Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, preventie
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este botulismul
SusBotulismul este o boala ce cauzeaza slabiciune musculara. Botulismul infantil este o categorie speciala care afecteaza doar bebelusii pana la varsta de 1 an.
Exista cateva tipuri diferite de botulism, cum ar fi: botulismul alimentar, botulismul de inhalatie, botulismul lezional, si botulismul infantil.
Fiecare tip este cauzat de cate o tulpina a bacteriei numita Clostridium botulinum. Botulismul este o afectiune rara, dar cu potential fatal, si necesita tratament imediat.
Cuprins articol
Cand apare botulismul infantil
SusBotulismul infantil este o infectie bacteriana rara care are loc la nivelul intestinului gros la bebelusi.
Ea apare atunci cand bebelusul ingera spori de C. botulinum, prezenti in sol, conserve sau miere.
Botulismul infantil cauzeaza slabiciune musculara care ar putea duce la dificultati in respiratie si deglutitie.
Daca medicii descopera botulismul infantil precoce, ei o vor putea trata cu succes, fara efecte secundare pe termen lung.
Cauze
SusBotulismul infantil apare atunci cand bebelusul ingereaza sporii bacteriei C. botulimun. Desi acesti spori sunt prezenti in sol si ocazional pe produse nespalate, cea mai frecventa sursa identificabila a bacteriei este mierea ingerata de catre bebelus. Ei sunt predispusi la botulism infantil pana la varsta de 1 an. Inainte de prima lor zi de nastere, sistemul lor digestiv nu este dezvoltat inca suficient pentru a combate bacteria.
La copiii mai mari si la adulti, sistemul digestiv indeparteaza de obicei bacteria inainte ca acesta sa fi avut sansa de a secreta suficienta toxina pentru a cauza boala.
Semne si simptome
SusUnul dintre primele simptome de botulism este constipatia. Cu toate acestea, el nu este intotdeauna un bun indicator al bolii deoarece exista multi factori care pot cauza constipatia la bebelusi. Un bebelus care prezinta doar acest simptom este putin probabil sa aiba nevoie de tratament de urgenta.
Cu toate acestea, pe masura ce botulismul avanseaza, parintii ar putea observa semne aditionale precum: dificultati de alimentatie, tonus muscular redus, dificultati in respiratie, lipsa expresiilor faciale, reducere a miscarilor, dificultati la inghitire, salivare excesiva, reflexe intarziate sau absente, ochi nefocusati.
Daca parintii observa oricare dintre aceste semne si simptome, iar celui mic i-a fost oferita miere sau mancare din conserve in ultimele 5 zile, ei ar trebui sa intrebe medicul sau pediatrul sa examineze bebelusul cat mai curand posibil, sau sa il duca la urgente.
Perioada de incubatie a bacteriei este de 5 ore pana la 5 zile, dar aparitia simptomelor neuromusculare se poate extinde pana la o luna in functie de cat de repede creste bacteria si de cantitatea de toxina secretata.
Diagnostic
SusPentru a diagnostica botulismul infantil, doctorul va incepe prin a discuta cu parintii despre ce simptome ale bolii au observat.
Doctorul va intreba despre constipatie, slabiciune musculara, si daca bebelusul a ingerat sau nu miere. El va face de asemenea o examinare fizica a bebelusului.
Daca doctorul suspecteaza prezenta botulismului, el va preleva o proba de scaun, de voma, sau de sange, pe care tehnicienii din laborator le vor testa pentru toxina secretata de Clostridium botulinum.
Cu toate acestea, testele ar putea sa necesite cateva zile pentru a fi executate, asadar examinarea initiala reprezinta principala metoda de diagnostic. Deoarece tratamentul precoce este esential, doctorul poate incepe tratamentul inainte de a afla rezultatele testelor de laborator.
Tratament
SusDoctorii trateaza botulismul in sectia de terapie intensiva a spitalului. Daca este necesar, ei vor utiliza un aparat de ventilatie pentru a asista respiratia bebelusului. De asemenea, se pot administra lichide intravenoase daca bebelusul prezinta dificultati in a se hrani.
In plus, doctorul va trata intotdeauna bebelusii cu botulism folosind imunoglobuline intravenoase. Acestea pot ajuta bebelusii sa se recupereze mai rapid, permitandu-le sa petreaca mai putin timp internati in spital.
Daca tratamentul este inceput devreme, bebelusul se poate recupera complet dupa botulismul infantil.
Preventie
SusCea mai buna cale de a preveni botulismul infantil este evitarea integrarii mierii in alimentatia bebelusilor sub varsta de 1 an. Parintii si cei care au grija de bebelus trebuie de asemenea sa evite hranirea acestuia cu produse care ar putea contine miere sau cu produse din conserve.
Este posibil ca bebelusul sa vina in contact cu botulismul prin intermediul prafului sau pamantului, fie prin ingerarea acestora, fie prin aspirarea particulelor de praf in timpul respiratiei. Asadar, nu toate cazurile de botulism infantil pot fi prevenite. Riscul este cu atat mai mare in apropierea zonelor industriale sau de agricutura.
Cand prepara mancarea pentru bebelus acasa, parintii ar trebui sa gateasca legumele intr-un mod adecvat. Caldura poate ajuta la omorarea bacteriei si la reducerea riscului de ingerare accidentala a acesteia.
Recuperare
Bebelusul cu botulism va necesita tratament intraspitalicesc. Medicul se poate asigura ca bebelusul va primi nutrientii necesari si pot oferi asistenta a respiratiei daca este cazul.
Majoritatea bebelusilor se recupereaza dupa tratament, iar parintii ar trebui sa inceapa sa observe revenirea comportamentului acestora la normal. Muschii bebelusului ar trebui sa isi recastige forta, si nu ar trebui sa mai prezinte dificultati in respiratie si hranire.
Statistica
SusIn Romania, cazurile de botulism infantil sunt relativ rare, reprezentand un procent foarte mic din toate cazurile de botulism diagnosticate. Mortalitatea acestei afectiuni, insa, ajunge la pana la 60% daca nu este depistata si tratata la timp.
Concluzii
SusBotulismul infantil reprezinta o afectiune importanta care poate ameninta viata bebelusului. Determina probleme de respiratie si de hranire. Fara tratament, complicatiile se pot dovedi a fi fatale.
Medicii trateaza botulismul infantil in spital, acolo unde ii pot administra lichide pe cale intravenoasa si le pot oferi suport respirator daca acest lucru este necesar.
Cu un tratament acordat devreme, bebelusul se poate recupera complet dupa boala fara alte efecte secundare pe termen lung asupra sanatatii sale.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325626.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Mierea de albine
- Ce cauzeaza paralizia temporara
- Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni
- Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
- Cele mai ciudate simptome de sarcina
- Sindromul post-avort - simptome si tratament
- Simptome la copii - semnificatii posibile
- Afectiuni renale fara simptome