Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este sistemul imunitar
SusSistemul imunitar este o retea de celule si proteine care se gasesc in corpul uman. Sistemul imunitar lupta impotriva germenilor care provoaca infectii. Germeni precum bacteriile si virusii sunt uneori descrisi ca straini. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu apartin corpului nostru. Germenii pot face copilul sa se imbolnaveasca.
Cuprins articol
Cum actioneaza
SusDaca bacteriile, un virus sau ceva strain intra in corpul tau, sistemul imunitar incepe sa actioneze rapid.
Celulele albe observa ca ceva strain a intrat in corpul tau. Globulele albe produc proteine speciale numite „anticorpi” si, de asemenea, pornesc alte parti ale sistemului imunitar. Acesta se numeste „raspuns imun” si lupta impotriva infectiei.
Dupa producerea anticorpilor, sistemul imunitar isi poate „aminti” germenul sau virusul. Acest lucru ajuta organismul sa lupte mai usor cu germenii data viitoare. Aceasta memorie se numeste „imunitate”.
Sistemul imunitar al copiilor
SusSistemul imunitar al bebelusului nu este pe deplin dezvoltat atunci cand se naste. Devine mai puternica pe masura ce copilul creste. Sistemul imunitar functioneaza de-a lungul vietii lupta impotriva germenilor care pot provoca boli.
Dupa nastere, bebelusului ii trec mai multi anticorpi din colostru si in laptele matern.
Cum sa intariti sistemul imunitar al copilului
SusImunitatea pe care o primeste copilul tau de la mama sa la nastere nu dureaza mult. Va disparea treptat dupa cateva saptamani sau luni.
Bebelusii isi fac proprii anticorpi. De fiecare data cand se infecteaza cu un virus sau alt germen, sistemul lor imunitar incepe sa functioneze. Ei produc noi anticorpi care ii vor proteja acum si in viitor.
Factori ce pot influenta
SusAtunci cand sistemul imunitar al copilului nu functioneaza asa cum ar trebui, se numeste o tulburare a sistemului imunitar sau imunodeficienta.
Copilul dvs. poate:
• Sa se nasca cu un sistem imunitar slab. Aceasta se numeste deficienta imunitara primara.
• Sa dezvolte o boala care ii slabeste sistemul imunitar. Aceasta se numeste deficienta imunitara dobandita.
• Sa aiba un sistem imunitar prea activ.
• Sa aiba un sistem imunitar care se intoarce impotriva lui, provocand afectiuni numite boli autoimune.
Tipologie
SusDaca copilul dumneavoastra are un sistem imunitar slabit, acesta poate fi mai susceptibil la infectii sau boli nedorite.
Unele tulburari comune ale imunodeficientei la copii includ:
• Deficiente imune temporare dobandite. Sistemul imunitar al copilului poate fi slabit temporar de anumite medicamente, cum ar fi chimioterapia sau alte medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, sau medicamente pentru prevenirea respingerii organelor dupa transplant.
De asemenea, infectiile precum virusul gripal, mononucleoza (mono) si rujeola pot slabi sistemul imunitar pentru o scurta perioada de timp.
• Imunodeficienta combinata severa. Aceasta deficienta imunitara primara care este prezenta la nastere ii pune pe copii in pericol constant de infectii cu bacterii, virusi si ciuperci.
• Sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). Virusul imunodeficientei umane (HIV), care provoaca SIDA, este o infectie virala dobandita care distruge celulele albe importante din sange si slabeste sistemul imunitar.
Persoanele cu HIV/SIDA se pot imbolnavi grav de infectii pe care majoritatea oamenilor le pot lupta.
Tratament si preventie
SusPentru un copil, dezvoltarea unui sistem imunitar matur este cruciala pentru o sanatate buna in toate etapele vietii. Deci, cum putem creste aceasta abilitate si imbunatati sistemul imunitar natural? Prin:
Alimentatie
Sugarii cu varsta mai mica de un an se bazeaza pe laptele matern pentru anticorpii lor. Va recomandam sa alaptati cat mai mult posibil – cel putin pana la varsta de douasprezece luni – si exclusiv cel putin primele sase luni.
Pana la sapte sau opt luni, trebuie sa oferim bebelusilor o varietate de alimente din diferite grupuri de alimente. Proteinele, grasimile, carbohidratii si chiar mineralele si vitaminele din alimentele solide sunt foarte importante in imbunatatirea sanatatii sistemului imunitar.
Multi parinti le dau copiilor in mod obisnuit multivitamine si suplimente minerale fara a solicita sfatul medicului. Aceasta nu este o practica buna, deoarece cu unele vitamine, o supradoza este toxica. Vitaminele solubile in ulei precum vitaminele A, K si E pot fi foarte periculoase, provocand convulsii, greata si varsaturi.
Vitamina D este o exceptie. In mod normal, bebelusii isi produc propria vitamina D ca raspuns la lumina directa a soarelui, dar deoarece expunerea la radiatiile ultraviolete in lumina soarelui este riscanta, este mai bine sa suplimentati dieta cu o picatura cu 400 de unitati internationale de vitamina D pe zi.
In timp ce o alimentatie buna intareste sistemul imunitar, supraalimentarea poate duce la diabet. Obezitatea si refluxul gastro-esofagian sunt, de asemenea, consecinte potentiale ale supraalimentarii la sugar.
Calitatea somnului
Un somn bun este foarte important in hranirea sistemului imunitar in curs de dezvoltare, asa ca un copil ar trebui sa aiba un mediu care sa fie propice pentru calitatea somnului.
Un nou-nascut ar trebui sa doarma 18 ore pe zi, iar un copil mic 12-13 ore pe zi. Un prescolar ar trebui sa doarma 10 ore pe zi.
Este important sa nu deranjati copilul care doarme; care este un alt motiv pentru a evita hranirea cu biberonul copiilor, deoarece multi parinti isi trezesc bebelusii pentru a se hrani, compromitandu-le sistemul imunitar in curs de dezvoltare.
Igiena
Cel mai important este sa te speli pe maini inainte de a pregati mesele sau dupa ce mergi la toaleta. Sistemul imunitar include pielea si uleiul acesteia, asa ca spalarea mainilor ajuta la reducerea raspandirii agentilor patogeni.
Sugarii foarte mici ar trebui sa evite contactul cu persoanele bolnave si sa nu fie expusi fumatului in casa, substantelor chimice (alegeti alimente organice acolo unde este posibil) si poluantilor din aer.
Vaccinare
Este foarte important sa respectati schema de vaccinare. Programul este atent planificat pentru a tine cont de dezvoltarea sistemului imunitar. Daca vaccinam prea devreme, copilul are capacitatea insuficienta de a produce anticorpi. Daca este prea tarziu, atunci riscul ca un copil sa fie infectat fara protectia imunitatii devine mai mare.
Prin respectarea corecta a sistemului standard de vaccinare, ii oferi copilului cele mai bune sanse de a dezvolta o imunitate robusta si sanatoasa, care va servi drept protectie pe tot parcursul vietii impotriva infectiilor.
Concluzii
SusCand functioneaza corect, sistemul imunitar poate identifica o varietate de amenintari, inclusiv virusi, bacterii si paraziti. Copiii al caror sistem imunitar nu are puterea de a lupta sunt mai predispusi sa faca atat infectii recurente, cat si infectii care pun viata in pericol.
Pentru un copil, dezvoltarea unui sistem imunitar matur este cruciala pentru o sanatate buna in toate etapele vietii.
Bibliografie
https://www.vietnammedicalpractice.com/hcmc/en/news/immunity-children
https://www.nhs.uk/common-health-questions/childrens-health/how-long-do-babies-carry-their-mothers-immunity
https://www.choc.org/health-topics/kids-immune-system/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua di ...
- Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii
- Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor Omega 3 din uleiul de peste
- Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta?
- Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
- Lipsa somnului si cresterea in greutate
- Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
- Imunodeficienta comuna variabila
- Imunodeficienta severa combinata