Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Durerile de spate si oase la copii
SusDurerile de spate si oase la copii pot avea diverse cauze, uneori grave. Cu toate ca de cele mai multe ori sunt cauzate de diverse accidentari sportive sau la joaca si dispar in aproximativ o saptamana fara tratament special, durerile de spate si de oase nu trebuie trecute cu vederea, deoarece pot indica unele probleme mai serioase.
Intelegerea motivelor pentru care aceste dureri pot sa apara si constientizarea importantei vizitei la medic reprezinta elementele cheie in gestionarea situatiei, astfel incat copiii sa beneficieze de sprijin prompt, iar riscul de complicatii sa fie diminuat cat mai mult.
Cuprins articol
Care sunt cauzele?
SusDurerile de spate si oase la copii nu sunt ca cele ale adultilor. Comparativ cu un adult, un copil ce resimte astfel de dureri are mai multe sanse sa prezinte o afectiune de sanatate mai grava. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor de pana la 4 ani sau a celor care prezinta dureri insotite de alte elemente, precum febra, scadere in greutate, senzatie de slabiciune, tulburari de mers, iradiere a durerii catre unul sau ambele picioare, probleme intestinale sau ale vezicii urinare etc.
Cauzele grave ale durerilor de spate si osoase la copii trebuie identificate, iar tratamentul precoce trebuie acordat.
Cauze musculo-scheletale
Durerile de spate ale copiilor si adolescentilor au de cele mai multe ori la baza dureri musculare. Contracturile musculare, leziunile musculo-scheletice produse prin suprasolicitare, problemele de postura si chiar purtarea unui rucsac inadecvat reprezinta cele mai frecvente cauze musculo-scheletice ale durerilor de spate si de oase ale copiilor.
Joaca si activitatile sportive sunt doar cateva dintre situatiile in urma carora durerea se poate instala. Durerea cauzata de intinderi musculare raspunde frecvent la odihna, kinetoterapie si medicamente antiinflamatoare.
Purtarea unui rucsac inadecvat poate duce la contracturi musculare, modificari ale curburii coloanei vertebrale si modificari ale posturii umerilor. Parintii trebuie sa le asigure copiilor ghiozdane cu dimensiuni adecvate si incarcat pe masura. In cazurile in care sunt necesare ghiozdane cu incarcaturi mai grele, parintii pot opta pentru variante cu rotile.
Deviatii ale coloanei vertebrale
Specificate si putin mai sus, deviatiile coloanei vertebrale reprezinta cauze frecvente ale durerilor de spate ale copiilor si adolescentilor. Aceste modificari pot face ca aspectul spatelui sa fie rotunjit sau cocosat, iar partea curbata excesiv sa fie insotita de durere, aceasta devenind mai intensa odata cu activitatea fizica. Cele mai frecvente doua deformari ale coloanei vertebrale la copii sunt scolioza si cifoza Scheuermann.
Scolioza implica o deformare in forma de „S” a coloanei, aceasta putand fi observata privind pacientul din spate. In schimb, cifoza poate fi observata privind pacientul din lateral. Chiar daca sunt diferite, aceste doua afectiuni beneficiaza de tratamente similare. Daca deformarea este severa, copiii pot fi nevoiti sa poarte corsete speciale.
Optiunile de tratament chirurgicale sunt luate in considerare doar pentru cele mai severe deformari si trebuie stiut ca acestea nu vor corecta in proportie de 100% postura coloanei vertebrale, acest lucru fiind motivat de faptul ca o corectie completa ar putea cauza mai multe probleme decat una partiala.
Afectarea coloanei vertebrale prin spondiloliza si spondilolistezis
Spondiloliza si spondilolistezis sunt afectiuni ale articulatiilor mobile ale coloanei vertebrale si care conduc la o aliniere defectuasa a vertebrelor una peste alta. Acestea apar adesea la adolescentii care au activitati sportive ce implica hiperextensia repetata a spatelui si rasucirea sa, de exemplu scufundarile, fotbalul sau gimnastica. Durerea este de obicei usoara si poate iradia catre fese si picioare, dar se intensifica in timpul activitatilor fizice.
Majoritatea copiilor si adolescentilor diagnosticati cu spondiloliza nu necesita interventii chirurgicale, iar gestionarea simptomatologiei va fi facuta prin repaus, kinetoterapie si cu ajutorul unui corset special. Operatiile sunt rezervate de obicei celor care au dureri persistente si rezistente la alte optiuni de tratament.
Hernia de disc
Hernia de disc este o afectiune mult mai putin frecventa la copii decat la adulti, dar poate aparea si provoca simptome grave, asa ca nu trebuie uitata. Simptomele ce se pot asocia durerilor de spate sunt reprezentate de: dureri de picioare, amorteli ale picioarelor, slabiciune a extremitatilor inferioare, dificultati la indoirea sau indreptarea spatelui. La copii, tesutul discului intervertebral este in mod normal flexibil si elastic, ceea ce inseamna ca are o mare capacitate de a face fata fortelor ce actioneaza pe coloana vertebrala.
Totusi, exista situatii in care discul intervertebral are o structura anormala sau este supus unor forte excesive, asa ca hernia sa va surveni si vor aparea simptomele caracteristice. Herniile de disc pot fi gestionate de obicei fara interventie chirurgicala, dar copiii si adolescentii care prezinta dureri severe sau semne de leziuni nervoase semnificative pot necesita operatii pentru a reduce presiunea de la nivelul nervilor.
Infectii
Aparand adesea la copiii mici sau la adolescenti, infectiile coloanei vertebrale provoaca o senzatie generala de rau, subfebrilitate si dureri de spate. Infectiile ce apar la nivelul tesutului osos al coloanei sau la nivelul discurilor intervertebrale pot fi dificil de diagnosticat.
Testele de laborator pot fi de folos, iar testele imagistice vor ajuta la confirmarea locatiei infectiei. Tratamentul se va realiza, de cele mai multe ori, cu ajutorul antibioticelor administrate intravenos. Interventia chirurgicala va fi luata in considerare doar daca infectia a afectat structura coloanei sau daca antibioticele nu au efectul scontat.
Tumori
Durerile de spate si osoase pot fi cauzate de diferite tumori osoase benigne sau maligne. Acestea ar trebui considerate ca un diagnostic neobisnuit, dar posibil, asa ca nu trebuie uitate atunci cand vine vorba de punerea diagnosticului. Tratamentul pentru tumorile coloanei vertebrale depinde de tipul de tumora. Spre exemplu, o tumora benigna va beneficia de interventie chirurgicala, in timp ce o tumora maligna poate beneficia de un tratament complex compus din operatii, medicamente si radiatii.
Durerile de crestere
Durerile de crestere ale copiilor apar cel mai frecvent la nivelul picioarelor, dar pot afecta si zona spatelui. Durerile au caracter pulsatil si iradiaza la nivelul coapselor, genunchilor si gambelor. In cele mai multe astfel de cazuri, durerea este tranzitorie si nu reprezinta o situatie deosebita. Totusi, durerile de acest tip pot indica uneori spre diferite alte probleme, precum diverse inflamatii.
Cand este necesara vizita la medic
SusDupa cum a fost precizat si anterior, durerile de spate si osoase ale copiilor nu reprezinta intotdeauna o problema grava. De multe ori aceste dureri apar dupa jocuri si activitati sportive sau dupa purtarea unui ghiozdan inadecvat. Totusi, exista situatii cand vizita la medic se impune, astfel incat sa fie oferit tratament de specialitate in cel mai scurt timp.
Vizita la medic este necesara atunci cand durerile de spate si cele osoase nu se amelioreaza sau se agraveaza. De asemenea, o atentie deosebita trebuie avuta atunci cand se asociaza febra, scaderea in greutate, dificultatea de a misca un membru, instalarea senzatiei de amorteala la un membru sau pierderea controlului pentru urina si fecale. Instalarea unor tulburari de mers sau de postura trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. La fel, durerile aparute la un copil mic care nu a suferit accidentari trebuie sa reprezinte un motiv de a merge la medic.
Diagnostic si metode de evaluare
SusInitial, medicul va realiza examinarea fizica a copilului. Coloana vertebrala va fi palpata si analizata, dar vor fi efectuate si diverse teste pentru evaluarea reflexelor. Musculatura spatelui si a picioarelor nu va fi trecuta cu vederea. De asemenea, vor fi testate echilibrul, flexibilitatea, coordonarea si forta musculara.
Medicul poate solicita investigatii imagistice, precum radiografii, scintigrafii, tomografii computerizate, scanari imagistice prin rezonanta magnetica, investigatii de tip osteodensitometrie sau chiar tomografii cu emisie de pozitroni. Analizele de laborator sunt la fel de utile si pot oferi informatii extrem de valoroase in punerea diagnosticului.
Surse:
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/back-pain-in-children/
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/orthopedic/Pages/Back-Pain-in-Children-Teens.aspx
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1827529/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/back-pain-children
https://www.verywellhealth.com/causes-of-back-pain-in-kids-4071958
https://patient.info/bones-joints-muscles/back-and-spine-pain/back-pain-in-children
https://sportorthourgentcare.com/child-has-bone-pain-when-to-call-the-doctor/
https://www.choa.org/parent-resources/orthopedics/reasons-for-back-pain-in-kids
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Durerile de spate manifestate dimineata
- Ozonoterapia in durerea de spate
- Durerile de spate - terapii alternative
- Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde?
- 10 mituri despre durerile de spate
- 6 pozitii de yoga utile in combaterea durerilor de spate
- Durerile de spate pot fi prevenite. Descopera cele mai eficiente remedii!
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe ...
- Simptome la copii - semnificatii posibile