Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sedentarismul in randul copiilor

Actualizat la data de: 21 Februarie 2014

Generalitati

Sus
Sedentarismul in randul copiilor

Sedentarismul in randul copiilor reprezinta un factor major de risc in dezvoltarea bolilor coronariene, obezitatii, hipertensiunii arteriale sau diabetului.

Exercitiul fizic in copilarie aduce beneficii fizice, psihologice si sociale extrem de importante in dezvoltarea si maturizarea viitorilor adulti.

Societatea Americana de Sanatate Cardiaca recomanda parintilor sa isi obisnuiasca adolescentii si copiii cu un program zilnic de minimum 60 de minute de miscare moderata, astfel incat sa evite riscurile aduse de sedentarism la varste fragede.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Riscurile sedentarismului la copii
  3. Beneficiile miscarii fizice in randul copiilor
  4. Combaterea sedentarismului in randul copiilor
  5. Citeste pe aceeasi tema

Riscurile sedentarismului la copii

Sus

Un studiu realizat in anul 2011 de catre cercetatorii australieni pe un esantion de 1492 de copii de la 34 de scoli generale din Sydney demonstreaza ca sedentarismul a devenit un adevarat flagel in randul celor mici si ca predispune nu doar la probleme de greutate, ci si la o serie intreaga de boli.

Astfel, cercetarea amintita a scos la iveala faptul ca inca de la varsta de 6 ani, copiii sedentari (cei care petrec zilnic ore in sir in fata computerului si televizorului) prezinta primele semne care indica susceptibilitatea la boli cardiace si hipertensiune arteriala. Oamenii de stiinta au observat ca, pentru fiecare ora in plus de inactivitate pe zi, riscul copiilor de a avea probleme cu presiunea arteriala creste cu 10%.

Copiii care nu fac miscare in mod regulat sufera de subtierea arterelor, se mai precizeaza in studiu, ceea ce inseamna ca sunt predispusi tulburarilor cardiovasculare. Prin comparatie, copiii si adolescentii care fac miscare in aer liber cel putin o ora pe zi prezinta artere mai largi, comparativ cu copiii sedentari. Microcirculatia deficitara din copilarie duce la cresterea riscului de a dezvolta boli cardiace la varsta adulta.

Un alt studiu publicat in lucrarea de specialitate Jurnalul de Pediatrie aduce in atentia publicului o alta statistica ingrijoratoare in intreaga lume, o treime din copii isi petrec timpul cu activitati recreative sedentare (jucandu-se pe computer sau uitandu-se la televizor), nicidecum in aer liber, facand sport. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 70.000 de adolescenti si copii din 34 de tari din Europa, Asia, Orientul Mijlociu si America de Nord.

Oamenii de stiinta spun ca un copil sedentar este acela care

- petrece mai putin de 1 ora pe zi facand miscare;
- petrece 3 sau mai multe ore in fata televizorului, computerului sau telefonului mobil;

In afara de problemele de greutate asociate cu sedentarismul in randul copiilor, exista si alte probleme de sanatate care pot sa apara din pricina nivelului redus de activitate fizica in copilarie insomnia, depresia, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare si ale sistemului osos.

Beneficiile miscarii fizice in randul copiilor

Sus

Medicii spun ca miscarea fizica este extrem de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, cresterea longevitatii si prevenirea bolilor circulatorii si cardiace mai tarziu in viata. Copiii inactivi vor deveni, in cele mai multe cazuri, adulti inactivi. Activitatea fizica ajuta la

- controlul greutatii corporale;
- reducerea presiunii arteriale;
- cresterea nivelului de colesterol bun HDL;
- reducerea riscului de diabet si de dezvoltare a unor tipuri de cancer;
- imbunatatirea starii generale de bine;
- cresterea increderii in fortele proprii;
- cresterea stimei de sine;
- dezvoltarea abilitatilor sociale, datorita imaginii pozitive asupra sinelui;
- dezvoltarea de tesut musculo-scheletic sanatos (oase, muschi si articulatii);
- dezvoltarea unui sistem cardiovascular sanatos (inima si plamani);
- imbunatatirea controlului neuromuscular (coordonarea corpului);

Totodata, activitatea fizica este asociata si cu o serie de beneficii psihologice la varste tinere, participand la dezvoltarea de mecanisme sanatoase in controlul simptomelor de anxietate si depresie.

Mai mult decat atat, participarea la activitati fizice asista dezvoltarea sociala a copiilor si adolescentilor, oferind oportunitati excelente de libera exprimare, intarire a increderii in sine si stimulare a interactiunii sociale si a integrarii in grupuri.

Totodata, studiile de specialitate au observat ca tinerii care duc un stil de viata activ sunt mai predispusi adoptarii de obiceiuri sanatoase (precum evitarea fumatului, a consumului de alcool etc.) si obtinerii unor rezultate mai bune la scoala.

Combaterea sedentarismului in randul copiilor

Sus

Expertii spun ca toti copiii mai mari de doi ani trebuie sa fie incurajati sa participe la activitati fizice placute, care implica depunerea unui efort moderat.

In cazul in care un copil nu poate fi activ continuu 60 de minute pe zi, macar 5 zile pe saptamana, parintii ar trebui sa organizeze cate doua sesiuni de 30 de minute de sport pe zi sau cate patru sesiuni de 15 minute de miscare sub forme potrivite dezvoltarii fizice si emotionale ale celor mici.

Pentru imbunatatirea functiei cardiorespiratorii a organismului si dezvoltarea musculara si osoasa, precum si pentru stimularea metabolismului copiilor, este nevoie de minimum o ora de exercitii de tip aerobic pe zi (pentru copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani), combinate cu exercitii de forta. Miscarea fizica poate lua diverse forme, de la jocurile sportive si alergat, pana la saritul coardei sau efectuarea de sarcini domestice.

In cazul copiilor si adolescentilor obisnuiti cu un stil de viata sedentar, se recomanda cresterea progresiva a nivelului de activitate fizica. Specialistii spun ca primele sesiuni de miscare trebuie sa fie scurte si mai putin intense, ca apoi sa se creasca progresiv durata, frecventa si intensitatea efortului.

De asemenea, in cazul copiilor sedentari, orice tip sau cantitate de miscare va fi benefica, chiar si cea care nu atinge nivelul recomandat de specialisti. La fel de important in procesul combaterii sedentarismului in randul copiilor este modul de viata al familiei din care acestia fac parte. Exemplul parental este cel urmat intotdeauna de cei mici, iar acest lucru inseamna ca parintii activi, care evita sedentarismul, vor creste intotdeauna urmasi la fel de dornici sa faca miscare.


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate