Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusIn zilele noastre, copiii invata cum sa foloseasca telefoanele mobile, calculatoarele si tabletele la o varsta mai frageda ca oricand, unul din motive fiind primirea lor de la parinti.
De cand adolescentii cresc intr-o epoca in care utilizarea telefonului mobil si a tabletei a fost inradacinata de la o varsta atat de vulnerabila, ei sunt cu mult mai predispusi sa dezvolte o dependenta de acestea.
Daca un copil sau adolescent sufera de o dependenta de telefonul mobil sau tableta, acest lucru ar putea avea efecte negative asupra dezvoltarii creierului.
Cuprins articol
Semnele dependentei de aparate digitale
SusProbleme cu somnul
Cand calitatea somnului este foarte slaba sau copilul tau se chinuie mult timp sa adoarma, el poate suferi de insomnie. Problemele cu somnul pot fi cauzate de statul pana tarziu in fata calculatorului, pe telefon sau tableta, jucand diverse jocuri sau vizionand videoclipuri.
Mai mult, trezirea in timpul noptii pentru a verifica notificarile de pe retelele sociale sau utilizarea telefonului/tabletei cu o ora inainte de ora somnului afecteaza calitatea somnului deoarece se pot perturba ciclurile de productie regulata a melatoninei din organism.
Depresie si anxietate
Lipsa contactului uman poate duce la probleme de sanatate mintala. Un studiu recent arata ca adolescentii care prefera comunicarea virtuala in locul comunicarii reale, tind sa aiba un nivel ridicat de anxietate sociala sau chiar depresie.
Dependenta de telefoane mobile afecteaza in mod negativ relatiile cu prietenii si familia.
Tulburarea obsesiv-compulsiva
Copiii si adolescentii dependenti de telefonul mobil simt nevoia constanta de a-l folosi in mod permanent. Oprirea telefonului poate cauza anxietate crescuta si chiar panica. Ideea obsesiva de a ramane conectati in permanenta este o problema reala care ar putea necesita ingrijire medicala speciala.
Probleme de relationare
Implicarea totala in activitatea telefonului mobil si a tabletei ar putea cauza distragerea copilului de la a fi prezent in lumea reala. Aceasta distragere afecteaza negativ toate sferele vietii lor - scoala, familia si celelalte responsabilitati.
Un copil poate sa se izoleze de prieteni si de familie, petrecand tot timpul absorbit in lumea digitala.
Pericolul se ascunde in faptul ca, desi este crucial pentru copii sa dobandeasca abilitati sociale si sa interactioneze cu alte persoane, ei ajung sa prefere comunicarea virtuala, devenind mai speriati, pesimisti, izolati si timizi.
Motivele pentru care copiii ajung dependenti de gadget-uri
SusPlacerea
Dependenta de telefoanele mobile functioneaza similar cu dependenta de jocuri. Uneori, utilizatorul primeste un fel de recompensa. Aceasta ar putea fi un mesaj, o apreciere, o notificare sau orice altceva placut de primit.
Ori de cate ori obtinem o astfel de recompensa, dopamina care controleaza centrii de placere din creier, se elibereaza. Deci, aceste recompense virtuale ii fac pe copii sa se simta mai apreciati si fericiti.
O parte a sinelui extins
Notiunea psihologica de "sine extins" se refera la toate posesiunile la care suntem legati. Cand o persoana isi pierde o parte din sine, aceasta se poate simti ca o mare pierdere. Telefoanele inteligente au devenit parte integranta al eului extins.
Copiii pot prezenta anxietate atunci cand nu isi pot gasi telefonul sau nu pot verifica dispozitivul pentru o anumita perioada de timp. Studiile sugereaza ca mai mult de jumatate dintre adolescenti prezinta un nivel ridicat de disconfort daca nu isi verifica dispozitivele digitale in mod permanent.
Nevoia de a socializa
Este o parte a naturii umane sa imitam, copiem si sa preluam modele si exemple in procesul dezvoltarii personale. Dispozitivele mobile ajuta copiii cu acest lucru. Ei fac fotografii, le posteaza pe diverse retele de socializare si asteapta mesaje de la diferiti utilizatori.
Trimiterea mesajelor prietenilor si cautarea informatiilor pe internet este modul modern de a crea sculpturi in piatra si de a spune povesti in jurul focului. Mesageria mobila este scrisoarea secolului XXI, oferind o metoda de comunicare ieftina, rapida si indirecta.
Aprecierea si recunoasterea de catre ceilalti
Fiecare dintre noi vrem sa apartinem si sa fim acceptati de catre un grup mai mare. Telefoanele mobile si retelele sociale ofera o astfel de oportunitate. In lumea digitala, copiii si adolescentii se pot alatura forumurilor, blogurilor sau altor grupuri de mesagerie.
Copilul primeste acceptul grupurilor prin aprecieri, comentarii, mesaje si din cauza acestui fapt, el verifica in mod constant telefonul mobil pentru a obtine diferite recompense. Acesta este modul in care se formeaza obiceiul, iar copilul devine conectat la telefon.
Cum sa iti ajuti copilul sa scape de aceasta dependenta?
SusDaca doresti sa iti ajuti copilul sa depaseasca dependenta digitala, mai jos sunt prezentate cateva idei:
Stabilirea unui plan
Folosind timpul pentru a discuta despre utilizarea adecvata ale telefoanelor mobile, tabletelor sau calculatoarelor va ajutati copiii sa invete cum sa foloseasca corect dispozitivele digitale, stabilind reguli clare care trebuie respectate de catre acestia.
Regulile pot include momentul si modul in care poate fi utilizat telefonul si consecintele potentiale ale incalcarii regulilor. Acestea au succes daca se urmareste respectarea lor si daca sunt revizuite pe masura ce copiii devin mai in varsta si devin disponibile noi aplicatii.
Monitorizarea prin aplicatii
Pentru parintii adolescentilor care au telefoane mobile sau tablete, efortul de a intelege cum, unde si de ce copiii petrec atat de mult timp pe telefonul lor este critic.
O aplicatie speciala, instalata pe telefonul mobil va poate ajuta sa urmariti utilizarea si afisarea timpului petrecut pe fiecare aplicatie si pe site-urile web.
Stabilirea zonelor fara aparate digitale
Stabiliti sa nu utilizati dispozitivele mobile in bucatarie si in dormitor, permitand folosirea lor doar in camera de zi. De asemenea, stabiliti un moment al zilei pe care sa il petreceti impreuna fara folosirea niciunui aparat digital.
Incercati sa inlocuiti telefonul cu alternative sanatoase. Faceti in asa fel incat sa va atrageti copilul in activitati de familie in afara casei.
Invatati-i sa se bucure de lumea reala, sa aprecieze bucuriile vietii si sa traiasca si fara verificarea permanenta a unui telefon mobil, tableta sau laptop.
Cu ajutorul acestor metode, dependenta de dispozitivele digitale poate fi controlata pentru a nu ajunge intr-un stadiu avansat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE