Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2019
Consultant medical:

Nicoleta Burlacu
Psiholog clinician

Generalitati

Sus
Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale

Cresterea unui copil de catre un singur parinte poate fi o responsabilitate destul de mare pentru acesta. Exista anumite presiuni sociale si diverse problemele legate de ingrijirea copilului, care, in timp, pot deveni extrem de dificil de gestionat de catre un singur adult.

In prezent, familiile monoparentale sunt mai frecvente decat oricand iar in urmatorii ani se estimeaza ca cifrele vor creste si mai mult.

Iata cateva sugestii pentru cei care sunt parinti singuri si isi doresc sa faca fata presiunii, sa-si gestioneze timpul si sa poata creste un copil sanatos si fericit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care sunt cele mai frecvente provocari pentru un parinte singur?
  3. Cum va face fata parintele singur acestor provocari?
  4. Cum ar trebui sa discute un parinte singur cu copilul sau despre separare sau divort?
  5. Parintele singur ar putea avea o relatie romantica?
  6. Cum poate un parinte singur sa inlocuiasca lipsa unui model parental masculin sau feminin pentru copil?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cele mai frecvente provocari pentru un parinte singur?

Sus

Cresterea copilului poate fi dificila: fara un partener, dificultatile pot fi mai multe. Un parinte singur ar putea fi unicul responsabil de toate aspectele legate de ingrijirea de zi cu zi a copilului. La acest lucru se adauga presiunea, stresul si oboseala. Iar in cazul in care un parinte este prea obosit sau este tulburat emotional si nu se poate ocupa in mod constant de disciplina si educatia copilului, pot sa apara problemele de comportament ale micutului.

In plus, familiile monoparentale au, in general, venituri mai mici si mai putin acces la asistenta specializata. Impartirea timpului intre munca si cresterea copilului poate da nastere la lipsuri financiare si izolare sociala. De asemenea, pe masura ce copilul creste acesta poate resimti lipsa unui model parental masculin sau feminin (parintele care lipseste).

Cum va face fata parintele singur acestor provocari?

Sus

Pentu a reduce stresul din viata monoparentala de familie pot fi aplicate urmatoarele masuri:

- Manifestati-va cat mai des dragostea fata de copil - Laudati si apreciati copilul si oferiti-i cat mai multa iubire neconditionata si sprijin;

- Creati o rutina - Mesele regulate si aceleasi ore de culcare, de exemplu, ajuta copilul sa se simta in siguranta, intrucat stie ce-l asteapta;

- Prioritizarea timpului petrecut in familie - Acordati timp in fiecare zi jocului cu copilul dvs., pentru a-i citi sau pur si simplu pentru a fi alaturi de el;

- Alegeti cele mai bune alternative privind ingrijirea copilului - Desi un frate mai mare ii poate purta de grija unuia mai mic, acesta nu trebuie sa isi asume rolul de ingrijitor. O persoana sau institutie specializata poate fi mult mai utila, iar sansele ca micutul sa se afle in siguranta si sa se dezvolte armonios sunt mai mari;

- Fixati limite rezonabile - Explicati copilului dvs. ce asteptati de la el si care sunt regulile casei. Colaborati cu cei care au grija de micut si asigurati-va ca acesta este disciplinat in mod constant. Luati in considerare reevaluarea anumitor limite, cum ar fi timpul petrecut in fata calculatorului de catre copil sau orele de culcare, atunci cand acesta demonstreaza ca are capacitatea de a accepta mai multe responsabilitati;

- Nu va simtiti vinovati - Nu va invinovatiti si nici nu rasfatati copilul incercand sa compensati faptul ca sunteti unicul lui parinte;

- Aveti grija de dvs. - Includeti activitatea fizica, dieta sanatoasa si odihna in rutina zilnica. Planificati din timp sa faceti diverse activitati relaxante cu prietenii dvs. sau chiar si singuri;

- Colaborati cu altii - Un parinte singur nu trebuie sa faca totul fara nici un ajutor. O alternativa ar fi sa va alaturati unui grup de sprijin pentru familiile monoparentale sau adresati-va asistentilor sociali. De asemenea cei dragi, prietenii de incredere, vecinii pot fi solicitati de fiecare data cand este necesar;

- Pastrati-va optimismul - Atitudinea si starea de spirit pot afecta copilul. Este bine sa fiti sincer cu copilul dvs. daca treceti printr-o perioada dificila dar incurajati-l si spuneti-i ca totul va fi bine. Incercati sa pastrati simtul umorului atunci cand va ocupati de treburile de zi cu zi.

- Nu deveniti un parinte hiper-protectiv. Uneori, din dorinta de a suplini lipsa celuilalt parinte, exista tendinta de a oferi celui mic mai multa atentie si control decat ar avea nevoie. Este bine sa gasiti un echilibru, deoarece nu este benefic nici sa fiti indiferenti sau lipsiti de atentie pentru copil.

Cum ar trebui sa discute un parinte singur cu copilul sau despre separare sau divort?

Sus

Multe dintre familiile monoparentale sunt rezultatul divorturilor sau a separarilor. Daca acest lucru este valabil si pentru dvs. discutati cu copilul legat de situatia cu care el se confrunta. Incurajati copilul sa va impartaseasca sentimentele sale, si incercati sa raspundeti sincer si deschis la intrebarile sale. Evitati, detaliile inutile sau negativiste despre celalalt parinte.

Reamintiti tot timpul copilului ca nu a facut nimic care sa provoace divortul sau separarea si ca il veti iubi tot timpul. Un psihoterapeut ar putea fi in masura sa va ajute sa discutati corect cu copilulul dvs. legat de fricile sau grijile sale. Incercati sa comunicati in mod regulat cu celalalt parinte al copilului, legat de ingrijirea micutului si ajutati copilul sa se adapteze la noua situatie.

Evitati discutiile aprinse in fata copilului, indiferent de subiect. Nu schimbati rutina copilului sau, daca acest lucru nu este posibil, incercati sa inlocuiti acele activitati de rutina cu activitati care ii fac placere si care il binedispun. Nu criticati celalalt parinte, aducand o imagine negativa in fata copilului.

Parintele singur ar putea avea o relatie romantica?

Sus

In cazul in care parintele singur are un nou partener de viata, nu trebuie uitat ca acest aspect ar putea avea un impact destul de puternic asupra copilului. In primul rand, noul partener ar trebui sa trateze familia monopartentala cu mult respect. Inainte ca cel mic sa cunoasca noul partener al parintelui sau, relatia ar trebui sa fie destul de avansata si solida.

Cand se considera ca este momentul potrivit, i se vor expune micutului o serie din calitatile pozitive ale noului partener. Nu va asteptati ca relatia dintre cei doi sa devina apropiata in scurt timp. Fiecare ar putea avea nevoie de timp sa se cunoasca reciproc pentru a dezvolta o relatie.

Cum poate un parinte singur sa inlocuiasca lipsa unui model parental masculin sau feminin pentru copil?

Sus

In cazul in care unul din parinti nu este implicat in viata copilului este posibil ca parintele care il creste sa isi faca griji legate de lipsa unui model masculin sau feminin.
Pentru a oferi mesaje pozitive despre sexul opus, ar putea fi lute in calcul urmatoarele sfaturi:

- Cautati si descoperiti diverse oportunitati pentru a fi pozitiv cu privire la sexul opus. Subliniati realizarile sau caracteristicile pozitive ale membrilor familiei, comunitatii sau chiar mass-mediei. Evitati sa faceti declaratii directe si negative adresate sexului opus;

- Contraziceti stereotipurile negative despre sexul opus. Dati exemple de persoane de sex opus care nu se potrivesc cu stereotipul;

- Includeti in viata dvs. persoane de sex opus care nu va sunt parteneri romantici. Incercati sa aveti relatii pozitive cu membrii responsabili de sex opus care ar putea servi drept model pentru copilul dvs. Aratati-i copilului ca este posibil sa aveti relatii pozitive pe termen lung cu persoane de sex opus.

A fi parinte singur poate fi o experienta provocatoare dar si plina de satisfactii. Prin dragoste si respect, comunicare directa si sincera pot fi diminuate stresul si presiunea determinata de cresterea copilului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate