Sanatatea copilului: Frica de intuneric
Cercetare
SusA fost analizat cazul unei mame care are doi copii carora le este frica de intuneric. Fetita in varsta de 6 ani doarme cu o patura pentru a-si depasi temerile, iar baietelul de 4 ani insista sa doarma cu o veioza aprinsa.
Mama nu stie cu certitudine cand si de ce copiii ei au dezvoltat frica de intuneric, dar este ferm convinsa ca anxietatea copiilor creste odata cu stingerea luminii.
Aceasta sustine ca nu stie exact care sunt fricile copilului si de ce acestora le este frica de intuneric, dar stie ca aceasta teama este cat se poate de reala.
Milioane de copii sunt convinsi ca exista ceva in intuneric care sta la panda, gata sa ii inhate. Expertii ne spun de unde apare frica de intuneric, de ce pare atat de palpabila si reala la varsta copilariei precum si ce anume pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa se opuna anxietatii.
Cuprins articol
Primele temeri
SusExpertii spun ca unele persoane se asteapta ca micutii sa nu aiba temeri, dar in pofida acestui fapt, copiii experimenteaza in mod frecvent aceste senzatii. Frica este un aspect normal al vietii in cazul nostru al tuturor, incluzandu-i aici si pe cei mici. Apare odata cu incercatul unui lucru nou, neexperimentat anterior, a ceva necunoscut.
In cazul copiilor, acest lucru se intampla aproape in fiecare zi, astfel incat frica are multe ocazii de a-si arata coltii, mai ales noaptea.
„Frica de intuneric tinde sa se dezvolte in jurul varstei la care copiii sunt indeajuns de mari incat sa aiba capacitatea de a-si imagina”, spun expertii.
In mod obisnuit, frica de intuneric apare la copiii de 2-3 ani, cand sunt indeajuns de mari incat sa isi poata imagina diverse lucruri, dar insuficient de mari cat sa distinga intre fantezie si realitate.
Acest lucru poate transforma necunoscutul intr-o sursa de frica. Adaugand la toate acestea si faptul ca micutii nu au multe preocupari care sa-i distraga, o simpla umbra intr-un colt al camerei poate deveni cu usurinta in imaginatia acestora un monstru cu trei capete!
Specialistii spun ca exista putine surse de distragere a atentiei unui copil in timpul noptii, astfel incat imaginatia poate lua amploare si, ca urmare, un copil care nu pare sa aiba probleme pe timpul zilei devine mai vulnerabil noaptea.
De unde vine frica de intuneric
SusTotusi, ce anume cauzeaza frica de intuneric?
Televizorul este unul dintre principalii factori care duc la aparitia fricii de intuneric, considera expertii. Acestia mai spun si ca parintii nu realizeaza cat de mult sunt afectati copiii de privitul la televizor.
Imaginile si suntele de la televizor sunt factori care ii pot speria pe copii, chiar daca pentru adulti acestea nu reprezinta o sursa de frica.
Specialistii spun ca majoritatea parintilor nu limiteaza accesul copiilor la TV; practic, copiii care se uita la televizor cu fratii sau surorile mai mari de varsta pot ajunge sa vizioneze programe nepotrivite pentru varsta lor frageda.
Fie ca este vorba despre o stire violenta, fie ca este un desen animat, programele de televiziune pot oferi copiilor indeajuns de multe surse pentru capacitatea lor imaginativa, care sta la baza fricii.
De asemenea, si cartile pot constitui surse de imagini care ii pot speria pe copii in timpul noptii.
Imaginile pot provoca aparitia de idei in mintea copiilor in timpul noptii; de la desene imaginand monstri la povesti cu zane si vrajitoare, copiii pot interpreta gresit imaginile, acest lucru ducand la aparitia unor temeri pe care adultii nu le au.
In mod surprinzator, un alt vinovat pentru aparitia fricii de intuneric este obisnuinta unor parinti, de altfel bine-intentionata, de a spune copiilor ca daca nu se potolesc va veni bau-bau. Desi la prima vedere aceasta practica nu pare daunatoare, ea poate constitui o sursa de frica pentru cei mici in timpul noptii.
Unii copii pot ramane cu o doza de frica de intuneric si dupa ce cresc, dar expertii spun ca frica de intuneric poate fi tratata.
Ce sa faci si ce sa nu faci?
SusCel mai bun lucru pe care il poate face un parinte pentru un copil caruia ii este frica de intuneric este sa comunice cu micutul si sa arate empatie si intelegere.
Daca aceasta comunicare are loc inca de la inceputul manifestarilor, copiii pot intelege despre ce este vorba, considera expertii.
Ei recomanda o abordare empatica, indicand parintilor sa nu le spuna copiilor ca aceasta frica este neintemeiata si copilareasca: acest lucru nu numai ca nu ajuta, dar sadeste in mintea micutilor sentimentul de vinovatie si rusinea.
Iata ce sa faci si ce sa nu faci in ceea ce priveste frica de intuneric a copilului:
1. Pastrati-va calmul
Fiti cat se poate de calmi cand comunicati cu copilul legat de frica de intuneric a acestuia. Ascultati cu atentie si asigurati-va ca nu faceti nimic care sa exacerbeze aceasta frica.
Oferiti copilului sentimentul de siguranta si invatati-l ca isi poate depasi temerile. Explicati-i copilului ce este frica si ajutati-l sa inteleaga ca frica este ceva normal.
2. Nu va enervati
Asigurati-va micutul ca frica de intuneric este normala si nu va aratati enervati de faptul ca stiti ca substratul acestei frici nu exista in realitate. Nu ii tachinati pe cei mici si nu le spuneti ca aceasta frica este o prostie. Chiar daca monstrii nu sunt reali, frica este cat se poate de palpabila pentru micuti.
3. Ajutati-va copilul
Copiii au episoade de regresie afectiva in timpul noptii, ne spun expertii. De aceea, uneori noaptea, copiii pot fi auziti strigandu-si parintii, iar acestia din urma trebuie sa fie receptivi si sa ii asigure pe micuti ca sunt acolo si au grija de ei.
4. Lasati copiii sa doarma singuri
Desi tentatia de a lasa copiii sa doarma cu parintii este mare, este indicat sa rezistati acestei tentatii. Este indicat ca micutii sa doarma singuri de la o varsta, iar desemnarea unui frate mai mare pentru a avea grija de micut in timpul noptii nu este recomandata. Aceasta responsabilitate ii revine parintelui.
5. Ajutati-va copilul sa isi descopere puterile interioare
Ajutati-l pe cel mic sa depasteasca frica de intuneric. Intrebati-va copilul cand doreste sa vina parintele sa verifice daca este totul in regula; lasati copilul sa decida singur, chiar daca alege ca aceste vizite sa aiba loc la interval de 5 minute sau de 2 ore, intrucat este important ca micutul sa se simta in siguranta.
Lasati copilul sa doarma cu jucariile cu care se simte bine; fie ca este o jucarie de plus, fie o simpla patura sau o veioza, copilul nu trebuie sa fie privat de lcururile care ii pot oferi senzatia de siguranta pe parcursul noptii.
6. Nu va lasati prinsi in jocul de-a frica de intuneric
„Nu este indicat sa va asigurati in fiecare seara ca nu este nimic sub pat, deoarece acest lucru ofera credibilitate fricii de intuneric si nu le spuneti micutilor ca daca vor fi cuminti monstrii vor disparea”, ne sfatuiesc expertii.
7. Creati o ambianta placuta inainte de somn
Nu este indicat ca micutul sa stea la televizor inainte de culcare, in schimb este recomandat sa petreceti putin timp cu copilul inainte de culcare.
8. Nu ignorati o problema mai mare
Stresul emotional, cum este cazul celui aparut in timpul unui divort al parintilor, moartea unui animal de companie sau nasterea unui alt copil pot creste riscul de aparitie a anxietatii.
Uneori, aceasta anxietate poate surveni in timpul noptii sub forma fricii de intuneric. Asadar, daca astfel de evenimente au avut loc este indicat sa comunicati cu medicul pediatru pentru a afla daca este cazul unei consilieri psihologice.
9. Apelati la ajutor specializat atunci cand este cazul
Cu ajutorul unor parinti intelegatori, marea majoritate a copiilor isi depasesc frica de intuneric. Daca totusi aceasta frica persista, expertii sunt de parere ca trebuie apelat la sfatul medicului pediatru, care poate decide daca este sau nu indicata consilierea psihologica a copilului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Copilul tau are probleme cu somnul?
- Fobie sau esec scolar?
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Ce este atichifobia si cum poate fi gestionata teama de esec?
- Implicatiile stresului in viata cotidiana
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Remediile florale Bach
- Fobiile - de ce va este frica?
- Sindromul Meniere si frica de inaltime