Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Stadiile pubertatii
SusToata lumea ajunge la pubertate in mod usor diferit, fiecare individ fiind unic. Totusi, exista anumite etape ale pubertatii ce se instaleaza la anumite varste ale dezvoltarii unui tanar.
Afla care sunt stadiile pubertatii tinand cont de sex, astfel incat parintii pot recunoaste mult mai usor etapele in care se afla copiii lor, putand sa le ofere suport eficient.
Cuprins articol
Pubertatea in cazul fetelor
SusPubertatea debuteaza mult mai repede la fete decat la baieti. Astfel, fetele ajung la pubertate cel mai adesea la varstele cuprinse intre 8 si 13 ani, dar procesul poate continua pana la implinirea varstei de 14 ani sau chiar mai mult.
Prima etapa a pubertatii include modificari corporale, dar acestea inca nu sunt evidente cu usurinta. Spre exemplu, prima schimbare fizica pe care o fata o poate observa in perioada pubertatii este reprezentata de cresterea sanilor.
Etapa initiala implica dezvoltarea mugurilor mamari, iar la nivelul mamelonului se va putea observa o usoara crestere sau umflatura. De asemenea, areola mamara va incepe sa creasca in dimensiuni. Toate aceste elemente vor continua sa creasca lent pe perioada pubertatii, fiind insotite si de alte manifestari, precum sensibilitate sau mancarime la nivelul sanilor.
Pe langa cresterea sanilor, fetele vor incepe sa observe ca pilozitatea incepe sa se dezvolte in diferite zone ale corpului, precum picioarele sau bratele. La varsta de aproximativ 12 ani, in medie, fetele vor incepe sa observe ca parul se dezvolta la nivel axilar. De asemenea, parul pubian va incepe sa creasca de-a lungul labiilor, iar firele vor deveni din ce in ce mai groase, mai ondulate si vor acoperi o zona din ce in ce mai mare a vulvei. In stadiile finale ale pubertatii, parul pubian se poate extinde chiar si spre coapse.
Prima menstruatie, numita menarha, este observata, de obicei, la aproximativ 2 ani dupa ce sanii au inceput sa creasca. Totusi, este posibil ca menstruatia sa survina initial oricand intre 10 si 16 ani. De asemenea, este normal ca fetele sa observe formarea de secretii vaginale albe.
Pe langa toate aceste transformari, fetele vor observa ca pubertatea implica si o crestere treptata in inaltime. In primele etape ale pubertatii, fetele pot creste chiar si 5-6 centimetri intr-un an. In urmatoarele etape ale pubertatii, viteza de crestere poate fi si de 7-8 centimetri pe an.
Totusi, cresterea nu este permanenta, incetarea sa fiind in jurul varstei de 16 ani. Pe langa cresterea in inaltime, fetele pot acumula kilograme in plus si mai multa grasime corporala in jurul bratelor si coapselor. In plus, soldurile devin mai late, iar talia se ingusteaza.
In final, la 17-18 ani, sanii sunt complet dezvoltati, dar acest aspect nu constituie o regula. De exemplu, pot exista cazuri in care sanii pot sa se dezvolte chiar si pana la 20 de ani. Astfel, fiecare persoana este diferita, iar corpul se poate dezvolta diferit fata de standarde.
Pubertatea in cazul baietilor
SusUnele dintre primele modificari pe care baietii le pot suferi in timpul pubertatii sunt constituite de cresterea in dimensiunii a scrotului si de hiperpigmentarea acestuia. Odata ce scrotul si testiculele incep sa creasca, penisul incepe sa se dezvolte si el.
Baietii vor incepe sa observe prezenta parului pubian la baza penisului, pilozitatea acoperind treptat o zona din ce in ce mai mare din jurul organelor genitale.
Pe masura ce parul pubian creste, acesta devine mult mai aspru si mai inchis la culoare. In etapele ulterioare ale pubertatii, parul pubian se poate extinde catre coapse si abdomen. Baietii vor observa, de asemenea, ca parul se dezvolta si la nivelul axilelor si picioarelor, dar si pe fata si pe piept.
In primele etape ale pubertatii, baietii pot creste in inaltime cu aproximativ 5-6 centimetri. Ulterior cresterea se accelereaza, ajungand chiar si pana la 10 centimetri pe an. De obicei, tinerii vor inceta sa creasca in jurul varstei de 17 ani. Totusi, schimbarile de inaltime pot avea loc in mod spontan, unii baieti crescand foarte repede in doar cateva luni, ulterior avand o perioada lenta de crestere.
Pubertatea duce si la dezvoltarea musculaturii in cazul persoanelor de sex masculin. Modificarile hormonale din timpul pubertatii pot duce si la o usoara inflamatie a sanilor, dar aceasta etapa este normala si destul de comuna. Astfel, nu trebuie sa creeze panica si frustrare in randul baietilor, deoarece se va rezolva de la sine.
Vocea persoanelor de sex masculin va suferi anumite modificari pe parcursul pubertatii. Astfel, vocea va deveni mai groasa, dar acest lucru nu va avea loc in mod spontan. Exista numeroase cazuri in care vocea se va schimba chiar in timpul vorbirii, fiind initial groasa, iar ulterior devenind subtire.
Tinerii pot incepe sa aiba erectii pe masura ce organismul se maturizeaza si incepe sa produca sperma. De asemenea, aceste persoane pot incepe sa ejaculeze in timpul somnului (polutii nocturne sau „vise umede”).
Complicatii posibile
SusUnele persoane, indiferent de sex, pot experimenta pubertatea mai devreme sau mai tarziu decat de obicei. Acest lucru poate fi uneori un indiciu al unei afectiuni medicale subiacente, astfel incat aceste persoane ar trebui sa viziteze cat mai rapid un medic specialist.
La fete, pubertatea precoce este caracterizata prin aparitia semnelor si simptomelor pubertatii inainte de varsta de 8 ani. Astfel, fetitele mai mici de 8 ani pot experimenta ovulatie si menstruatie, dezvoltarea sanilor si dezvoltarea pilozitatii. In cazul baietilor, manifestarile caracteristice pubertatii pot debuta inainte de 9 ani, cuprinzand ingrosarea vocii, dezvoltarea pilozitatii, aparitia acneei, dezvoltarea organelor genitale si productia de sperma.
Pubertatea precoce poate fi rezultatul unor afectiuni medicale, precum problemele sistemului nervos central, tulburarile hormonale, cresterile tumorale ce afecteaza ovarele, creierul, glanda pituitara sau glandele suprarenale.
In cazul pubertatii tardive, semnele fizice ale pubertatii apar dupa 13 ani la fete si dupa 14 ani la baieti. In cazul fetelor, pubertatea tardiva se poate manifesta printr-o durata de minim 4 ani intre primele semne de crestere a sanilor si aparitia primei menstruatii, absenta dezvoltarii sanilor pana la 13 ani si absenta menstruatiilor pana la 14-16 ani.
In cazul baietilor, manifestarile pubertatii tardive sunt reprezentate de absenta dezvoltarii testiculare pana la 14 ani, absenta parului pubian pana la varsta de 15 ani, absenta pilozitatii faciale etc.
Cauzele pubertatii tardive sunt diverse si pot include un istoric familial al afectiunii, tulburari cromozomiale sau diferite boli genetice, anumite boli cronice si unele tumori care afecteaza glanda hipofiza sau talamusul.
Sfaturi pentru parinti
SusCopiii trec prin numeroase schimbari fizice si emotionale pe durata pubertatii, astfel incat pot experimenta diferite modificari ale starii de dispozitie. De asemenea, tinerii se pot lovi de depresie, anxietate, stima de sine scazuta, agresiune si probleme in acceptarea propriei imagini corporale.
In plus, atat baietii, cat si fetele pot dezvolta acnee in perioada pubertatii. Acest lucru se datoreaza modificarilor corporale si a cresterii productiei de hormoni. Aceste schimbari pot duce la un exces de sebum la nivelul fetei, lucru ce contribuie la formarea acneei. Spalarea zilnica a fetei poate ajuta la mentinerea acneei sub control.
In perioada pubertatii, oamenii incep sa transpire mai mult, iar igiena zilnica este esentiala si poate ajuta la prevenirea unui miros neplacut. Parintii trebuie sa incurajeze tinerii sa aiba o igiena corespunzatoare si ii pot instrui cum sa foloseasca deodorantul.
Uneori, anumite parti ale corpului, cum ar fi mainile, picioarele si bratele, pot creste mai rapid decat restul corpului. Acest lucru poate provoca o stangacie temporara si o usoara lipsa de coordonare. Parintii ar trebui sa discute aceste probleme cu copiii lor pentru a diminua orice jena sau sentiment de anxietate ce ar putea surveni cu privire la schimbarile corporale suferite.
Tinerii ce trec prin pubertate pot incepe sa experimenteze diverse sentimente de romantism sau sexualitate. Discutia cu parintii si specialistii pe aceasta tema este extrem de importanta, deoarece poate oferi o imagine mult mai clara a situatiei.
Concluzii
SusDesi oamenii vor experimenta pubertatea in mod diferit, exista anumite modificari fizice suferite de majoritatea persoanelor. Daca unele persoane prezinta aceste modificari mai tarziu sau mai devreme decat in mod normal, medicul ar trebui informat. Intarzierea sau inceperea mai devreme a pubertatii poate indica existenta unei probleme de sanatate.
Unele persoane se pot simti jenate sau anxioase in legatura cu schimbarile suferite de corpul lor pe perioada pubertatii. Parintii trebuie sa discute cu tinerii despre aceste probleme, deoarece pot ajuta la diminuarea grijilor si la clarificarea lucrurilor.
Bibliografie:
Breast development. (n.d.).
texaschildrens.org/health/breast-development
Delayed puberty. (n.d.).
stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=delayed-puberty-90-P01947
Precocious puberty (early puberty). (n.d.).
stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=precocious-puberty-early-puberty-90-P01973
Puberty. (2014).
girlshealth.gov/body/puberty/index.html
Puberty: Adolescent male. (n.d.).
hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/puberty-adolescent-male
Puberty and the Tanner stages. (n.d.).
childgrowthfoundation.org/wp-content/uploads/2018/05/Puberty-and-the-Tanner-Stages.pdf
Puberty: Teen girl.
stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=puberty-adolescent-female-90-P01635
Stages of puberty: What happens to boys and girls. (2018).
nhs.uk/live-well/sexual-health/stages-of-puberty-what-happens-to-boys-and-girls/
The growing child: Adolescent 13 to 18 years. (n.d.).
hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-growing-child-adolescent-13-to-18-years
What should I teach my middle schooler about their body? (n.d.).
plannedparenthood.org/learn/parents/middle-school/what-should-i-teach-my-middle-schooler-about-their-body
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange?
- Pubertatea intarziata
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Remediile florale Bach pentru tulburarile emotionale la pubertate
- Pubertatea si patologia ei
- Cum vorbim cu copilul despre pubertate
Citeste pe aceeasi tema
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Care sunt primele semne ale bolii Parkinson
- Care sunt semnele precoce ale cancerului de san?
- Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da organismul
- Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul?