Ce este de facut cand temperatura bebelusului e scazuta
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Temperatura corpului uman
SusCand un copil sanatos are o temperatura scazuta, e posibil sa nu semnaleze o problema. Insa, temperatura foarte scazuta poate indica sau cauza o problema serioasa de sanatate.
Temperatura medie a unui corp uman sanatos este de 37 grade Celsius. Schimbarile in nivelul de activitate sau in mediul inconjurator al bebelusului pot afecta temperatura acestuia, in timp ce metodele diferite de masurare a temperaturii pot da masuratori usor diferite.
Noi nascutii si bebelusii sunt foarte putin capabili sa isi regleze temperatura corpului. Din aceasta cauza, cand un bebelus are o temperatura scazuta este foarte important sa i se atribuie o cauza cat mai rapid.
Cuprins articol
Cauzele temperaturii scazute
SusO varietate de factori poate cauza o temperatura scazuta a bebelusului. Acestia includ:
• Vreme rece;
• Perioade prelungite in apa;
• Neuscarea copilului dupa nastere.
Cel mai comun motiv pentru temperatura scazuta a copilului este acela ca bebelusii, in special nou-nascutii nu-si pot regla temperatura la fel ca adultii sau copiii mai mari. Deci, expunerea la o temperatura si mai scazuta este foarte posibil sa cauzeze o temperatura scazuta la nou-nascuti.
De asemenea, este important de mentionat (notat) ca masurarea incorecta a temperaturii sau folosirea unui echipament neadecvat poate da masuratori gresite. Utilizarea unei varietati de metode sau termometre poate exprima incorectitudini.
Simptome si complicatii care pot aparea
SusO temperatura scazuta a corpului ridica multe pericole nou-nascutilor, in special celor nascuti prematur sau celor cu o greutate scazuta.
Un bebelus care are o temperatura scazuta a corpului poate:
• Capata o culoare albastruie a buzelor sau a degetelor;
• Fi letargic.
Riscurile unei temperaturi scazute a corpului pe o perioada prelungita includ:
• Probleme cu metabolismul copilului;
• Probleme respiratorii;
• Un risc crescut de deces, chiar si atunci cand temperatura scazuta a corpului nu este cauza directa a mortii
Temperaturile ideale ale bebelusilor
SusTemperatura ideala depinde de metoda pe care o persoana o foloseste pentru a masura temperatura. La copii mai mici de 2 ani, masuratorile temperaturii rectale ofera cea mai precisa temperatura, sub conditia ca parintele sau ingrijitorul sa faca masurarea corect utilizand echipamentul de lucru.
Masurarea unei temperaturi sanatoase sunt dupa cum urmeaza:
• Rectala: de la 36,61 pana la 38 grade Celsius;
• Orala: de la 35,5 pana la 37,5 grade Celsius;
• Subrat (axila): de la 36,5 pana la 37,5 grade Celsius;
• Ureche: de la 35,7 pana la 38 grade Celsius.
Temperaturile sub aceste praguri pot semnala hipotermia care inseamna o temperatura scazuta a corpului sub pragul de ~36 grade Celsius si este foarte periculoasa. Temperaturile peste aceste praguri pot fi un semn pentru febra, ceea ce poate insemna ca bebelusul are o infectie sau este prea gros imbracat.
Fiecare copil este diferit. Cateodata, o temperatura in scadere poate indica o problema chiar daca temperatura copilului este situata intre praguri normale. Deci cereti sfatul unui furnizor de servicii medicale in ceea ce priveste temperatura normal a corpului bebelusului.
Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) recomanda masurarea temperaturii unui bebelus care pare bolnav, cat mai frecvent, din ora in ora. La un bebelus foarte mic masurarea temperaturii de la doua pana la patru ori pe zi poate ajuta la depistarea schimbarilor nesanatoase de temperatura. OMS recomanda masurarea zilnica a temperaturii la un copil a carei situatie se imbunatateste.
Tratament
SusTratamentul corect depinde de cauza temperaturii scazute. Bebelusii sunt vulnerabili atat la frig cat si la caldura mare. Din aceasta cauza, parintii sau ingrijitorii ar trebui sa nu ii imbrace excesiv, sa nu ii puna in fata radiatoarelor de caldura sau sa ii expuna la caldura intensa cu intentia de a-i incalzi.
Este important sa va adresati medicului daca temperatura scazuta a bebelusului nu creste dupa aplicarea strategiilor precum imbracarea bebelusului cu haine mult mai calduroase sau cresterea temperaturii in casa.
Cand un nou-nascut are probleme in reglarea temperaturii corporale, anumite strategii pot functiona. Acestea includ:
• Uscarea bebelusului pentru prevenirea pierderii caldurii;
• Contactul bebelusului piele pe piele cu parintele sau ingrijitorul;
• Acoperirea bebelusului cu o patura in special in timpul contactului piele pe piele;
• Alaptarea la san.
Daca aceste strategii esueaza, medicul poate recomanda:
• Dispozitive care incalzesc precum incalzitor de pat (saltea) sau lampa de incalzire;
• Punerea bebelusului intr-un pat deschis cu un incalzitor radiant (masa radianta);
• Punerea bebelusului intr-un incubator.
Preventia
SusImbracarea copilului in haine potrivite sezonului – fara imbracaminte exagerata sau supraincalzirea bebelusului – il poate apara de frig. Contactul piele pe piele cu un parinte sau un ingrijitor este de asemenea de ajutor deoarece corpul lor cald poate ajuta in reglarea temperaturii bebelusului.
Cu toate acestea, nu este posibil sa se previna toate cazurile de hipotermie sau temperatura scazuta a corpului. Cateodata, o temperatura scazuta a corpului indica faptul ca creierul bebelusului nu transmite semnalele corecte pentru reglarea temperaturii scazute sau corpul bebelusului nu poate face lucruri certe care in general cresc tempertura corpului, precum tremuratul.
Primirea ingrijirii medicala cand copilul are o temperatura mai mica cu un grad decat normal poate ajuta la prevenirea complicatiilor grave.
Cand trebuie mers la doctor
SusInfectiile sunt mult mai periculoase in randul copiilor mici. Bebelusii si nou-nascutii sunt de asemenea mai putin apti pentru a-si regla temperatura corpului.
Parintii sau ingrijitorii ar trebui sa adopte calea precautiei cand copilul are o temperatura anormala, in special daca a fost nascut prematur sau e mai mic de 3 luni.
Apelati la un doctor de fiecare data cand temperatura copilului scade sub pragul normal.
Cereti ingrijire de urgenta in cazul in care copilul este letargic sau temperatura lui continua sa scada in ciuda eforturilor de a-l incalzi.
Parintii copiilor nascuti cu o greutate mica sau nascuti prematur trebuie sa intrebe medicul despre cand este bine sa ceara ingrijire de urgenta pentru o temperatura scazuta.
Sumar
SusEste important sa se ia in serios schimbarile de temperatura, in special daca bebelusul are alti factori medicali de risc, cum ar fi o infectie, o istorie de infectii respiratorii sau a fost nascut prematur.
Totusi, o temperatura scazuta nu este un motiv de panica, in special daca temperatura este doar la cateva zecimi in afara pragului normal.
Un medic pediatru sau un alt medic poate ajuta parintii sau ingrijitorii sa decida daca temperatura scazuta este normala si sanatoasa sau din contra, semnalul pentru o problema. Cautati un tratament cat mai curand posibil intrucat un medic poate oferi liniste sufleteasca si se poate asigura ca bebelusul primeste tratamentul potrivit.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326569.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cancerul la copii: semne si simptome
- Enterocolita necrozanta la copii
- Febra la copii: Ce trebuie sa stii
- Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
- Rinita non-alergica
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Infectiile sanului - mastitele
- Copilul prematur
- Cum va puteti mentine iarna temperatura corpului la valori normale