Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pubertatea precoce

Actualizat la data de: 13 August 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Pubertatea precoce

Pubertatea precoce se refera la aparitia primelor semne fizice si hormonale ale dezvoltarii pubertale la o varsta mai mica decat cea normala. Aceasta conditie poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii fizice si emotionale a copilului, necesitand atentie medicala si sprijin psihologic.

De-a lungul timpului, pubertatea a fost considerata precoce la fetitele de circa 8 ani, insa in ultimii ani studiile recente arata ca tranzitia catre dezvoltarea pubertala apare la 6-8 ani in randul fetelor si la 9 ani in randul baietilor. Aceasta tendinta de scadere a varstei de debut a pubertatii a starnit ingrijorari in comunitatea medicala si stiintifica.

Pubertatea precoce poate cauza o serie intreaga de probleme, de la statura scunda la varsta adulta, pana la stresul emotional la care este supus copilul. Impactul psihologic poate fi deosebit de semnificativ, deoarece copiii afectati se pot simti diferiti de colegii lor si pot avea dificultati in gestionarea schimbarilor corporale premature.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de pubertate precoce
  3. Cauze
  4. Pubertatea precoce centrala
  5. Pubertatea precoce periferica
  6. Simptome
  7. Diagnostic
  8. Tratament
  9. Prognostic si complicatii potentiale
  10. Cercetari in curs si perspective viitoare
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de pubertate precoce

Sus

Pubertatea incepe, in mod normal, intre 8-13 ani la fete si intre 9-14 ani la baieti. Medicii diagnosticheaza pubertatea precoce cand acest proces natural debuteaza inainte de varsta minima considerata normala pentru inceputul maturizarii organismului. Pubertatea precoce apare la aproximativ 1 din 5000 de copii, fiind mai frecventa la fete decat la baieti.

Exista doua tipuri principale de pubertate precoce:

  1. Pubertatea precoce centrala: Acesta este cel mai comun tip de pubertate timpurie, procesele fiziologice prin care copilul trece fiind identice cu cele ale pubertatii normale, cu exceptia faptului ca ele apar mai devreme. Glanda pituitara incepe sa produca hormoni, numiti gonadotropine, ce au rolul de a stimula testiculele si ovarele in a produce alti hormoni - testosteron si estrogen. Acest tip de pubertate precoce este adesea idiopatic, ceea ce inseamna ca nu are o cauza identificabila.
  2. Pubertatea precoce periferica: Se mai numeste si pseudo-pubertatea precoce. In acest caz, estrogenul si testosteronul declanseaza simptomele dezvoltarii pubertale, fara ca glanda pituitara sau creierul sa fie implicati. De regula, exista o problema locala la nivelul ovarelor, testiculelor, glandelor suprarenale sau glandei tiroide. Acest tip de pubertate precoce este mai rar si adesea asociat cu conditii medicale specifice.

Cauze

Sus

Cauzele care stau la baza declansarii pubertatii la varste mici variaza in functie de tipul pubertatii precoce prin care trece copilul.

Pubertatea precoce centrala

Sus

In cazul pubertatii precoce centrale, desi adesea nu exista o cauza identificabila, în cazuri rare pot fi implicate urmatoarele:

  • O tumora cerebrala sau la nivelul coloanei vertebrale
  • Un defect cerebral prezent la nastere, precum acumularea excesiva de lichid (hidrocefalie) sau o tumora necancerioasa (hamartom)
  • Iradierea creierului sau a maduvei spinarii
  • Leziuni ale creierului sau ale maduvei spinarii
  • Sindromul McCune-Albright (cauzeaza tulburari hormonale)
  • Hiperplazia suprarenala congenitala (grup de afectiuni ereditare in care glanda suprarenala nu produce hormoni in mod corespuzator)
  • Hipotiroidismul (glanda tiroida este hipoactiva)

Pubertatea precoce periferica

Sus

In cazul pubertatii precoce periferice, mai putin frecventa decat pubertatea precoce centrala, cauza declansarii este secretia anormala de estrogen sau testosteron pe fondul unor tulburari de la nivelul ovarelor, testiculelor, glandelor suprarenale sau pituitare. Atat la fete, cat si la baieti, urmatoarele probleme pot conduce la instalarea pubertatii precoce:

  • O tumora la nivelul glandelor suprarenale sau al glandei pituitare, ce secreta estrogen sau testosteron
  • Sindromul McCune-Albright, o afectiune rara ce afecteaza pielea, oasele si echilibrul hormonal
  • Expunerea la surse externe de estrogen si testosteron (precum creme sau unguente cu hormoni sexuali)

In cazul fetelor, pubertatea precoce periferica mai poate fi asociata cu chisturile ovariene si tumorile ovariene. La baieti, aceeasi problema mai poate fi cauzata de:

  • Tumora la nivelul celulelor care produc sperma sau al celor care produc testosteronul
  • O mutatie genetica, foarte rara, numita precocitate familiala sexuala gonadotropin-independenta (este cauzata de o gena defecta, ce determina secretia de testosteron intre varsta de 1 si 4 ani)

Simptome

Sus

Simptomele pubertatii precoce pot varia in functie de sex si de tipul de pubertate precoce.

La fete, principalele semne sunt:

  • Cresterea sanilor (telarha)
  • Aparitia primei menstruatii (menarha)
  • Cresterea accelerata in inaltime
  • Aparitia parului pubian si axilar

La baieti, simptomele includ:

  • Cresterea in dimensiune a penisului si testiculelor
  • Ingrosarea vocii
  • Aparitia parului facial (de regula deasupra buzei superioare)
  • Cresterea accelerata in inaltime
  • Aparitia parului pubian si axilar

La ambele sexe, simptomele comune ale pubertatii precoce sunt:

  • Dezvoltarea corporala accelerata
  • Aparitia acneei
  • Instalarea mirosului corporal accentuat
  • Schimbari de dispozitie si comportament

Este important de mentionat ca nu toate aceste simptome trebuie sa fie prezente pentru a diagnostica pubertatea precoce. Uneori, pot aparea doar cateva semne izolate, cum ar fi dezvoltarea precoce a sanilor la fete sau cresterea testiculelor la baieti, fara alte simptome asociate.

Diagnostic

Sus

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul va urma mai multi pasi:

  1. Evaluarea istoricului medical al copilului si al familiei
  2. Efectuarea unui examen fizic amanuntit
  3. Realizarea unor teste de sange pentru a observa nivelul hormonilor in corp
  4. Radiografii ale mainilor si incheieturilor pentru a estima varsta biologica a oaselor copilului si viteza de crestere a sistemului osos

In vederea stabilirii tipului de pubertate precoce, medicul va efectua un test special, numit testul de stimulare a hormonului de eliberare a gonadotropinei (Gn-RH). In cazul copiilor cu pubertate precoce centrala, hormonul mentionat va conduce la cresterea nivelului celorlalti hormoni din organism. Daca este vorba despre pubertate precoce periferica, nu se va observa nicio modificare de acest tip.

In anumite cazuri, medicii pot recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare:

  • RMN cerebral, pentru a observa eventualele anomalii cerebrale care ar fi putut declansa pubertatea precoce centrala
  • Teste tiroidiene, in cazul in care copilul prezinta simptomele unei glande tiroide hipoactive (oboseala, sensibilitate crescuta la frig, constipatie, randament scolar scazut, piele palida etc.)
  • Ecografie pelvina la fete, pentru a evalua ovarele si uterul
  • Ecografie testiculara la baieti

Tratament

Sus

Abordarea terapeutica a pubertatii precoce depinde de cauza subiacenta si de severitatea simptomelor. Obiectivele principale ale tratamentului sunt incetinirea dezvoltarii pubertale, prevenirea maturizarii osoase premature si abordarea aspectelor psihologice asociate.

1. Tratamentul pubertatii precoce centrale:

Copiii diagnosticati cu pubertate precoce centrala, care nu sufera de o afectiune adiacenta, pot urma un tratament eficient medicamentos, numit analog de Gn-RH. Acesta consta in administrarea unei injectii lunare sau a unui implant subcutanat, menite sa incetineasca maturizarea fiziologica a copilului, pana la varsta normala de incepere a pubertatii. Incetarea tratamentului nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea normala a adolescentului.

2. Tratamentul pubertatii precoce periferice:

Daca pubertatea precoce a fost cauzata de o boala specifica, tratamentul va fi administrat in functie de aceasta. De exemplu:

  • Daca o tumora a condus la secretia timpurie de hormoni sexuali, eliminarea acesteia va fi tratamentul propriu-zis al simptomelor pubertatii precoce
  • In cazul expunerii la surse externe de hormoni, eliminarea acestor surse este esentiala

3. Suport psihologic:

Indiferent de cauza pubertatii precoce, suportul psihologic este crucial. Copiii care trec prin pubertate precoce pot experimenta stres emotional, anxietate si probleme de integrare sociala. Consilierea psihologica poate ajuta atat copilul, cat si familia sa gestioneze mai bine aceasta situatie.

4. Monitorizare continua:

Dupa diagnosticare si initierea tratamentului, este esentiala monitorizarea regulata a copilului. Aceasta include evaluari periodice ale cresterii, dezvoltarii osoase si nivelurilor hormonale.

Prognostic si complicatii potentiale

Sus

Cu un diagnostic precoce si un tratament adecvat, majoritatea copiilor cu pubertate precoce au un prognostic bun. Totusi, exista cateva complicatii potentiale care trebuie luate in considerare:

  • Statura scunda la varsta adulta: Fara tratament, copiii cu pubertate precoce pot avea o crestere initiala rapida, dar oasele lor se vor maturiza si se vor inchide mai devreme, rezultand o statura finala mai scunda decat potentialul lor genetic.
  • Probleme psihologice si sociale: Copiii pot avea dificultati in a face fata schimbarilor corporale premature si pot fi expusi la risc crescut de depresie, anxietate si probleme de comportament.
  • Risc crescut de cancer: In cazuri rare, pubertatea precoce poate fi asociata cu un risc crescut de cancer de san sau de testicule la varsta adulta.

Cercetari in curs si perspective viitoare

Sus

Domeniul pubertatii precoce ramane un subiect de interes pentru cercetatori. Studiile in curs se concentreaza pe:

  • Identificarea factorilor de mediu care pot contribui la declansarea pubertatii precoce
  • Dezvoltarea de noi metode de diagnostic si tratament, mai putin invazive si mai eficiente
  • Intelegerea mai buna a impactului pe termen lung al pubertatii precoce asupra sanatatii fizice si mentale

Concluzie

Sus

In concluzie, pubertatea precoce este o afectiune complexa care necesita o abordare multidisciplinara, implicand pediatri endocrinologi, radiologi, psihologi, psihiatri si, in unele cazuri, chirurgi.

Cu un diagnostic prompt si un tratament adecvat, majoritatea copiilor afectati pot avea o dezvoltare normala si o calitate buna a vietii. Este crucial ca parintii si medicii sa fie atenti la semnele precoce ale pubertatii si sa caute asistenta medicala la timp pentru a asigura cea mai buna ingrijire posibila pentru copil.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate