe dintre vizitele prenatale vor include:
- verificarea tensiunii arteriale
- masurarea numarului de kilograme
- masurarea circumferintei abdominale a mamei
- masurarea batailor inimii copilului.
Pe parcursul sarcinii se vor face inclusiv unele teste de rutina: analize de sange pentru depistarea anemiei, grupei sanguine, HIV si a alti factori. In functie de varsta mamei, istoricul personal, familial, si etnic sau rezultatele testelor de rutina medicul poate recomanda si alte investigatii
Sarcina dupa 30 de ani
SusPe masura ce inainteaza in varsta, cresc sansele unei femei de a naste un copil cu defecte congenitale. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care au peste 30 sau chiar 40 de ani nasc copii sanatosi. Femeile care se incadreaza in aceasta categorie trebuie sa consulte medicul in mod regulat, chiar inainte de a ramane insarcinate.
Specialistul va fi in masura sa informeze viitoarea mama asupra modului in care varsta ar putea afecta sarcina. In timpul sarcinii, consultul medical este foarte important. Din cauza varstei, medicul ar putea recomanda unele investigatii suplimentare pentru a verifica starea de sanatate a copilului. Multe femei asteapta pana dupa 30 sau chiar 40 de ani pentru a ramane insarcinate.
Desi multe dintre acestea raman usor insarcinate, fertilitatea scade o data cu varsta. Femeile care nu raman gravide dupa sase luni in care au avut contact sexual neprotejat in perioada de ovulatie trebuie sa consulte medicul pentru evaluarea fertilitatii. Daca o femeie a suferit mai multe avorturi spontane, poate suferi de infertilitate.
Orice persoana de sex feminin care considera ca ea sau partenerul ar putea suferi de infertilitate trebuie sa discute acest aspect cu medicul. Cu ajutorul specialistilor chiar si cuplurile infertile poate avea copii sanatosi
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Hemofilia (boala Christmas)
- Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament
- Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal
- Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive
- Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala
- Cauzele rezultatelor eronate ale testului de sarcina
- Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce ...
- Prematuritatea – cauze, diagnostic si conduita
- Ce este testul prenatal Panorama si cui ii este indicat