Leziunile coloanei vertebrale sunt mai frecvente la copii care poarta centura de siguranta
Stire medicala
Utilizarea necorespunzatoare a centurii de siguranta creste riscul de producere a leziunilor grave la copiii implicati in accidente auto. Leziunile datorate centurii de siguranta ar trebui sa ii atentioneze pe medici sa caute semnele si simptomele unor consecinte grave, in particular leziuni ale coloanei vertebrale care de obicei nu sunt vizibile imediat.
Daca medicul nu cauta cu foarte mare atentie leziunile coloanei vertebrale, acestea pot trece neobservate cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea copilului. In cazul unui accident rutier, leziunile datorate centurii de siguranta, precum contuziile si juliturile, ar trebui sa il faca pe medic sa caute si alte leziuni, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale (leziuni ale maduvei spinarii sau fracturi si tasari vertebrale) si leziuni intraabdominale.
O echipa de cercetatori de la Temple University School of Medicine and Hospital, SUA a concluzionat in urma analizei fiselor medicale ale copiilor implicati in accidente rutiere din ultimii 10 ani, ca acei copii care purtau necorespunzator centura de siguranta au avut un risc crescut de aparitie a “sindromului centurii de siguranta”, un complex de leziuni la nivelul coloanei vertebrale si abdomenului.
Accidentele auto, cea mai comuna cauza de ranire si deces la copii, sunt de asemenea cea mai comuna cauza de leziuni medulare la copii si adolescenti. Baietii sunt mai frecvent afectati decat fetele si incidenta creste cu varsta. Copii cu varsta intre 4 si 8 ani sunt cel mai frecvent afectati datorita utilizarii necorespunzatoare a centurii de siguranta.
Tratamentul ideal al leziunilor medulare posibile la copil trebuie inceput de la locul accidentului cu stabilizarea corespunzatoare si transportul adecvat al victimei. Daca un copil cu fractura vertebrala nu este stabilizat corespunzator, miscarile la nivelul leziunii pot determina agravarea leziunii medulare.
In general, centura de siguranta si dispozitivele de retinere trebuie ajustate in functie de varsta, greutatea si inaltimea copilului.
Articole recomandate
- Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii l ...
- Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica
- Abcesul perianal in pediatrie
- De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chi ...
- Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii
- Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii
- Copilul tau se dezvolta normal?
- Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram?