Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Mucus in scaunul copilului
SusO cantitate mica de mucus in scaunul copilului cel mai probabil nu constituie un motiv de ingrijorare daca nu exista si alte simptome. Insa, cantitati mari de mucus ce apar in mai multe scaune consecutive sau care sunt acompaniate de semne de diaree pot indica fie o alergie, o infectie a tractului gastrointestinal, sau o cu totul alta problema.
Intestinele secreta in mod normal mucus ce captuseste tractul intestinal, ajuta la digestie si la mobilizarea scaunului. Uneori, o parte din acest mucus apare in scaun. O cantitate mica de mucus intr-un scutec sau doua, mai ales daca nu exista alte simptome, nu reprezinta de obicei un semn de boala.
Cateodata mucusul apare in cantitati mari, sau pe parcursul a catorva zile. In acest caz este mai probabil sa existe o cauza declansatoare.
Cuprins articol
Cauzele aparitiei mucusului in scaunul copiilor
SusDiareea
La un bebelus cu diaree, scaunele moi pot contine mucus. Totusi, este comun ca la bebelusii care sunt alaptati la san sa apara scaune moi, asadar este dificil sa facem diferenta intre un scaun normal si diaree.
Cateva semne ale diareei sunt reprezentate de un tract intestinal mai activ decat de obicei, semne de durere sau de suferinta manifestata prin plans, miscari neobisnuite, iar o scadere a numarului de urinari sau a greutatii scutecelor ude poate semnala deshidratare.
Infectiile cauzate de o bacterie sau de un virus, schimbari ale alimentatiei, si alte probleme pot cauza diaree. Diareea se opreste de obicei singura. Asigurati-va ca bebelusul bea destula apa sau lichide pentru a evita deshidratarea. Cei care au grija de bebelusii care se hranesc doar cu lapte de la san trebuie sa se asigure ca mesele sunt frecvente.
La bebelusii mai mici de 3 luni, diareea prelungita sau severa poate determina rapid deshidratare. Diareea severa poate fi chiar fatala.
Apelati la un doctor daca bebelusul prezinta semne de deshidratare, daca diareea persista mai mult de 1-2 zile, sau daca diareea este foarte severa.
Alergiile si schimbarile de alimentatie
Alergiile si sensibilitatea la anumite alimente pot cauza diaree, sau pot duce la aparitia mucusului in scaunul bebelusului. La bebelusii alaptati la san, o schimbare brusca in alimentatia mamei poate fi cauza acestor simptome. Sensibilitatea la fier, soia, sau alte ingrediente din laptele praf pot de asemenea sa aiba un rol.
La bebelusii mai mari care mananca mancare solida, anumite mancaruri pot cauza diaree. Acesta ar putea fi un semnal precoce al sensibilitatii la alimentele respective, desi este normal sa apara o schimbare a culorii sau a consistentei scaunului pe masura ce ii sunt introduse in dieta alimente noi. De aceea este foarte important ca intre un aliment nou introdus si urmatorul sa existe o pauza de 3 zile in care corpul bebelusului sa aiba timp sa reactioneze.
Uneori, o schimbare brusca in dieta bebelusului, cum ar fi schimbarea laptelui praf, poate provoca diaree pentru cateva zile. Vorbiti cu un medic pediatru despre felul in care puteti administra schimbarile alimentare pentru a minimaliza riscul de aparitie al diareei si al durerii de stomac.
Schimbari in alaptarea la san
Schimbari ale felului in care bebelusul este alaptat pot afecta textura scaunului acestuia. De exemplu, unii bebelusi care sunt hraniti pentru perioade scurte de timp inainte de a schimba sanul la care sunt alaptati vor avea scaun de culoare verzuie.
Daca bebelusul este alaptat la san, scaunul lui va parea sa contina mucus. Acest lucru se poate intampla cand bebelusul primeste mai mult colostru decat lapte matur. Colostrul este laptele din prima parte a hranirii, si poate fi mai dulce si mai lichid, in timp ce laptele matur apare la sfarsit.
Hranirea la ambii sani pentru o perioada mai lunga de timp poate fi benefica.
Sangerare
Un bebelus poate avea sange si mucus in scaun. Daca scaunul este foarte tare, aceasta ar putea insemna ca este constipat. Sangele si mucusul pot proveni din fisuri mici la nivelul anusului. Asigurati-va ca bebelusul bea destule lichide.
Sunati doctorul daca sangerarea este mare (mai mult decat cateva striuri in scaun), daca sangerarea dispare si apoi reapare dupa cateva zile, daca bebelusul are diaree cu sange, cu sau fara mucus.
Daca bebelusul elimina prin scaun doar sange si mucus, sau daca are foarte mult sange in scaun si este nelinistit, mergeti la camera de garda.
Disfunctii ale organelor si alte cauze serioase de ingrijorare
Rareori, mucusul din scaunul bebelusului poate semnala o problema serioasa.
Daca scaunul pare foarte gras si neobisnuit de mare sau cu un miros foarte neplacut, problema ar putea fi steatoreea (scaun cu prea multa grasime).
Exista numeroase cauze ale steatoreei, cum ar fi:
Disfunctii ale ficatului. Un bebelus cu astfel de probleme poate avea pielea si ochii ingalbeniti, si urina inchisa la culoare sau urinare cu frecventa redusa. In cazuri rare, scaunul bebelusului poate fi palid sau alb.
Disfunctii ale pancreasului. Cand pancreasul nu functioneaza corect, organismul nu poate absorbi sau digera normal grasimile. Scaunul poate fi de asemenea palid sau alb.
Boli de malabsorbtie. Unele boli pot face dificila digerarea grasimilor. La bebelusii care au inceput sa manance mancare solida, boala celiaca sau fibroza chistica pot constitui un factor.
Cand mergem la medic?
SusDaca exista doar o cantitate mica de mucus in scaun, este de obicei bine sa asteptam si sa vedem daca dispare.
Trebuie insa sa mergem la medic daca bebelusul are mult mucus in scaun, daca are alte simptome precum diaree, febra, sau dureri, daca a fost nascut prematur sau are sub 3 luni de viata, sau daca are un sistem imunitar slabit din cauza unei boli sau a unor medicamente.
Trebuie sa ducem bebelusul la camera de urgenta daca exista cantitati mari de sange in scaun, daca scaunul este alb iar bebelusul pare bolnav, daca prezinta semne de deshidratare precum buze uscate, ochi infundati, sau urinari cu frecventa scazuta, sau daca nu mai mananca.
Alte tipuri de scaune
SusMeconiu. Acest scaun este negru sau inchis la culoare, lipicios, pe care bebelusul il elimina dupa nastere. Vorbiti cu un doctor daca acesta apare pentru mai mult de 3 zile.
Scaun normal. La bebelusi, acesta este de obicei moale si putin lichid. Bebelusii alaptati la san elimina scaun galben cu aspect granular. Scaunul sanatos poate fi de asemenea verde-maroniu sau gros si de culoarea pielii.
Scaun viu colorat. Cand bebelusul incepe sa manance solide, anumite alimente pot cauza schimbari ale culorii scaunului. Morcovii il pot colora in rosu sau portocaliu, in timp ce spanacul il poate face verde.
Scaun constipat. Acesta poate fi maro inchis, tare, cu aspect neregulat.
Scaun negru. Acesta poate semnala o sangerare a tractului digestiv superior.
Concluzii
SusMajoritatea schimbarilor ce apar in scaunele bebelusilor, si aparitia unei cantitati mici de mucus, nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare.
Un medic pediatru va poate oferi incurajare si poate ajuta la monitorizarea simptomelor bebelusului. Orice persoana care nu este sigura ca schimbarile aparute la nivelul scaunului ar putea indica o problema ar trebui sa contacteze un medic pentru indrumare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)