Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii
Obezitatea la copii
SusObezitatea in randul copiilor este una dintre cele mai provocatoare probleme de sanatate din secolul 21. Afectand in prezent aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 2 si 18 ani, obezitatea infantila are o prevalenta tripla fata de acum doua decenii. Obezitatea poate afecta fiecare sistem din organismul unui copil: inima, plamani, ficat, musculatura, oase, rinichi, sistem endocrin si tract digestiv avand si implicatii psihic-emoionale.
Mai mult decat atat, copiii supraponderali si obezi vor simti consecinte semnificative si in viata de adult, obezitatea avand deci efecte asupra sanatatii pe termen lung. Copiii supraponderali vor deveni, de cele mai multe ori, adulti supraponderali.
Cuprins articol
Cauze si factori de risc ce duc la obezitatea unui copil
SusMulte dintre cauzele si factorii de risc ce duc la obezitatea unui copil tin de ceea ce face si ce i se intampla acestuia dupa ce este nascut. Exista si cativa factori de risc semnificativi ce tin de viata intrauterina:
1. Starea de sanatate si nutritie a mamei, in timpul sarcinii. Statusul glicemic si ponderal al mamei joaca un rol foarte important in dezvoltarea fatului. Astfel, mamele cu insulino-rezistena (cu sau fara pre-diabet sau diabet zaharat diagnosticat) sunt mai susceptibile la a naste copii supraponderali.
Copiii vor avea un numar crescut de adipocite (celule de grasime) inca de la nastere si vor lua prea mult in greutate in primele 12 luni. De asemenea, o mama supraponderala sau obeza in timpul sarcinii va transmite copilului o oarecare predispozitie pentru obezitate.
Diabetul gestational este o afectiune intalnita la aproximativ 18% dintre femeile insarcinate din intreaga lume. Acesta consta in niveluri ridicate ale glicemiei si favorizeaza greutatea crescuta a copilului la nastere.
2. Nasterea prin cezariana este asociata cu obezitatea infantila. In primul rand, femeile supraponderale au riscuri crescute daca nasc natural, cezariana devenind varianta cea mai buna. Copilul nascut va avea si el, cel mai probabil, obezitate in primele luni de viata. In al doilea rand, nasterea prin cezariana este recomandata pentru copiii a caror greutate se estimeaza a fi crescuta inca din viata intrauterina. Acestia vor fi nascuti prin cezariana si vor avea un anumit grad de suprapondere.
3. Cateva studii au demonstrat o legatura puternica intre administrarea de antibiotice in timpul sarcinii si obezitatea copilului. Daca mama isi administreaza antibiotice frecvent, mai ales in timpul primelor 6 luni de sarcina, copilul este mai predispus la a se naste obez.
Procesele si alegerile prin care trece copilul dupa nastere au un rol si mai important in starea sa de nutritie si sanatate. Din pacate, acesti factori sunt mult mai greu de studiat si identificat cu exactitate, intrucat sunt factori cumulati si asociati in diverse proportii, facand fiecare caz unic.
Printre factorii ce contribuie la dezvoltarea obezitatii unui copil, intalnim cel mai frecvent:
- Nou-nascutii hraniti prin formula prezinta risc crescut de obezitate infantila, in comparatie cu cei hraniti exclusiv cu lapte matern
- Inceperea precoce a diversificarii (inainte de varsta de 6 luni) este de asemenea asociata cu obezitatea, in special daca se folosesc alimente bogate in glucide
- Alegeri alimentare gresite: alimente bogate in grasimi saturate, dulciuri din comert, sucuri acidulate si carbohidrati intens rafinati si procesati. Majoritatea acestor alimente sunt consumate mult prea frecvent si de catre adulti, dar ar trebui evitate in mod deosebit in alimentatia copiilor si adolescentilor.
- Lipsa activitatii fizice: copiii sunt din ce in ce mai putin activi in ultimii ani, preferand activitati fara prea multa miscare: jocuri pe calculator/telefon, uitat la televizor. Astfel acestia devin sedentari de la o varsta foarte frageda si nu vor avea placerea pentru miscare, sport, mers pe jos, nici in viata de adult.
- Parinti supraponderali. Obiceiurile alimentare din familie, mai exact ale parintilor, au o influenta majora asupra obiceiurilor in formare a copilului. Acesta va alege alimentele pe care parintii le aleg si va dezvolta aceleasi preferinte. Astfel, daca parintii au o dieta hipercalorica si lipsita de nutrienti, copilul va alege, intr-un final, aceeasi dieta si stil de viata.
- Factori genetici. Genele pot da o oarecare predispozitie la suprapondere. Metabolismul bazal al copilului va influenta, intr-o oarecare masura, compozitia si greutatea corporala a acestuia, pe masura ce creste. Totusi, este important sa stim ca factorii genetici nu lucreaza singuri: un copil nu va fi obez strict din cauza geneticii, factorii de mediu, stilul de viata si alimentatia fiind cei mai semnificativi.
Factori de mediu
SusSocietatea moderna implica anumite schimbari si inovatii aproape constante. Acestea constituie factori de mediu ce ne influenteaza modul de trai si implicit influenteaza copilaria tuturor celor nascuti in aceasta societate. Din pacate, atunci cand le lasam sa ne influenteze prea mult si nu impunem un filtru si control personal, acesti factori duc la consum exagerat de alimente si la sedentarism.
Acesti factori de mediu includ:
- Costurile mancarii sunt deseori foarte mici, in special pentru alimentele foarte procesate si cele de tip fast-food.
- Exista mai multe variante de mancat in oras sau prin livrare, ceea ce reduce mult numarul de mese gatite acasa.
- Bauturile cu un continut mare de zahar sunt disponibile aproape oriunde mergi
- Portiile de mancare sunt mai mari
- Strategiile de marketing si publicitate a unor alimente sunt din ce in ce mai puternice
- Folosirea autoturismelor pentru deplasare este dominanta mersului pe jos
- Activitatile ce pot fi facute in casa, fara miscare, sunt din ce in ce mai multe
- Rolul educatiei fizice in scoli a scazut
Probleme de sanatate asociate obezitatii
SusMajoritatea problemelor de sanatate ce apar din cauza obezitatii infantile, se vor manifesta in viata de adult. Acestea pot fi totusi identificate devreme in randul copiilor, prin semne specifice (ex: sete excesiva, iritabilitate, oboseala excesiva).
Potentialele afectiuni ale copiilor obezi sunt:
- Diabet zaharat de tip 2: desi este o boala caracteristica a adultilor, diabetul zaharat de tip 2 incepe sa apara din ce in ce mai des in randul copiilor si adolescentilor
- Tulburari de alimentatie precum bulimia sau mancatul instinctiv
- Afectiuni ortopedice: platfus, slabiciune osoasa
- Afectiuni hepatice: steatoza hepatica
- Obstructii de cai respiratorii, dispnee de efort
- Apnee in somn (oprirea respiratiei in timpul somnului, pentru cateva secunde), asociata cu tulburari de somn si scaderea abilitailor cognitive in timpul zilei
- Cardiomiopatie: o boala a muschiului cardiac.
Implicatii psiho-sociale
SusObezitatea poate avea un impact major asupra increderii si stimei de sine a unui copil. Acetia sunt mai susceptibili la a avea probleme de integrare in societate, la probleme de comunicare si la o lipsa de incredere in sine. Acesti copii vor dezvolta mult mai greu relatii cu cei din jurul lor si vor ramane introvertiti si in viata de adult. De asemenea, eventualele remarci din partea celor din jur pot duce la afectiuni psihice, agresivitate, iritabilitate, instabilitate emotionala.
Concluzie
SusObezitatea odata instalata in primii ani de viata va deveni o stare permanenta: 80% dintre copiii supraponderali sau obezi vor avea aceleasi probleme de greutate si nutritie si in viata de adult, asociat cu celelalte afectiuni grave. Starea de sanatate a copilului este responsabilitatea parintilor, incepand din timpul sarcinii si continuand in primii ani de viata, pana copilul isi creeaza propriile obiceiuri si propria rutina sanatoasa si echilibrata.
Bibliografie:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/obesity
https://obesitymedicine.org/risk-factors-for-childhood-obesity-obesity-medicine-association/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Dieta pentru copii supraponderali!
- 10 semne ale diabetului la copii
- Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
- Hipertensiunea arteriala la copii
- Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
- Sforaitul la copii (roncopatia)
- Cauzele obezitatii infantile
- Efectul desenelor animate asupra copiilor
- Obezitatea la copii si sportul