Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Salvati Copiii va deschide, in primavara, doua centre pentru copiii cu probleme de sanatate mintala

Publicat la data de: 24 Februarie 2009

Salvati Copiii Romania va deschide doua centre specializate pentru copii cu probleme de sanatate mintala si tulburari anxioase, care vor functiona in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", incepand cu primavara acestui an, informeaza reprezentantii organizatiei.

Salvati Copiii va implementa anul acesta in Bucuresti proiectele "Centrul comunitar de sanatate mintala" si "Centrul specializat pentru copii si adolescenti cu tulburari anxioase", finantate prin fonduri Phare.

Primul proiect urmareste sa dezvolte si sa promoveze servicii comunitare de sanatate mintala destinate copiilor cu varsta de pana la sase ani, sa contribuie la imbunatatirea competentelor profesionistilor din sistemele de sanatate si educatie si sa ofere servicii de interventie psihosociala in cazul copiilor cu probleme de sanatate mintala.

Proiectul "Centrul specializat pentru copii si adolescenti cu tulburari anxioase" urmareste sa dezvolte si sa promoveze servicii comunitare de sanatate mintala pentru copii si adolescenti cu tulburari de anxietate si sa imbunatateasca abilitatile profesionistilor din domeniul sanatatii mintale in vederea furnizarii de servicii si programe de interventie psiho-sociala in cazul copiilor si adolescentilor cu tulburari de anxietate.

Pentru inceput, beneficiari ai acestor servicii vor fi aproximativ 40 de copii cu varsta de pana la sase ani si familiile acestora. in plus, 64 de profesionisti din Bucuresti - psihologi educationali, educatori, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenti sociali, medici de familie si medici pediatri - vor fi formati in identificarea si interventia psihosociala in cazul copiilor cu varsta de pana la 6-7 ani, cu risc sau cu probleme de sanatate mintala.

In lipsa unor studii epidemiologice nationale, datele referitoare la sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor din Romania sunt obtinute prin raportari estimative la datele europene si internationale furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, la nivel european, 13% dintre copiii de varsta prescolara si scolara prezinta o forma a tulburarilor de anxietate, care provoaca consecinte negative asupra performantei scolare, a sanatatii emotionale si a calitatii relatiilor cu cei din jur.

Factorii de risc prezenti la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 7 ani, precum conflict in familie, probleme de sanatate ale parintilor, management comportamental neadecvat, au un rol major in aparitia problemelor de sanatate mintala la varsta scolara, pana la 75% din copiii prescolari cu probleme de comportament continuand sa manifeste aceste probleme si dupa varsta de sase ani.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate