Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce sunt tulburarile de somn
SusTulburarile de somn se refera la orice modificare spre rau a calitatii sau duratei somnului si pot fi de 3 feluri: hipersomnie (se prelungeste durata somnului), insomnie sau parasomnie (comportamente neobisnuite in timpul somnului).
Insomnia se manifesta prin probleme in a adormi, treziri frecvente nocturne sau calitate scazuta a somnului. Circa 50% dintre romani dorm mai putin de 7-8h/noapte, iar 75% sufera de epuizare.
Cuprins articol
- Ce sunt tulburarile de somn
- Tulburarile de somn la copii
- De cat somn au nevoie copiii si adolescentii?
- Cum va puteti da seama ca copilul dumneavoastra nu doarme suficient?
- Cauzele insomniei la copii si adolescenti
- Cum putem trata aceste probleme de somn prin schimbarea obiceiurilor din timpul zilei?
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Tulburarile de somn la copii
SusProblemele de somn sunt frecvente in randul copiilor, mai ales cand sunt tineri. Insomnia, teroarea (pavorul) nocturna, cosmarurile, somnambulismul si enurezisul (udarea patului) pot perturba programul natural de somn al copilului dumneavoastra. Este posibil ca unii copii sa nu se simta obositi la culcare, in timp ce altii au probleme in a adormi fara ca un parinte sa fie present.
Multe probleme de somn din copilarie sunt legate de comportamentul din timpul zilei si de obiceiurile de culcare pe care le puteti lucra cu copilul dvs. pentru a le schimba. Cu putina rabdare si disciplina, va puteti ajuta copilul sa-si depaseasca dificultatile de somn, sa-l ajutati sa adoarma si sa isi mentina somnul.
De cat somn au nevoie copiii si adolescentii?
SusPentru a functiona la capacitate maxima, copiii si adolescentii au nevoie de mai mult somn decat adultii:
• sugar (4-12 luni): 12-16h somn/24h;
• un copil mic (1-2 ani): 11-14h/24h;
• un copil cu varsta intre 3-5 ani:10-13ore de somn;
• un copil cu varsta intre 6-12 ani: 9-12 ore;
• un adolescent doar 8-12 ore.
Fiind la o varsta fragila, cand majoritatea functiilor corpului lor sunt in dezvoltare, tulburarile de somn pot avea un impact major asupra sanatatii unui copil sau adolescent. Este o problema de sanatate publica ce afecteaza majoritatea elevilor de gimnaziu si liceu, iar identificarea consecintelor emotionale pe care le are aceasta este cruciala in tratamentul acesteia, intrucat calitatea scazuta a somnului este asociata cu un risc mai mare de afectare a sanatatii mintale in adolescenta.
Cum va puteti da seama ca copilul dumneavoastra nu doarme suficient?
SusSomnul sau lipsa acestuia afecteaza o mare parte din comportamentul si starea afectiva a copilului, in unele cazuri efectele lipsei acestuia asemanandu-se cu profilul celor ce sufera de ADHD (tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate). Astfel, cateva simptome ale lipsei de somn pot fi iritabilitatea, sensibilitatea emotionala exagerata, probleme de concentrare, adoarme in timpul calatoriilor cu masina, se chinuie sa ramana implicat intr-o conversatie si de multe ori pare ca se gandeste la altceva, are probleme cu adormitul sau trezirea, este somnolent.
Daca copilul dumneavoastra se trezeste des noaptea sau are probleme cu adormitul, este posibil sa sufere de insomnie, una din cele mai mari probleme de somn ale copiilor.
Cauzele insomniei la copii si adolescenti
SusPentru multi copii, dificultatile de a adormi sau de a isi mentine somnul provin din obiceiurile pe care acestia le au in timpul zilei sau din modul in care isi petrec timpul inainte de culcare. Continutul prea ridicat de zahar in alimentatia lor sau vizionarea unor desene animate chiar inainte de culcare ar putea fi suficiente pentru a perturba somnul copilului, dar aceste lucruri nu vor fi observate de copii, ci dumneavoastra va trebui sa faceti legatura intre ele.
Stresul declansat de problemele de acasa sau de la scoala este un factor important ce provine fie din hartuirea celui mic de catre colegi sau incercarea de a tine pasul cu colegii de clasa la invatatura, fie din certurile frecvente ale parintilor sau largirea familiei printr-un frate sau o sora mai mica, nevoia de a imparti dormitorul cu un frate/bunic/parinte.
O alta cauza frecventa este consumul crescut de cofeina, substanta ce se gaseste in majoritatea bauturilor racoritoare si energizantelor, astfel fiind recomandata limitarea consumului acestora de catre copil dupa pranz.
Unele medicamnete, cum ar fi cele utilizate in tratamentul ADHD sau antidepresivele pot cauza, de asemenesa, insomnii copiilor. Mai mult, probleme medicale precum apneea de somn, un nas infundat pe fond de alergii, dureri cauzate de crestere, mancarimile pielii din eczeme sau sindromul picioarelor nelinistite pot perturba somnul copilului dumneavoastra.
Cum putem trata aceste probleme de somn prin schimbarea obiceiurilor din timpul zilei?
SusAsigurati-va ca copilul isi foloseste patul doar pentru somn, mai degraba decat pentru teme, de exemplu. In caz contrar, vor asocia patul cu alte activitati, mai degraba decat cu odihna si relaxarea.
Asigurati-va ca dormitorul lor este confortabil. Majoritatea copiilor dorm cel mai bine intr-o camera usor rece. Asigurati-va ca patul copilului dvs. nu este supraincarcat cu jucarii.
Incercati sa pastrati acelasi program de somn, chiar si in weekend. Acest lucru va facilita copilului dumneavoastra sa se trezeasca si sa adoarma in mod natural. Adolescentii nu trebuie sa doarma cu mult mai mult de o ora dupa ora obisnuita de trezire in weekend. Daca o fac, acest lucru indica faptul ca nu dorm suficient in timpul saptamanii.
Aveti grija ca copilul sa nu se culce prea flamand sau plin. O gustare usoara (cum ar fi lapte cald si o banana) inainte de culcare este o idee buna. Cu toate acestea, mesele grele la o ora sau doua de la culcare pot mentine copiii treji.
Incurajati un stil de viata activ. Activitatea fizica regulata previne nelinistea pe timp de noapte, dar nu cu mai putin de trei ore inainte de culcare.
Incurajati expunerea la lumina naturala la prima ora dimineata. Deschiderea jaluzelelor va ajuta copilul sa se trezeasca si semnifica inceputul zilei.
Limitati utilizarea dispozitivelor electronice. Lumina albastra emisa de televizor, telefoane, tablete si jocuri video poate perturba ciclul de somn / trezire al corpului si ingreuneaza somnul. Opriti aceste dispozitive cu cel putin o ora inainte de culcare si depozitati-le in afara dormitorului copilului in timpul orelor de somn.
Petreceti timp de calitate impreuna. Unii copii vor sa ramana treji pana mai tarziu, deoarece doresc mai multa atentie de la parinti. Chiar si simpla intrebare a copiilor despre prietenii sau interesele lor poate functiona.
Folositi o lumina de noapte pentru a oferi copilului dumneavoastra o siguranta suplimentara in pat, cat timp cat nu este suficient de luminoasa pentru a-i deranja somnul.
Lasati copilul sa aiba un obiect reconfortant cu el noaptea, cum ar fi o jucarie sau o patura speciala. A avea un animal de companie in camera cu ei poate, de asemenea, ajuta la calmarea temerilor, cat timp cat nu le perturba somnul.
Ajutati-va copilul sa-si exploreze temerile legate de culcare in timpul zilei. Puneti-i sa verifice sub pat pentru a vedea ca nu este nimic acolo, de exemplu.
Evitati cartile, filmele sau emisiunile TV infricosatoare, chiar si in timpul zilei. Acestea vor alimenta excesiv si negativ imaginatia copilului dumneavoastra.
Incurajati-vacopilul sa ramana in pat, chiar daca se trezeste noaptea. Va doriti ca copilul dumneavoastra sa afle ca patul lor este un loc sigur, deci este mai bine sa stati cu el in timp ce se intoarce la culcare.
Nu incercati sa treziti un somnambul, deoarece acest lucru i-ar putea speria. In schimb, indrumati-i usor inapoi in patul lor. Asigurati-va ca ferestrele si usile sunt blocate. Indepartati obiectele ascutite din jurul patului si indepartati orice dezordine sau jucarii de care ar putea sa se impiedice noaptea. Daca copilul dumneavoastra imparte o camera cu un frate, nu-l lasati sa doarma in patul de sus al unui pat supraetajat.
Evitati multe lichide inainte de culcare. Amintiti-i copilului sa foloseasca baia inainte de culcare.
Concluzii
SusIn majoritatea cazurilor, aceste tulburari ale somnului se pot trata fara interventia personalului medical. Daca totusi nu observati nicio schimbare in bine, este recomandat sa discutati cu medicul de familie, un pediatru, un psiholog sau cu un psihiatru de copii si adolescenti in legatura cu tulburarile de somn ale copilului dumneavoastra.
Bibliografie:
https://www.helpguide.org/articles/sleep/childhood-insomnia-and-sleep-problems.htm
https://www.uptodate.com/contents/behavioral-sleep-problems-in-children
https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/i/insomnia/symptoms-and-causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218792/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002239561730777X
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Cancerul la copii: semne si simptome
- Depresia la copil si adolescent
- Astmul bronsic la adolescenti si adulti
- Astmul bronsic la copii
- Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti
- Depresia la copii
- Simptomele depresiei la copii
- De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier
- Tulburari de somn periculoase