Dezvoltarea copiilor nascuti prematur
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este nasterea prematura
SusO nastere prematura este o nastere care are loc cu mai mult de trei saptamani inainte de data scadenta estimata a bebelusului. Cu alte cuvinte, o nastere prematura este una care are loc inainte de inceperea celei de-a 37-a saptamani de sarcina.
Copiii prematuri, in special cei nascuti foarte devreme, au adesea probleme medicale complicate. De obicei, complicatiile prematuritatii variaza. Dar cu cat copilul dumneavoastra se naste mai devreme, cu atat este mai mare riscul de complicatii.
Cuprins articol
- Ce este nasterea prematura
- Bebelusii prematuri tarzii
- Bebelusi extrem de prematuri
- Dezvoltarea limbajului la copiii prematuri
- Dezvoltarea fizica la copiii prematuri
- Problemele dentare
- Dezvoltarea senzoriala la copiii prematuri: auz, vedere, constientizare senzoriala
- Gandirea si dezvoltarea invatarii la copiii prematuri
- Dezvoltarea sociala si emotionala la copiii prematuri
- Varsta corectata
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Bebelusii prematuri tarzii
SusBebelusii prematuri tarzii se nasc la 34-36 saptamani. Multe dintre organele acestor bebelusi sunt pe deplin dezvoltate, dar exista inca multe schimbari in creierul lor.
Acesti copii au un risc foarte mic de probleme de dezvoltare si dificultati de respiratie in comparatie cu copiii pe termen lung. S-ar putea sa fie nevoie sa ramana in spital pentru a se ingrasa si sa invete sa se hraneasca coordonand suptul, respiratia si inghitirea.
Bebelusi extrem de prematuri
SusBebelusii prematuri nascuti la mai putin de 28 de saptamani si copiii nascuti cu o greutate extrem de mica la nastere mai mica de 1 kg prezinta cel mai mare risc de probleme de dezvoltare. Acest risc creste daca au si complicatii medicale in timpul sederii in unitatea de terapie intensiva neonatala.
Dezvoltarea limbajului la copiii prematuri
SusMajoritatea copiilor prematuri dezvolta un limbaj normal, dar dezvoltarea limbajului lor ar putea fi intarziata. S-ar putea sa aiba mai multe probleme in a vorbi si a intelege ceea ce li se spune, in comparatie cu copiii pe termen lung.
Problemele de limbaj pot fi, de asemenea, uneori un semn timpuriu al problemelor de auz, gandire sau invatare.
Dezvoltarea fizica la copiii prematuri
SusMajoritatea copiilor prematuri au o dezvoltare fizica si motorie tipica, desi copiii prematuri tind sa fie mai scunzi si mai slabi.
Aproximativ 40% dintre copiii foarte prematuri au insuficiente motorii usoare. Acestea includ probleme cu:
• abilitati motorii fine - de exemplu, tinerea unui creion in mana;
• planificarea motorie - de exemplu, ocolirea obstacolelor;
• coordonarea vizualo-motorie - de exemplu, copierea formelor;
• abilitati senzorialo-motorii - de exemplu, ridicarea unui pahar plin fara a varsa continutul.
Unii copii prematuri au paralizie cerebrala . Riscul de paralizie cerebrala este mai mare pentru copiii foarte prematuri si pentru copiii care sunt foarte bolnavi in unitatea de terapie intensiva.
Problemele dentare
SusBebelusii prematuri au mai multe sanse de a avea probleme dentare decat bebelusii pe termen lung.
Problemele dentare pot include urmatoarele:
• Smalt anormal al dintilor: dintele poate parea gri sau maroniu sau poate avea o suprafata neuniforma. Cavitatile se pot forma mai usor in dintii cu smalt slab. Spalarea dintilor in mod regulat ajuta;
• Dinti tarzii: dintii prematurilor vin adesea cu cateva luni mai tarziu decat dintii copiilor pe termen lung, dar vor veni in ordinea obisnuita;
• Un arc inalt sau in bolta palatina: acest lucru poate afecta vorbirea si muscatura.
Este o idee buna sa vizitati un pedodont, in mod ideal inainte ca copilul dumneavoastra sa aiba un an.
Dezvoltarea senzoriala la copiii prematuri: auz, vedere, constientizare senzoriala
SusBebelusii prematuri sunt mai predispusi pe termen lung sa fie surzi sau cu dificultati auditive, dar foarte putini copii au probleme severe la ambele urechi care au nevoie de aparate auditive sau implanturi cohleare.
Majoritatea copiilor au primul test de screening auditiv in timp ce sunt inca in spital. Acest lucru depisteaza majoritatea problemelor de auz, dar unele sunt diagnosticate ulterior. Este important ca surditatea sa fie diagnosticata si tratata, deoarece copiii trebuie sa auda in mod corespunzator pentru a-si dezvolta abilitatile lingvistice, sociale si de comunicare.
Copiii care se nasc prematur au mai multe sanse de a avea tulburari de vedere pe termen lung. Sunt mai predispusi sa dezvolte probleme vizuale usoare, cum ar fi miopie sau strabism, sensibilitate la contrast sau probleme cu perceptia adancimii. Majoritatea problemelor oculare severe sunt diagnosticate foarte devreme. Copiii foarte prematuri au teste oculare regulate in timp ce se afla in spital, ceea ce poate duce la tratament precoce.
Unii parinti spun ca micutii lor prematuri au sensibilitati senzoriale, cum ar fi sensibilitate sporita la stimuli precum zgomotul sau anumite tesaturi. Unor bebelusi prematuri nu le place sa puna lucrurile in gura si pot avea probleme cu hranirea, sau ar putea avea un prag de durere mai mic.
Gandirea si dezvoltarea invatarii la copiii prematuri
SusMajoritatea copiilor prematuri au o gandire normala si se descurca bine la scoala. Cativa copii prematuri vor avea probleme de gandire si invatare. De exemplu, ar putea avea probleme cu citirea, planificarea si mentinerea sarcinii. Este posibil sa nu observati nicio problema pana cand copilul prematur nu merge la scoala. Copiii prematuri ar putea avea nevoie de un sprijin suplimentar la scoala.
Dezvoltarea sociala si emotionala la copiii prematuri
SusMajoritatea copiilor prematuri au o dezvoltare sociala si emotionala tipica, dar se pot comporta diferit pe termen lung.
De exemplu, in primul an de viata, bebelusii prematuri au mai putine sanse sa interactioneze cu altii in comparatie cu bebelusii la termen. Sunt mai predispusi sa priveasca in alta parte pentru a evita sa fie coplesiti si ar putea deveni iritabili mai repede.
Pe masura ce bebelusul se maturizeaza, aceste lucruri vor fi mai putin ingrijoratoare. Si sa inveti sa citesti limbajul corpului prematur al bebelusului tau te poate ajuta sa spui cand bebelusul tau vrea sa se angajeze si cand vrea sa se opreasca.
Daca un copil are probleme sociale si emotionale, inseamna ca copilul are probleme sa se integreze sau sa respecte regulile si sa fie sociabil cu ceilalti copii si adulti. Majoritatea copiilor au uneori crize de furie, se supara, dar copiii nascuti prematur au mai multe sanse sa faca fata si sa-si gestioneze sentimentele. Le poate fi greu sa stea linistiti, sa manance bine si sa doarma bine. Unii ar putea experimenta o stima de sine mai scazuta sau ar putea gasi dificile relatiile de prietenie.
Copiii prematuri sunt mai predispusi pe termen lung sa aiba afectiuni precum ADHD, tulburari din spectrul autist, anxietate si depresie.
Mediile casnice si scolare iubitoare, stabile, stimulante si sigure, in care copilul tau poate forma relatii stranse, ii sustin dezvoltarea pot ajuta, de asemenea, la diminuarea severitatii unor probleme de dezvoltare si pot ajuta copiii cu intarziere timpurie sa recupereze pana in copilarie sau in adolescenta aceste deficite.
Varsta corectata
SusCunoasterea varstei corectate a micutului dumneavoastra va poate ajuta, deoarece s-ar putea ca bebelusul dumneavoastra sa aiba o dezvoltare intarziata, comparativ cu un copil de aceeasi varsta cronologica. Dar daca utilizati varsta corectata a bebelusului, ar putea arata ca dezvoltarea copilului dumneavoastra urmareste in mod normal. Varsta corectata este varsta cronologica a copilului tau minus numarul de saptamani sau luni in care s-a nascut devreme.
Concluzii
SusIngrijirea unui copil nascut prematur necesita o atentie sporita la dezvoltarea acestuia, mai ales pana la varsta corectata de 2 ani. Chiar si asa, multe probleme de sanatate ale acestor copiii se manifesta incepand cu varsta de 5 ani, incluzand deficite motorii, probleme cu somnul, sechele neurocomportamentale. In schimb, factorii ce i-ar favoriza cresterea armonioasa sunt o familie iubitoare, un mediu care sa il incurajeze si sa ii ofere sprijin, vizitele regulate la medic, observarea schimbarilor cat de mici in comportamentul sau aptitudinile acestuia, alaptarea, iesirile in natura si somnul adecvat.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-birth/symptoms-causes/syc-20376730
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2762422/
https://www.tommys.org/pregnancy-information/premature-birth/taking-your-baby-home/growth-and-development-after-prematurity
https://raisingchildren.net.au/newborns/premature-babies/development/premature-development-concerns
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii
- Copilul tau se dezvolta normal?
- Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii
- Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni
- Copilul prematur
- Declansarea prematura a travaliului
- Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut
- Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului
- Prematuritatea – cauze, diagnostic si conduita