Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Somnul copiilor, o provocare pentru parinti
SusMajoritatea nou-nascutilor petrec mai mult timp dormind decat in stare de veghe, chiar daca somnul lor este nu tine cont de un program fix si este fragmentat. Gestionarea somnului unui nou-nascut este una dintre cele mai provocatoare sarcini pe care le intampina persoanele care trebuie sa ii ofere ingrijirea necesara. Explicatia consta in faptul ca nou-nascutii nu sunt obisnuiti cu ritmul veghe-somn al unei zile obisnuite, deci, nu vor tine cont de programul adultilor.
Cuprins articol
Jurnalul, de ajutor
SusUnii parinti pot fi ingrijorati ca bebelusul doarme prea mult sau prea putin. Orice persoana care este preocupata si ingrijorata de obiceiurile de somn ale copilului sau ar putea incerca sa pastreze un jurnal in care sa monitorizeze aspectele cu privire la dormit. Astfel, este posibil sa se constate ca bebelusul doarme mai putin sau mai mult decat s-a crezut initial.
Cat dorm nou-nascutii?
SusSpecialistii din domeniul somnologiei pediatrice recomanda ca nou-nascutii sa doarma aproximativ 14-17 ore pe zi. Cu toate acestea, acest interval variaza foarte mult, unii copii dormind doar 11 ore, in timp ce altii depasesc 17-18 ore pe zi. In plus, bebelusii dorm mai mult sau mai putin ca de obicei atunci cand sunt bolnavi sau rutina zilnica le este intrerupta intr-un anumit mod.
Majoritatea nou-nascutilor dorm in reprize de 30-45 de minute pana la 3-4 ore. In primele doua saptamani de la nastere, este normal ca nou-nascutul sa se trezeasca pentru a manca si ulterior sa se culce inapoi. In plus, nou-nascutii nu stau treji mai mult de 3 ore la un moment dat.
Pe masura ce copilul se dezvolta, automat incepe sa isi modeleze si un program de dormit. In cele din urma, somnul va fi preponderent noaptea, chiar daca vor exista intreruperi frecvente pentru a se hrani. Majoritatea copiilor nu au un program regulat de somn pana la varsta de 6 luni. Chiar si atunci, exista o variatie semnificativa a programului de odihna de la copil la copil.
Cand doarme un nou-nascut prea mult?
SusUn nou-nascut care doarme ocazional mai mult ca de obicei nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare, mai ales daca nu exista alte simptome asociate. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care un copil aparent sanatos doarme mai mult ca de obicei sunt reprezentate de:
- existenta unui salt in cresterea si dezvoltarea acestuia;
- organismul se lupta cu o boala minora, precum o raceala;
- copilul a suferit recent imunizari;
- somnul a fost afectat de o infectie respiratorie ce a produs dificultati la respiratie.
Somnul poate fi afectat si din cauza icterului sau din cauza ca bebelusii nu primesc suficienta mancare. Un nou-nascut cu icter va avea o coloratie galbena a pielii sa a albului ochilor. Acest lucru este normal si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Totusi, cand icterul devine sever, pot exista si alte manifestari, precum:
- letargia;
- tulburari de alimentatie;
- agitatie sau iritabilitate.
Bebelusii care nu mananca suficient pot deveni deshidratati, pot pierde in greutate si chiar pot intampina dificultati de crestere si dezvoltare. Multe probleme de hranire pot surveni din cauza dificultatilor de alaptare. Totusi, interventia timpurie a medicului pediatru poate ajuta copilul sa se hraneasca eficient.
O alimentatie deficitara poate sa apara chiar si atunci cand copilul primeste formule de lapte praf sau chiar alimente solide. Semnele care fac referire la o alimentatie necorespunzatoare sunt reprezentate de:
- letargie si lipsa raspunsului la stimuli;
- au varste de peste 6 saptamani si nu castiga in mod constant in greutate;
- urinarile sunt rare;
- copilul nu se calmeaza dupa ce mananca.
In cazuri foarte rare, copiii pot dezvolta o afectiune medicala care sa ii determine sa doarma prea mult timp. Respiratia si tulburarile cardiace pot afecta somnul, iar copiii prematuri au de multe ori modele de somn diferite de sugarii nascuti la termen.
Trezirea copilului pentru hranire
SusNou-nascutii se hranesc de mai multe ori pe zi, adica de aproximativ 8-12 ori la fiecare 24 de ore. Astfel, se estimeaza ca nou-nascutii trebuie sa manance la fiecare 2-3 ore, desi acest lucru nu reprezinta o regula. Medicul pediatru poate recomanda hranirea mai deasa a copilului, mai ales atunci cand acesta nu castiga suficient in greutate.
Hranirea unui nou-nascut ori de cate ori acesta prezinta semne de foame, precum salivarea sau gesturile de suctiune, reprezinta cel mai bun mod prin care hrana va fi oferita in mod suficient. Bebelusii mai mari nu trebuie treziti ca sa manance, dar cei mai mici de o luna nu se pot trezi singuri cand le este foame. Astfel, nou-nascutii nu trebuie lasati nehraniti mai mult de 4-5 ore.
Pentru a trezi un copil ca sa manance, se recomanda atingerea obrazului aproape de gura acestuia. Acest lucru declanseaza, de obicei, reflexul de suctiune. Daca aceasta metoda nu trezeste copilul, se poate incerca atingerea picioarelor bebelusilor, inclusiv a talpilor.
Nevoia de hrana variaza de la un copil la altul. Pediatrul trebuie consultat pentru a oferi cele mai bune recomandari cu privire la hranirea copilului, astfel incat acesta sa primeasca tot necesarul de care are nevoie pentru o crestere si dezvoltare optima.
Ce este de facut atunci cand copilul doarme prea mult?
SusDe obicei, un nou-nascut care pare sa doarma prea mult, are un program de somn neregulat. Cu toate acestea, problemele de sanatate, cum ar fi infectiile respiratorii, pot deranja somnul copiilor mari, dar pot fi periculoase la nou-nascuti. Astfel, se impune vizita la medic ori de cate ori somnul este perturbat din cauza problemelor de sanatate.
Unele metode prin care se poate incerca reglarea somnului unui copil sunt reprezentate de:
- hranirea bebelusului ori de cate ori apar indicii cu privire la foame;
- hranirea copilului la san la fiecare 1-2 ore pentru a se asigura un aport adecvat de hrana;
- asigurarea unei temperaturi ambientale optime, dar si masurarea temperaturii corporale a copilului;
- mentinerea unui jurnal de somn al copilului pentru a se observa programul acestuia.
Cand este necesara vizita la medic?
SusCand exista indoieli cu privire la somnul nou-nascutului, medicul reprezinta persoana potrivita pentru a evalua acest lucru. Medicul poate diagnostica motivul pentru care copilul are un somn prea indelungat si poate oferi un tratament atunci cand este necesar.
Excesul de somn la nou-nascuti nu reprezinta, de obicei, o urgenta, cu exceptia cazului in care exista probleme respiratorii. Astfel, medicul trebuie solicitat cat mai urgent in urmatoarele situatii:
- copilul nu respira eficient (gasping) sau respiratia sa este suieratoare;
- respiratia copilului este insotita de diferite sunete ridicate;
- exista batai ale aripilor nazale;
- exista retractie la nivelul coastelor atunci cand copilul respira;
- copilul are febra;
- exista suspiciunea de inhalare sau ingestie a unor substante toxice.
Concluzii
SusGasirea unor tipare de somn pentru nou-nascuti reprezinta o provocare constanta pentru majoritatea parintilor. Totusi, trebuie stiut ca aproape toti copiii isi vor stabili mai devreme sau mai tarziu o rutina confortabila pentru somn.
Chiar daca somnul bebelusului poate produce panica in anumite situatii, trebuie stiut ca nu exista motive de ingrijorare decat in putine cazuri. Totusi, se recomanda vizita la medic pentru o evaluare amanuntita si pentru tratament adecvat, mai ales atunci cand somnul este afectat de diferite afectiuni medicale.
Bibliografie:
Bonyata, K. (2018, January 14). Is my older baby getting enough milk? https://kellymom.com/ages/older-infant/enoughmilk-older/
Bonyata, K. (2018, January 15). Hunger cues — when do I feed baby? https://kellymom.com/bf/normal/hunger-cues/
Children and sleep. (n.d.). https://sleepfoundation.org/sleep-topics/children-and-sleep
DeJeu, E. (n.d.). Newborn baby sleep and feeding schedule. https://www.babysleepsite.com/schedules/newborn-sleep-feeding-schedule/
DeJeu, E. (n.d.). Wonder Weeks chart: How the wonder weeks affect baby and toddler sleep. https://www.babysleepsite.com/baby-sleep-patterns/wonder-weeks-chart-baby-toddler-sleep/
Newborn jaundice: Causes, symptoms, and treatment. (2017, July 27). http://americanpregnancy.org/first-year-of-life/newborn-jaundice/
Reuter, S., Moser, C., & Baack, M. (2014, October). Respiratory distress in the newborn. Pediatrics in Review, 35(10), 417–429. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4533247/
Sleep. (n.d.). https://www.healthychildren.org/english/ages-stages/baby/sleep/pages/default.aspx
Sleep duration recommendations [Fact Sheet]. (n.d.). National Sleep Foundation. https://sleepfoundation.org/sites/default/files/STREPchanges_1.png
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si t ...
- Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor
- Hipocalcemia la nou-nascut
- Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor
- Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului
- Sindromul de abstinenta al nou-nascutului
- Anemia nou-nascutului
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B
- 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului
Citeste pe aceeasi tema
- Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?
- Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal
- Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram?
- Copilul meu nu vorbeste. Cand este cazul sa apelezi la un logoped?
- Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut