Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si cum le putem gestiona ca parinti?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Comportamentele normale si anormale
SusVarsta adolescentei vine la pachet cu anumite comportamente, iar parintii pot deveni ingrijorati atunci cand acestea depasesc sfera normalului.
In continuarea acestui articol sunt prezentate comportamentele normale si anormale de care pot da dovada adolescentii, felul prin care acestea pot fi diferentiate, dar si modul prin care acestea pot fi gestionate, astfel incat adolescentii sa se transforme in niste adulti fericiti si de succes.
Cuprins articol
- Comportamentele normale si anormale
- Comportamentul adolescentului: de ce este diferit?
- Cand comportamentele tipice devin comportamente problematice?
- Schimbarea aspectului
- Contraargumente si comportament rebel
- Modificari ale dispozitiei
- Consumul de alcool sau substante interzise
- Prietenii sunt pe primul loc
- Gestionare
- Citeste pe aceeasi tema
Comportamentul adolescentului: de ce este diferit?
SusCresterea unui copil nu este niciodata usoara, iar parintii cunosc acest lucru. Atingerea varstei adolescentei este insotita de numeroase comportamente ciudate, dar si de probleme, iar parintii pot deveni epuizati si ingrijorati. Spre exemplu, adolescentii lipsesc adesea noaptea, iar parintii raman treji in asteptarea lor, facandu-si griji cu privire la locul unde se afla, cu cine sunt acestia si ce ar putea face.
Disperarea se poate instala atunci cand incercarile de comunica esuate, spre exemplu atunci cand adolescentii nu mai raspuns la telefon in cursul noptii. Ulterior, aceasta stare se poate amplifica atunci cand comportamentul lor este impulsiv si nesabuit la revenirea acasa.
Chiar daca poate fi greu de crezut, unele comportamente ale adolescentilor sunt normale si trebuie inteles faptul ca adolescentii sunt diferiti de adulti. Mai exact, creierul unui adolescent se dezvolta inca in mod activ, asa ca va procesa informatiile diferit fata de creierul matur al unui adult.
Partea din creier ce este folosita pentru a gestiona emotiile, deciziile, ratiunea si inhibitia este restructurata in anii adolescentei, formand noi sinapse cu o viteza incredibila. Adolescentii citesc emotiile in mod diferit de adulti. Acestia din urma folosesc cortexul prefrontal pentru a citi indiciile emotionale, in timp ce adolescentii se vor baza pe amigdala.
Cercetarile arata ca aceasta este explicatia pentru care adolescentii interpreteaza deseori gresit expresiile faciale si le asociaza cel mai des cu furia.
In ciuda faptului ca un adolescent poate fi mai inalt decat un adult si poate sa para chiar foarte matur in anumite privinte, trebuie inteles faptul ca acesta nu va putea fi capabil sa gandeasca intotdeauna lucrurile la fel ca un adult.
Hormonii produsi in timpul schimbarilor fizice ale adolescentei pot complica si mai mult lucrurile. Toate aceste diferente biologice dintre adolescenti si adulti nu le scuza comportamentul avut si nici nu ii scutesc pe adolescenti de responsabilitatea pentru actiunile intreprinse, dar pot fi de ajutor la oferirea unor explicatii cu privire la comportamentele impulsive, rebele si frustrante si cu privire la deciziile luate in mod gresit.
De asemenea, intelegerea dezvoltarii adolescentilor poate fi de ajutor in gasirea unor modalitati prin care adultii sa ramana conectati cu acestia si sa ii sustina in depasirea problemelor avute.
Este important ca adultii sa isi aduca aminte faptul ca adolescentii sunt indivizi cu personalitati unice, cu aprecieri si antipatii. Indiferent de modul in care adolescentii reactioneaza si se comporta, adultii trebuie sa inteleaga faptul ca acestia tot vor avea nevoie de atentie si de dragoste din partea parintilor.
Cand comportamentele tipice devin comportamente problematice?
SusPe masura ce adolescentii incep sa isi afirme independenta si sa-si gaseasca propria identitate, multi experimenteaza schimbari comportamentale care pot sa para bizare si imprevizibile pentru adulti. Astfel, parintii observa cum copiii lor capata comportamente noi si sunt de neinteles. Spre exemplu, copiii care odata nu suportau sa fie separati de parinti, devin morocanosi cu acestia si nici nu vor sa mai fie vazuti impreuna.
Oricat de dificile sunt aceste situatii pentru parinti, trebuie sa inteleaga faptul ca acestea sunt actiuni normale ale adolescentei. Un adolescent cu probleme, pe de alta parte, va prezenta probleme comportamentale emotionale sau de invatare dincolo de comportamentele tipice ale adolescentilor.
Schimbarea aspectului
SusTinerea pasului cu moda este importanta pentru adolescenti, asa ca schimbarea aspectului poate fi un comportament tipic al acestora. Adolescentii pot purta haine provocatoare pentru a atrage atentia sau pot apela la diverse alte schimbari, precum vopsitul parului.
Cu toate acestea, schimbarea aspectului unui adolescent poate fi un semnal de alarma, mai ales daca se insoteste de probleme la scoala sau alte schimbari de comportament. Auto-vatamarea si aparitia leziunilor asociate, pierderea extrema in greutate sau ingrasarea excesiva sunt, de asemenea, semne de avertizare ce trebuie avute in vedere.
Contraargumente si comportament rebel
SusPe masura ce adolescentii incep sa-si caute independenta, acestia se vor certa frecvent cu parintii, vor avea mereu contraargumente si vor avea comportamente rebele. Totusi, comportamentele problematice pot sa apara, iar semnele de avertizare trebuie cunoscute.
Escaladarea constanta a argumentelor, violenta la domiciliu, chiulul de la scoala, angajarea in conflicte, lupte si activitati ilegale sunt comportamente care depasesc normalul in ceea ce priveste dezvoltarea unui adolescent.
Modificari ale dispozitiei
SusHormonii si schimbarile de dezvoltare vor duce adesea la modificari de dispozitie in cazul adolescentilor. De asemenea, acestia vor avea un comportament iritabil si se vor confrunta frecvent cu dificultati in gestionarea emotiilor.
Totusi, schimbarile rapide ale personalitatii, scaderea notelor, tristetea persistenta, anxietatea sau problemele de somn ar putea indica spre depresie, agresiune de tip bullying sau alta probleme de sanatate emotionala. In plus, parintii trebuie sa ia in serios orice discutie pe care o au cu adolescentii in ceea ce priveste sinuciderea.
Consumul de alcool sau substante interzise
SusMajoritatea adolescentilor vor incerca bauturile alcoolice si tigarile. Multi dintre acestia vor incerca, de asemenea, chiar si marijuana. Discutarea sincera si deschisa cu adolescentii despre droguri, tutun si alcool reprezinta o modalitate prin care parintii se pot asigura ca problemele nu progreseaza. Cand consumul acestor substante devine frecvent si se insoteste si de alte probleme, ajutorul specializat este necesar, deoarece este vorba de abuz de substante sau chiar de dependenta.
Prietenii sunt pe primul loc
SusPrietenii devin extrem de importanti pentru adolescenti, iar acestia pot avea o mare influenta asupra alegerilor pe care le vor face. Pe masura ce adolescentii se vor concentra pe prietenii avuti, ei vor deveni mai distanti fata de familie. Acest lucru este normal, dar nu inseamna ca nu mai au nevoie de dragostea parintilor si a membrilor familiei. Comportamentele anormale apar atunci cand prietenii incurajeaza un comportament negativ, regulile nu mai sunt respectate si chiar sunt comise infractiuni.
Gestionare
SusParintii au un rol extrem de important in gestionarea problemelor pe care le au adolescentii, asa ca trebuie sa stie cum sa faca fata situatiilor intampinate.
Primii pasi ce trebuie facuti se refera la gasirea unor modalitati prin care parintii sa se conecteze la ceea ce traiesc adolescentii din punct de vedere emotional si social si la concentrarea asupra nevoilor actuale ale adolescentilor.
Parintii trebuie sa stie ca au o influenta puternica asupra adolescentilor si ca discutiile pozitive fata in fata sunt extrem de eficient pentru a reduce stresul. Trebuie gasite subiecte in comun, ulterior fiind deschise si alte subiecte, mai sensibile.
Adultii trebuie sa asculte fara a judeca, iar la nevoie trebuie sa accepte respingerea. Adolescentii pot raspunde adesea la incercarile de conectare cu furie, iritare sau alte reactii negative. Calmul trebuie pastrat, iar mai tarziu se poate incerca din nou conectarea adult-adolescent.
Parintii adolescentilor suparati, violenti si agresivi trebuie sa faca fata acestei furii. Furia poate fi o emotie provocatoare pentru multi adolescenti, deoarece mascheaza adesea alte emotii, precum frustrarea, jena, tristetea, frica, rusinea sau vulnerabilitatea.
Parintii trebuie sa inteleaga ce se afla in spatele furiei sa faca fata in moduri constructive. De exemplu, trebuie stabilite limite, reguli si consecinte. De asemenea, trebuie sa ii ofere adolescentului spatiu de retragere, dar si modalitati sanatoase de a calma furia, precum exercitii fizice si activitati relaxante.
Asadar, este important ca parintii sa inteleaga faptul ca exista comportamente problematice in timpul dezvoltarii adolescentilor, dar si comportamente tipice care sunt normale in aceasta perioada.
Bibliografie:
http://aces.nmsu.edu/pubs/_f/F-122.pdf
http://kidshealth.org/parent/growth/growing/adolescence.html
http://www.apa.org/monitor/apr07/teenage.aspx
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Relatiile parinti – adolescenti
- Cand copiii devin adolescenti...
- Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti
- Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti
- Depresia la adolescenti
- Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal
- Fobia sociala la adolescenti
- Adolescenta si criza de originalitate
- Alexitimia - abilitatea limitata de a recunoaste propriile emotii