Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Chirurgia coloanei cervicale, la copii

Actualizat la data de: 13 Februarie 2023

Interventiile chirurgicale

Sus
Chirurgia coloanei cervicale, la copii

Interventiile chirurgicale la nivelul coloanei cervicale reprezinta o optiune de tratament pentru copiii si adolescentii care au experimentat leziuni cervicale sau care au anormalitati cervicale, congenitale sau dobandite. Coloana cervicala este portiunea superioara a coloanei vertebrala, fiind formata din 7 vertebre. Aceasta corespunde portiunii posterioare a gatului.

Anomaliile coloanei cervicale pot fi congenitale, sau dobandite in urma unor accidente sau alte tipuri de leziuni traumatice. Desi se produc rar in regiunea cervicala, leziunile de coloana vertebrala reprezinta deseori urgente medicale. Pacientii pediatrici nascuti cu alte patologii genetice precum Sindromul Down, sindrom Kippel-Feil sau afectiuni osoase, sunt predispusi la a avea anormalitati de coloana cervicala.

Prezenta leziunilor la nivelul coloanei vertebrale, in special in portiunea cervicala, pune presiune la nivelul maduvei spinarii si a portiunii posterioare a tesutului cerebral. Aceasta compresie poate duce la tulburari de dezvoltare cerebrala, la tulburari de sensibilitate si motilitate.

Chirurgia coloanei cervicale poate reduce aceasta presiune, prevenind deformarea, durerea cronica si pierderea functiei nervoase senzitive si motorii. Interventiile chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale sunt realizate de catre neurochirurgi, uneori fiind nevoie si de colaborarea cu un chirurg ortoped pediatru.

Cuprins articol

  1. Interventiile chirurgicale
  2. Cand se realizeaza
  3. Riscuri si complicatii
  4. Inainte de interventie
  5. In timpul interventiei
  6. Dupa interventie
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cand se realizeaza

Sus

Exista doua mari categorii de patologii in care este indicata chirurgia coloanei cervicale, la copii: anormalitatile congenitale si leziunile traumatice.

Anomaliile congenitale

Anomaliile vertebrale cervicale sunt deformitati ale coloanei ce se dezvolta devreme in viata, uneori chiar din timpul vietii intrauterine, inainte de nastere. Majoritatea acestor afectiuni genetice implica o aliniere anormala a coloanei, cu afectarea nervilor spinali. Prin realizarea unei anatomii anormale, nervii sunt comprimati si astfel apar probleme de sensibilitate si probleme motorii: dificultati in miscarea membrelor/segmentelor de membre.

Simptomele si semnele prezente la nou-nascutii sau copiii cu anomalii congenitale cervicale variaza si depind de fiecare caz. Cele mai comune dintre acestea includ:
• Dureri locale, la nivelul gatului si spatelui superior
• Senzatii de amortire a membrelor
• Furnicaturi
• Dificultati de mers
• Dificultati de pozitie sezut/in picioare
• Dificultati de respiratie
• Tulburari uro-genitale: incontinenta, constipatie
• Infectii frecvente

Leziunile traumatice

Leziunile traumatice ale coloanei cervicale vor implica de cele mai multe ori vertebrele C1 si C2. Vertebra C1 sau atlasul este cea mai superioara vertebra a coloanei. Aceasta ofera sprijin craniului si impreuna cu vertebra C2 (axis) asigura miscarile de rotatie si aplecare/ridicare a capului.

La nastere, toate oasele sunt slab dezvoltate, fiind mai slabe. Acest lucru se aplica si pentru vertebrele C1 si C2, a caror osificare continua in anii 3 si 4 de viata. Astfel, pacientii pediatrici au risc crescut de leziuni cervicale, in special in regiunea cervicala superioara, intre craniu si C1, C2.

Desi apare in doar 1-2% dintre cazurile de traumatisme la copii, fractura de C1 C2 are mortalitate ridicata, de pana la 16%. Astfel, orice suspiciune de fractura cervicala trebuie tratata ca o urgenta medicala absoluta.

Daca sunteti parinte si suspectati o leziune la nivelul gatului copilului, este esential sa nu il miscati, in special de la nivelul portiunii superioare a corpului. Utilizati prosoape si paturi pentru a mentine capul si gatul nemiscate, pana la sosirea unui echipaj medical de urgenta.

In plus fata de osificarea incompleta a acestor vertebre la copiii mici, fracturile, dislocarile si alte tipuri de leziuni pot avea multiple cauze. Leziunile cervicale pot fi cauzate de:
• Accidente obstetricale si nastere dificila
• Accidente rutiere
• Cazaturi
• Leziuni sportive (sporturi de iarna, fotbal, lupte)
• Scaderea brusca a fluxului sanguin
• Leziuni ligamentare
• Traumatisme penetrante cu obiecte ascutite/contondente

Semnele si simptomele unei leziuni de vertebra C1 variaza ca severitate si pot include:
• Durere sau senzatie de rigiditate la nivelul gatului
• Slabiciune musculara
• Tulburari de respiratie
• Incapacitatea de a misca membrele superioare sau inferioare

Atunci cand este suspectata o leziune de coloana cervicala sau cand este identificata o anomalie congenitala, medicul va trebui sa ia rapid decizia de interventie chirurgicala. Neurochirurgul pediatru va indeparta structurile osoase anormale si/sau va rearanja structurile aliniate gresit, pentru a preveni pierderea functiei nervoase, durerea cronica si deformitatea cervicala. Pentru unele cazuri, se pot folosi implanturi metalice pentru a corecta pozitia vertebrelor.

Riscuri si complicatii

Sus

Interventiile chirurgicale cervicale, la copii, pot fi o provocare din cauza dimensiunii scazute a oaselor copiilor. De asemenea, medicii ce efectueaza operatia trebuie sa ia in calcul ritmul de crestere si etapa de crestere in care se afla copilul, pentru a nu impiedica dezvoltarea ulterioara a oaselor. Riscurile posibile ale unei operatii cervicale pediatrice, includ:
• Dureri locale ulterioare
• Hemoragii
• Leziuni medulare
• Infectii
• Persistenta unor deformitati inoperabile
• Rigiditate, mobilitate scazuta

Inainte de interventie

Sus

Odata diagnosticata o leziune cervicala cu indicatie operatorie, medicul va trebui sa afle cat mai repede istoricul copilului. Astfel, asigurati-va ca ii spuneti despre orice medicatie sau supliment pe care il ia copilul in prezent, respectiv despre alte patologii diagnosticate pana in acel moment. Faceti toate investigatiile recomandate de catre medic, preoperator.

De regula, consumul de alimente si apa se vor sista cu o noapte inainte de operatie.

Trebuie sa stiti ca orice interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale va necesita anestezie generala. Medicul anestezist il va seda si adormi, astfel ca acesta nu isi va aminti nimic pana dupa operatie.

In timpul interventiei

Sus

Tehnica si abordarea chirurgicala vor fi alese in functie de locatia exacta a osului fracturat sau deformat. Incizia va fi efectuata deseori de-a lungul coloanei cervicale, in portiunea posterioara a gatului, insa uneori poate fi ales un abord ce implica si cavitatea bucala. In timpul interventiei, medicul va indeparta fragmentele osoase ce comprima maduva sau tesutul cerebral si va inlocui in unele cazuri, folosind biomateriale speciale. De exemplu, pentru coloana cervicala instabila se pot folosi suruburi si placi, grefate la os, pentru a stabiliza si reda integritatea osoasa.

Dupa interventie

Sus

Imediat dupa interventia chirurgicala, copilul va petrece o perioada intr-un salon special de reanimare si terapie intensiva, pana cand va fi trezit din anestezie. In majoritatea cazurilor veti putea sa il vedeti in acest salon.

Durata spitalizarii depinde de complexitatea operatiei, dar de regula dureaza cateva zile pentru aceste interventii cervicale.

Majoritatea copiilor se pot intoarce la scoala dupa una sau doua saptamani, si la activitatile fizice dupa 6 saptamani. Dupa 3-6 luni de la operatie, copilul va fi in forma fizica normala si completa.

Concluzie

Sus

Interventiile chirurgicale cervicale se realizeaza la copii pentru doua categorii de patologii: anomalii congenitale si leziuni traumatice ale vertebrelor cervicale. Majoritatea acestor leziuni au indicatie chirurgicala, pentru a preveni compresia maduvei si a nervilor spinali. Adresati-va unui medic inca de la primele simptome, pentru a identifica problema din timp.

Bibliografie:
https://www.chop.edu/conditions-diseases/c1-atlas-spine-injury
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pediatric-cervical-spine-surgery/about/pac-20385060


Medici specialisti Chirurgie generala

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate