Ministerul Sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii
Stire medicala
Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie.
Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal.
"In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza calitatea vietii. Aceste boli cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor major de risc", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Mircea Manuc.
Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame.
Elevii nu vor mai putea cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate, din cauza ca acestea contin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs.
Lista interzice, de asemenea, comercializarea de prajituri, bomboane, acadele si sucuri carbogazoase cu continut ridicat de zahar, dar si a oricaror alimente vrac (varsate).
Potrivit comisiei care a elaborat lista, bauturile care vor putea fi vandute sunt apa potabila imbuteliata, apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume, fara nicio alta substanta adaugata.
"Vrem sa-i invatam pe copii sa bea apa, intrucat consumul de sucuri acidulate este nociv pentru sanatatea lor", a precizat Mircea Manuc.
Principalele alimente care vor fi comercializate fara restrictii in magazinele din incinta scolilor sunt lactatele, fructele si legumele, deoarece acestea se incadreaza in limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.
Secretarul de stat Mircea Manuc sustine ca elevii pot cumpara alimentele interzise de la comercializare in incinta scolilor in drum spre scoala si le pot consuma in pauze, deoarece legea nu interzice acest lucru. De asemenea, in magazinele situate la minimum cinci metri de scoli este permisa comecializarea produselor interzise. "Consideram ca implementarea legii trebuie corelata cu primirea de informatii nutritionale corecte si complete, pe intelesul copiilor, cu incurajarea activitatii fizice, precum si prin programe de educare a parintilor si a profesorilor", a mai spus secretarul de stat.
Forma finala a listei, care va deveni litera de lege printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, va fi stabilita in urma dezbaterii publice.
Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, sustine ca autoritatile au gresit elaborand o lista cu alimentele ce nu vor putea fi comercializate si este de parere ca aceasta trebuia sa contina alimentele care se pot vinde in scoli. "in Anglia, de exemplu, o astfel de lege exista de aproximativ un an. A fost conceputa la fel, adica mentionand numai ce nu este recomandat. Nu a dat rezultate si chiar s-a facut specula cu aceste produse in scoli, astfel ca, de la 1 septembrie 2008, va intra in vigoare legea modificata, care spune ce trebuie sa manance copiii", afirma Sorin Minea.
Lista a fost alcatuita dupa ce parlamentul a aprobat, in aceasta primavara, Legea privind interzicerea comercializarii de alimente nesanatoase in incinta unitatilor scolare, asa-zisa Lege anti fast-food.
Potrivit initiatorilor legii, interzicerea consumului de alimente de tip fast food in scoli este o masura necesara deoarece favorizeaza aparitia a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor si adolescentilor. Astfel, in unitatile de invatamant preuniversitar vor putea fi preparate si distribuite produse care se incadreaza in categoria unei alimentatii sanatoase, in sensul ca acel mod de alimentatie a fost dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. Actul normativ prevede ca meniurile trebuie sa aiba avizul personalului medical, dar si al conducatorului unitatii de invatamant.
Articole recomandate
- 6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului
- Cele mai sanatoase si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
- Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Miocardita pediatrica
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii ...
- Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica