Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infectia cu parvovirus

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2009

Definitie

Sus
Infectia cu parvovirus

Medicii o denumesc infectia cu parvovirus sau eritemul infectios. Unele persoane o mai denumesc boala obrajilor palmuiti datorita eruptiei faciale care se aseamana cu semnul aparut dupa ce ai primit o palma. Infectia cu parvovirus se mai numeste si boala a cincea intrucat este a cincea dintr-un grup de boli infectioase ale copilariei cu rash similar. Celelalte patru boli sunt rujeola, rubeola, scarlatina si boala Dukes.

Indiferent de denumire, infectia cu parvovirus continua sa fie o boala frecventa, dar usoara in randul copiilor, necesitand un tratament usor. Cu toate acestea, infectia cu parvovirus aparuta la femeile insarcinate, poate cauza probleme serioase de sanatate asupra fatului. Infectia cu parvovirus este de asemenea mai severa in randul pacientilor cu anemie sau imunodepresie.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Simptomatologie
  3. Infectia cu parvovirus asimtomatica
  4. Cand sa ne adresam medicului
  5. Teste si diagnostic
  6. Complicatii
  7. Tratamente si medicamente
  8. Preventie
  9. Ingrijirea la domiciliu si stilul de viata
  10. Citeste pe aceeasi tema

Simptomatologie

Sus

Faza de debut a infectiei cu parvovirus

Majoritatea copiilor cu infectie cu parvovirus au o stare generala buna. Unii dezvolta semne si simptome de raceala in prima faza a infectiei, iar aceste simptome initiale dureaza de la 5 pana la 10 zile. Ele pot include:

- inflamatia gatului;
- febra usoara;
- tulburari digestive;
- cefalee;
- fatigabilitate;
- prurit.

Urmatoarele faze

- Cateva zile mai tarziu, apare un rash facial eritematos la nivelul obrajilor;
- Eventual, eruptia se poate extinde la nivelul bratelor, trunchiului, coapselor si feselor, unde eruptia prezinta un aspect dantelat, usor elevat, de culoare roz.

In general, eruptia apare in ultima faza a bolii. Ea poate fi confundata cu alte eruptii virale sau cu o alta eruptie de alt tip. Copiii mici si cei care abia invata sa mearga dezvolta aceleasi semne si simptome cu copiii de varsta scolara. Rash-ul poate aparea si disparea pana la trei saptamani, devenind din ce in ce mai vizibil daca copilul este expus la temperaturi extreme sau daca isi petrece timpul expus la soare.

La adulti

La adulti, cel mai evident simptom de infectie cu parvovirus este inflamatia articulatiilor (artralgia), care dureaza de la zile la saptamani. Cele mai afectate sunt mainile, articulatiile, genunchii si gleznele.

Infectia cu parvovirus asimtomatica

Sus

Infectia cu parvovirus poate aparea fara alte semne si simptome, atat la copii cat si la adulti.

Etiologia

Infectia cu parvovirus este cauzata de parvovirusul B19. El nu este acelasi cu parvovirusul intalnit la caini si pisici, deci nu poti contacta infectia de la un animal de casa sau invers.

Parvovirusul se raspandeste de la o persoana la alta, asemanator gripei, de obicei prin intermediul secretiilor respiratorii sau prin contact mana la mana. Boala este contagioasa in saptamana de dinainte de aparitia rashului. Odata rash-ul aparut, persoana bolanava nu mai este considerata contagioasa si nu mai necesita izolare.

Parvovirusul B19 este mai frecvent in randul copiilor de varsta scolara, in timpul eruptiilor de iarna si primavara, dar oricine se poate infecta, in orice perioada a anului.

Cand sa ne adresam medicului

Sus

Pentru copilul dumneavoastra

Daca copilul dezvolta semne si simptome de infectie cu parvovirus, dar nu esti sigur, se recomanda consultul medicului specialist pentru a vedea daca exista alte cauze pentru aceste semne si simptome. De asemenea, se recomanda consultul medicului specialist daca copilul prezinta febra mai mare de 38,9o sau daca prezinta alte simptome ingrijoratoare.

Daca ai anemie

Daca ai siclemie sau o alta forma de anemie cronica, infectia cu parvovirus poate cauza anemie severa. Se recomanda consultul medicului specialist pentru tratament. Pe masura ce infectia este sub control, anemia se va imbunatati.

Daca esti insarcinata

Daca esti insarcinata si banuiesti ca ai fost expusa parvovirusului, se recomanda consult medical. Femeia insarcinata poate transmite infectia copilului. Desi majoritatea femeilor insarcinate, care au infectie cu parvovirus, nasc copii sanatosi, normali, exista un risc mic pentru copilul nenascut de a contacta o afectiune severa, amenintatoare de viata.

Daca sistemul imunitar este slabit

De asemenea, se recomanda consult medical in cazul pacientilor cu imunodepresie, posibil din cauza unei alte afectiuni asociate, tratament pentru cancer sau transplant de organ.

Teste si diagnostic

Sus

Daca exista un rash, medicul va putea pune un diagnostic prin examinare. Aproximativ jumatate dintre adulti sunt imuni la infectia cu parvovirus, cel mai probabil datorita unei infectii asimptomatica, in copilarie.

Daca esti insarcinata sau daca esti un adult cu un sistem imun compromis, se pot efectua teste care stabilesc daca esti imun la infectie sau daca ai devenit recent infectat. Cele mai folosite teste sanguine sunt testele pentru anticorpii specifici infectiei cu parvovirus.

Alte actiuni suplimentare depinde de rezultatele testelor:
- daca testele sanguine arata imunitate normala, nu ar trebui sa va ingrijorati. Nu puteti fi infectat
- daca testele confirma infectie recenta cu parvovirus, ai putea necesita teste suplimentare pentru a stabili daca anumite complicatii-de exemplu anemia-ar putea necesita tratament.
- daca esti insarcinata si ai infectie cu parvovirus-medicul poate efectua teste suplimentare, ca ultrasonografia si alte teste sanguine suplimentare, pentru a depista unele complicatii fetale potentiale.

Complicatii

Sus

Complicatii legate de sarcina
Daca esti insarcinata si esti infectata cu parvovirusul B19, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina, exista o mare posibilitate ca fatul sa dezvolte complicatii serioase, ca anemie severa. Dar acest lucru se intampla numai la un mic procent din femeile insarcinate infectate.

Anemia fetala poate cauza fatului insuficienta cardiaca congestiva, manifestata printr-o forma severa de edeme-umflarea tesuturilor corpului datorita excesului de lichide-numit hidrops fetal, care poate produce pierderea sarcinii. Daca ai infectie cu parvovirus, medicul poate monitoriza sarcina prin examene ultrasonografice pentru depistarea eventualelor complicatii fetale ce pot aparea.

Anemia fetala, insuficienta cardiaca congestiva si edemele se pot ameliora in cateva saptamani. Medicul poate sugera pasii pentru corectarea acestor probleme. Se pot efectua transfuzii sanguine direct fatului sau administrarea unei medicatii care ajunge la fat prin intermediul placentei.

Majoritatea femeilor insarcinate cu infectie cu parvovirus nasc copii normali, sanatosi. Infectia cu parvovirus nu creste riscul de a naste copii cu defecte de nastere sau retardare mintala.

Alte complicatii la adulti
Daca ai siclemie sau alte tipuri de anemie in care hematiile sunt distruse mult mai rapid decat poate sintetiza maduva osoasa, infectia cu parvovirus poate conduce la anemie severa.
Daca ai sistemul imunitar slabit, mai ales daca esti sub chimioterapie, semnele si simptomele infectiei pot fi severe, necesitand ingrijire medicala.

Tratamente si medicamente

Sus

Pentru o infectie cu parvovirus necomplicata, tratamentul infectiei cu parvovirus consta din masuri de ingrijire la domiciliu. Eruptia in sine nu necesita tratament.

Daca ai anemie severa, ai putea necesita spitalizare si efectuarea de transfuzii sanguine. Daca ai sistemul imunitar slabit, poti primi anticorpi (sub forma de imunoglobuline) pentru tratarea infectiei.

Daca esti insarcinata si dezvolti infectie cu parvovirus, medicul ar putea monitoriza posibilele efecte asupra fatului. Tratamentul poate include transfuzii sanguine si alte medicamente daca copilul are anemie, insuficienta cardiaca congestiva sau edeme.

Preventie

Sus

Nu exista nici un vaccin care sa previna infectia cu parvovirus.
Odata infectata cu parvovirus, vei castiga imunitate pe termen lung.
Se recomanda:
- Spalarea frecventa a mainilor copilului, pentru diminuarea sanselor de a contacta o infectie.
- Aruncarea imediata a tesuturilor folosite, precum si spalarea mainilor dupa terminarea oricarei activitati.

Ingrijirea la domiciliu si stilul de viata

Sus

Masurile de ingrijire la domiciliu se indreapta in primul rand in ameliorarea semenelor si simptomelor, si in usurarea oricarui disconfort.
- Se recomanda ca mama si copilul sa consume suficiente lichide si sa se odihneasca suficient.
- Se poate administra acetaminofen (Tylenol, altele) pentru scaderea temperaturii mai mari de 38.9%C sau in cazul unor dureri usoare.
- Evitati administrarea aspirinei la copii. Aspirina poate declansa o afectiune rara, dar potential fatala, cunoscuta sub numele de sindromul Reye.

Nu este necesar sa va izolati copilul bolnav.
Nu vei sti daca copilul are infectie cu parvovirus pana la aparitia eruptiei, iar in acel moment, copilul nu mai este infectat.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate