Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa va descurcati cu un copil mofturos

Actualizat la data de: 15 Februarie 2013

Generalitati

Sus
Cum sa va descurcati cu un copil mofturos

Copilul dumneavoastra mananca anumite alimente cu placere, dar pe altele le refuza cu fermitate. Probabil va intrebati cat va dura aceasta etapa si daca este vorba doar despre un obicei temporar.

In plus, deseori va faceti probleme si nu stiti ce atitudine sa adoptati cu privire la aceasta problema? Iata mai jos cateva solutii pe care le puteti aplica atunci cand copilul dumneavoastra face mofturi la masa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi care va pot ajuta in hranirea unui copil mofturos
  3. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi care va pot ajuta in hranirea unui copil mofturos

Sus

- Feluri de mancare variate - Nu transformati masa intr-o batalie de orgolii. Indicat ar fi ca pe masa sa aveti cat mai multe feluri de mancare, chiar daca cel mic le respinge la inceput. Multi copii decid pe parcursul unei mese sa incerce feluri noi de mancare.

Nu uitati de fructe si legume. Fiti rabdatori si perseverenti, indiferent de alegerile micutului dumneavoastra. Este important sa-i oferiti alternative. In cazul in care copilului dumneavoastra nu-i plac legumele verzi, incercati-le pe cele de culoare portocalie sau rosie. I le puteti include crude, fierte sau sub forma de sosuri in mesele zilnice. Sau puteti ascunde legumele in anumite feluri de mancare, cum ar fi produsele de patiserie sau sosul pentru paste.

- Limitati cantitatea de bauturi - Copilul dumneavoastra bea atat de mult lapte si suc in timpul zilei, incat nu ii mai este foame la ora mesei? Copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani nu ar trebui sa bea mai mult de 150 ml de suc pe zi. In schimb, cantitatea zilnica de lichide ar trebui suplinita cu apa. Important este sa se excluda bauturile dulci. Nu uitati ca micutii cu varsta de peste 2 ani ar trebui sa bea lapte cu 1% grasime sau degresat.

- Prea mult zahar - Copilului dumneavoastra ii plac dulciurile? Solutia ar fi sa manance dulciuri cu moderatie, fara sa faca excese. Oferiti-i gustari care sunt in mod natural dulci: lapte degresat cu adaos de fructe naturale, banane, struguri sau felii de mere cu unt de arahide. Nu tineti in casa bauturi indulcite artificial. Astfel, inclusiv dumneavoastra veti fi tentati sa-i oferiti dulciuri in urma rugamintilor fierbinti. Nu folositi deserturile ca recompensa.

- Gustarile - Multi copii iau atat de multe gustari pe parcursul zilei, incat nu le este foame in timpul meselor. Copiii trebuie sa manance trei mese principale si doar doua-trei gustari, in fiecare zi. Important este ca dieta lor sa fie una echilibrata si sanatoasa. In plus, ritualul meselor principale nu trebuie omis. In cazul in care micutul doreste o gustare, poate manca fructe, legume, iaurt, cereale sau jumatate de sandwich.

- Mese amuzante - In cazul in care copilul dumneavoastra este atat de mofturos, incat va mirati ca are energie si se dezvolta sanatos, in primul rand consultati medicul, pentru a va confirma ca micutul nu are carente vitaminice importante.

Pentru a transforma mesele in momente placute, puteti taia alimentele cu ajutorul formelor pentru prajituri. Transformati masa in jocul "Cine mananca toate alimentele colorate" sau incercati un picnic la domiciliu. Pastrati-va o stare pozitiva de spirit, fiti veseli si optimisti si vorbiti despre lucruri amuzante.

- Ajutor in bucatarie - Fiti un exemplu pentru copiii dumneavoastra. Lasati-i sa va ajute in bucatarie atunci cand pregatiti diverse gustari sau feluri de mancare. Ar putea, de exemplu, sa va curete sau sa va decojeasca unele legume, sa framante aluatul, sa spele salata verde etc. De asemenea, pot aranja vesela sau servetelele pentru masa. Vor manca cu mai multa placere cand le veti recunoaste meritele pentru pregatirea mesei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate