Sfaturi pentru ca bebelusul sa doarma linistit!
Generalitati
SusCand vine vorba despre cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusilor somnul este la fel de important ca alimentele si lichidele consumate sau ca siguranta pe care parintele o ofera micutului. Din nefericire, micutii sunt victimele programului incarcat al parintilor, lucru care de multe ori le interzice copiilor activitatile corespunzatoare varstei.
Va prezentam cateva sfaturi care il pot ajuta pe micut sa doarma mult mai bine si atat cat are nevoie.
1. Se stabileste o ora la care micutul trebuie sa adoarma in fiecare seara. Similar, se stabileste o ora la care micutul trebuie sa se trezeaza. Aceste vor fi respectate cu sfintenie de catre parinti.
Important! La sfarsitul saptamanii ora de trezire si de culcare nu trebuie sa varieze cu mai mult de 1 ora, 1 ora si 30 minute, fata de programul normal.
2. Crearea unei rutine relaxante inainte de culcare, cum ar fi o baie calda, urmata de masaj si citirea unei povesti.
3. Copilul nu trebuie sa primeasca alimente sau bauturi cu cafeina cu mai putin de 6 ore inainte de ora de culcare.
4. Copilul nu trebuie sa serveasca mese consistente inainte de culcare.
5. Dupa cina este indicat ca bebesulul sa fie intretinut cu o activitate relaxanta care sa il tina treaza pana aproape de ora de culcare.
6. In timpul in care copilul doarme nu ar trebuie sa functioneze televizorul, radioul, aspiratorul etc.
7. Inainte ca micutul sa fie culcat, parintele trebuie sa se asigure ca in dormitor este intuneric iar temperatura este potrivita.
8. Copilul trebuie pus in pat atunci cand pare a fi foarte obosit, dar este inca treaz. Totodata, trebuie sa evitati ca micutul sa adoarma langa dvs.
Somn linistit si in vacanta!
SusToata lumea merge pe ideea ca somnul bebelusilor este perturbat atunci cand este schimbat mediu, locatia. Dupa o lunga calatorie cu avionul, trenul sau masina intreaga familie se simte epuizata si nimeni nu si-ar dori sa stea treaz fiindca bebelusul nu reuseste sa adoarma.
Va prezentam cateva sfaturi pentru ca micutul tau sa isi gaseasca linistea oriunde v-ati afla!
1. Timp de o saptamana inainte de a pleca in vacanta este indicat ca copilul sa fie adormit in alte locuri: o seara intr-o alta camera, apoi la bunici, la un vecin etc. insa la aceeasi ora.
2. Copilul ar trebuie obisnuit sa isi aleaga un "partener" de somn, un animalut de plus, o papusa etc., insa, acest "partener" trebuie schimbat din cand in cand, tocmai pentru ca micutul sa nu se ataseze profund de el.
3. Copilul trebuie obisnuit cu zgomotele cotidiene, cum ar fi cele emise de: aerul contitionat, eventai, radio, televizor sau masina. Astfel, acesta nu se va trezi de fiecare daca cand aude un zgomot in camera alaturata.
4. In vacanta, ca si acasa, programul de culcare-trezire trebuie respectat, si daca se poate programul de vacanta trebuie sa coincida cu cel de acasa.
Rutina somnului
SusTulburarile de somn sunt una din principalele nemultumiri ale parintilor. Un studiu efectuat recent arata ca 76% dintre parinti au marturisit ca ar dori sa schimbe anumite aspecte legate de obiceiurile somnului bebelusului. De asemenea, aproximativ 25% dintre bebelusi intampina probleme la adormire sau nu doarme intreaga noapte. Din acest motiv, parintii trebuie sa stabileasca inainte de culcare o rutina numita rutina somnului.
3 pasi pentru a stabili rutina somnului
Cercetatorii Johnson@Johnson in colaborare cu medicii pediatri experti in somnul bebelusului au dezvoltat urmatorii pasi:
Pasul 1 - Imbaierea
Se umple cadita cu apa calda pana la nivelul adecvat si se verifica temperatura apei. Adaugati in apa calda gel de baie pentru copii cu levantica si musetel, deoarece aromele de levantica si musetel au un efect calmant si ii ajuta pe cei mici sa aiba un somn linistit si odihnitor. Amestecati apa cu spumantul de baie pentru uniformizare si pentru a va asigura ca nu exista puncte in care apa este inca fierbinte. Curatati cu blandete pielea bebelusului fie cu un prosop moale, fie doar cu ajutorul mainilor. Dupa spalare, pielea bebelusului se clateste de spuma si se sterge delicat prin tamponare.
Pasul 2 – Masajul
Inainte ca micutul sa fie imbracat de culcare, este recomandat ca pielea acestuia sa fie delicat masata cu lotiune care contine arome de levantica si musetel. Potrivit studiilor, beneficiile masajului pentru sanatatea bebelusului sunt semnificative si este un moment ideal pentru a realiza o legatura cu copilul.
Pasul 3 – Drumul catre un somn linistit
Dupa imbaiere si masaj, bucurati-va impreuna de momentele de liniste si ajuta-l sa se calmeze citindu-i, cantand incet sau hranindu-l. Totodata, trebuie evitate jocurile energice care pot da o stare de agitatie bebelusului. Inainte de culcare micutul trebuie sa fie somnoros dar totusi treaz, acest lucru il va ajuta pe bebelus sa se linisteasca singur, astfel, daca se trezeste in timpul noptii ii va fi mai usor sa adoarma de unul singur.
Potrivit studiilor, folosirea produselor Johnson's baby in ritualul pentru un somn linistit imbunatateste semnificativ somnul bebelusului in timpul noptii si il ajuta sa adoarma mai usor. Specialistii Johnson&Johnson recomanda servetele umede, gelus de dus si lotiunea de baie Johnson's baby.
Servetelele umede contin o lotiune cu formula speciala care curata si hidrateaza pielea in acelasi timp. Sunt atat de blande incat pot fi folosite atat pentru fata cat si pentru corp. Pentru curatarea pielii este recomandat gelul de dus Johnson's baby Bedtime, un gel de curatare delicat cu emolienti hidratanti pentru baita de seara a bebelusului. Cu ajutorul aromelor naturale, acest gel transforma baita intr-o experienta relaxanta, minunate pentru dvs. si bebelus. Pentru partile sensibile ale corpului, Johnson&Johnoson a creat lotiunea ge corp Johnson's baby Bedtime perfecta pentru hidratarea pielii dupa baita sau pentru masajul bebelusului tau, in timpul rutinei somnului. Aceasta lasa pielea bebelusului fina si catifelata la atingere.
Astfel, in medie:
- Bebelusii adorm cu 37% mai repede;
- Se trezesc noaptea de 38% mai putine ori;
- O scadere de 49% din timpul total petrecut treaz in timpul noptii;
- O crestere de 23% in continuitatea somnului bebelusului;
- O crestere de 8% a timpului total pe care si-l petrece dormind.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Dezvoltarea simturilor bebelusului in burtica
- Forma capului la bebelusi: ce este normal?
- Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor
- Cele mai bune biberoane pentru bebelusi
- Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
- Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor
- Ce este de facut cand temperatura bebelusului e scazuta
- Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului
- Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor