Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Problemele de sanatate ale adolescentilor

Actualizat la data de: 08 Martie 2011

Generalitati

Sus
Problemele de sanatate ale adolescentilor

Perioada adolescentei este una bogata, in care noi aspecte ale vietii urmeaza sa fie descoperite. Adolescentii sunt adesea energici, grijulii, idealisti, inclinati catre descoperirea a ceea ce este corect sau nu. Aceasta este o etapa in care organismul unei persoane evolueaza rapid din punct de vedere psihic. In aceasta faza pot fi modelate atat corpul cat si mintea, dar orice eroare sau neglijenta ar putea avea efecte negative pe termen lung.

Adolescentii au nevoie de o dieta sanatoasa, echilibrata care sa ii ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios. Aceasta trebuie sa fie diversificata, sa contina toate grupele alimentare, vitamine si minerale. Cu toate acestea, adolescentii au reputatia de a avea o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. Exagereaza atunci cand consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau infometare. Din cauza acestor obiceiuri, deseori, organismul aflat in crestere, al unui adolescent nu va primi suficiente substante nutritive. De asemenea, astfel de obiceiuri alimentare agraveaza acneea, constipatia, tenul gras, etc.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Acneea
  3. Tenul gras
  4. Cearcanele
  5. Letargia sau lipsa de energie
  6. Constipatia
  7. Indigestia/aciditatea
  8. Citeste pe aceeasi tema

Acneea

Sus

Una din cele mai des intalnite probleme ale tenului la un adolescent, este acneea. Boala este declansata de nivelul hormonal fluctuant si influentata de zestrea genetica. Anumite alimente pot agrava afectiunea.

Ce este de facut?
- Se va suplimenta consumul de apa;
- Se vor evita produsele alimentara care contin prea multa cofeina sau zahar;
- Se vor evita produsele care contin cereale rafinate, care contin faina: paine, pizza, etc.

Tenul gras

Sus

Din cauza modificarilor hormonale specifice adolescentei, tenul gras este des intalnit la adolescenti. In multe cazuri echilibrul acido-bazic al organismului va inclina balanta catre starea acida specifica tenului gras.

Ce este de facut?
- Se va opta catre o dieta bogata in proteine, dar cu un continut redus de zahar, sare si fluide;
- Se vor consuma cat mai multe legume cu frunze verzi si fructe proaspete;
- Se va suplimenta consumul de lichide (mai ales apa) pentru a mentine pielea hidratata si pentru a contribui la eliminarea toxinelor;
- Se va reduce cantitatea de grasimi din dieta. Se vor evita mancarurile prajite si foarte condimentate;
- Nu se vor consuma bauturi racoritoare si bauturi alcoolice;
- Se va evita zaharul, ciocolata si mancarea de tip junk food.

Cearcanele

Sus

Aceasta ar putea fi atat o problema genetica, dar si una cauzata de deshidratare sau din cauza lipsei de somn.
- Se va face o detoxifiere a organismul prin diverse metode;
- O zi pe saptamana se vor consuma doar fructe, apa unei nuci de cocos, sucuri de legume crude si supe. Acest lucru va contribui la detoxifierea organismului;
- Se va evita consumul excesiv de sare.

Letargia sau lipsa de energie

Sus

Multi dintre adolescenti, in ciuda varstei fragede, se pot simti obositi si letargici de cele mai multe ori. Motivul este ca acestia consuma alimente cu un index glicemic ridicat (acesta masoara efectele carbohidratilor asupra nivelului de glucoza din sange).

Cea mai buna solutie este sa se consume alimente cu un index glicemic scazut (continut scazut de zahar) ca: cereale integrale, pui, peste, legume si salate.

Constipatia

Sus

De obicei, constipatia este intalnita mai ales la persoanele de sex feminin. Pielea acestora este palida, parul cade mai mult ca de obicei. Aceste simptome sunt insotite de retentia de apa. Cel mai bun remediu este sa se consume alimente bogate in fibre, paine din faina integrala de grau, prune, caise, etc.

Indigestia/aciditatea

Sus

Este o problema frecvent intalnita mai ales in timpul examenelor, declansata de stres. Cel mai bun remediu pentru aceasta este consumul de dovleac pe parcursul diminetii, dar si consumul de apa plata, pe parcursul zilei, pentru a mentine corpul hidratat.

Lumea este un loc imens, plin de oportunitati, care asteapta adolescentii. Acestia nu trebuie sa neglijeze nici sanatatea mintii si nici a corpului. La fel de importante sunt hrana, exercitiile fizice dar si odihna.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate